Hvad paragraf 71 i grundloven betyder?

Stk. 1. Den personlige frihed er ukrænkelig. Ingen dansk borger kan på grund af sin politiske eller religiøse overbevisning eller sin afstamning underkastes nogen form for frihedsberøvelse.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ft.dk

Hvilken paragraf er religionsfrihed?

Borgerne har ret til at forene sig i samfund for at dyrke Gud på den måde, der stemmer med deres overbevisning, dog at intet læres eller foretages, som strider mod sædeligheden eller den offentlige orden.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ft.dk

Hvad betyder paragraf 74?

Alle indskrænkninger i den fri og lige adgang til erhverv, som ikke er begrundede i det almene vel, skal hæves ved lov. Kommentar: Denne bestemmelse stammer fra 1849, da den første grundlov blev udformet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ft.dk

Hvad er boligens ukrænkelighed?

Boligens ukrænkelighed, beskyttelse af boligen mod offentlige myndigheders indtrængen. Ifølge Grundlovens § 72 er ikke blot beboelseslokaler, men også erhvervslokaler beskyttede. Beskyttelsen er imidlertid ikke et absolut skjold mod det offentlige.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Hvilke pligter har man ifølge grundloven?

Danmarks Riges Grundlov sikrer alle borgere nogle rettigheder, men giver os også nogle pligter. Rettighederne er fx ytringsfrihed, religionsfrihed, forsamlingsfrihed, retten til at danne foreninger og retten til personlig frihed. Pligterne er undervisningspligt og værnepligt (for mænd).

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på samfundsfagb.systime.dk

Grundloven: §71-72 - Cordua & Steno



Hvad er det vigtigste i grundloven?

Grundloven bestemmer, hvem der kan lovgive, hvordan det foregår, og hvilke grænser, der gælder for lovens rækkevidde. Nogle af de vigtigste bestemmelser i grundloven er om befolkningens frihedsrettigheder og om magtens tredeling i den lovgivende, udøvende og dømmende magt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på faktalink.dk

Hvad er forskellen mellem ret og pligt?

Rettigheder er pligters modpol. Rettigheder kan som pligter fastsættes ved lov eller aftale. I private forhold følger rettigheder og pligter som hovedregel hinanden. Har man ret til løn fra en arbejdsplads, har man også pligt til at udføre et stykke aftalt arbejde.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på paragrafadvokaterne.dk

Hvad betyder 72 i grundloven?

Boligen er ukrænkelig. Husundersøgelse, beslaglæggelse og undersøgelse af breve og andre papirer samt brud på post-, telegraf- og telefonhemmeligheden må, hvor ingen lov hjemler en særegen undtagelse, alene ske efter en retskendelse.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ft.dk

Hvad betyder paragraf 73 i grundloven?

Denne paragraf beskytter folks ejendom. Beskyttelsen omfatter alle ejere – danskere såvel som udlændinge, selskaber såvel som privatpersoner. Ordet ejendom skal forstås i meget bred forstand. Grundloven beskytter de rettigheder, som er grundlaget for folks økonomiske eksistens.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ft.dk

Hvad er ukrænkelig?

af sin fortrinsstilling, sin ophøjethed, sin særlige rettighed) ikke kan ell. tør (maa, bør) krænkes.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sproget.dk

Hvad er paragraf 70?

Ingen kan på grund af sin trosbekendelse eller afstamning berøves adgang til den fulde nydelse af borgerlige og politiske rettigheder eller unddrage sig opfyldelsen af nogen almindelig borgerpligt. Kommentar: Denne paragraf er religionsfrihedens hovedbestemmelse.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ft.dk

Hvad er paragraf 75?

1. Den siger nemlig, at enhver, der ikke kan forsørge sig selv, skal have hjælp fra det offentlige. Inden det offentlige træder til, skal den enkelte have udnyttet sine egne muligheder. Det kan være gennem at arbejde eller ved at bruge sin formue.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ft.dk

Hvad betyder paragraf 81?

Enhver våbenfør mand er forpligtet til med sin person at bidrage til fædrelandets forsvar efter de nærmere bestemmelser, som loven foreskriver.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ft.dk

Er Gud nævnt i grundloven?

I Danmark har borgerne efter Grundlovens § 67 ret til at forene sig i samfund for at dyrke Gud på den måde, der stemmer med deres overbevisning, kun begrænset af hensynet til sædeligheden og den offentlige orden.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Hvad betyder paragraf 56 i grundloven?

§ 56. Folketingsmedlemmerne er ene bundet ved deres overbevisning og ikke ved nogen forskrift af deres vælgere. § 57. Intet medlem af folketinget kan uden dettes samtykke tiltales eller underkastes fængsling af nogen art, medmindre han er grebet på fersk gerning.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på retsinformation.dk

Hvad betyder paragraf 76?

Alle børn i den undervisningspligtige alder har ret til fri undervisning i folkeskolen. Forældre eller værger, der selv sørger for, at børnene får en undervisning, der kan stå mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen, er ikke pligtige at lade børnene undervise i folkeskolen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ft.dk

Hvad står der i grundlovens 77?

Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ft.dk

Hvad fortæller paragraf 29?

1. Valgret til Folketinget har enhver, som har dansk indfødsret, fast bopæl i riget og har nået den i stk. 2 omhandlede valgretsalder, medmindre vedkommende er umyndiggjort. Det bestemmes ved lov, i hvilket omfang straf og understøttelse, der i lovgivningen betragtes som fattighjælp, medfører tab af valgret.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ft.dk

Hvad betyder grundlovens 63?

staten eller kommunen har gjort noget forkert, kan man rejse sagen ved en domstol. Mens sagen føres, er man dog nødt til at rette sig efter det, staten eller kommunen har bestemt. Retssagen har ingen opsættende virkning. Denne bestemmelse stammer helt tilbage fra den første grundlov i 1849.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ft.dk

Hvad står der i loven om religionsfrihed?

Religionsfriheden gælder ikke kun for danskere. Den gælder for alle, der opholder sig inden for rigets grænser, også for folk, som kun er i landet i en periode. Ingen er pligtig at yde personlige bidrag til nogen anden gudsdyrkelse end den, som er hans egen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ft.dk

Hvorfor har man ret til privatliv?

Den bærende tanke bag retten til privatliv er, at visse dele af en persons liv er private, og det skal andre respektere, herunder staten. Retten til privat liv skal således både beskytte befolkningen mod vilkårlig overvågning fra myndigheder – både når det gælder fysisk overvågning men også dataovervågning af f. eks.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på justitia-int.org

Hvad stod der i grundloven 1849?

Grundloven 1849 beskriver de politiske rammer for kongeriget Danmark. Grundloven betød, at landets borgere bl. a. fik ytringsfrihed, forsamlingsfrihed og religionsfrihed samt en række juridiske rettigheder, som sikrer den enkelte borgers rettigheder over for retsvæsenet, f.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på faktalink.dk

Hvad er ret og pligt?

Udtrykket ret og pligt betyder, at den ledige på den ene side har ret til et tilbud, og på den anden side også pligt til at tage imod et tilbud. Jobcenteret har pligt til at give den ledige et tilbud, senest når tidspunktet for ret og pligt til beskæftigelsestilbud indtræder.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cabiweb.dk

Hvis dronningen ikke vil underskrive en lov?

Regenten stadfæster en lov ved at skrive under på den. Det vil sige, at loven først gælder, når regenten har skrevet under. En regent har ikke nægtet at skrive under på et lovforslag siden 1865. Og grundloven fortolkes sådan i dag, at regenten slet ikke har ret til at nægte.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ft.dk

Hvad er de 7 f?

I datiden talte man om de ekskluderede 7 F'er: Fruentimmere, folkehold, fattige, fremmede, fallenter, fjolser og forbrydere. Siden indførelsen af Grundloven i 1849 har de ekskluderede grupper, de 7 F'er, på forskellig vis kæmpet for stemmeret.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på faktalink.dk