Du udfylder og underskriver den første halvdel af mulighedserklæringen sammen med din leder. I beskriver hvilke opgaver, du formentlig får svært ved at klare igen, og jeres forslag til, hvordan dine arbejdsopgaver kan ændres, så der tages hensyn til dit helbred. Du tager derefter mulighedserklæringen med til din læge.
Hvad skal der stå i en mulighedserklæring?
Her skal parterne aftale, hvordan og hvornår (hvis det er muligt at vurdere) medarbejderen kan vende tilbage til arbejdet, og hvilke tiltag der skal lette medarbejderens tilbagevenden på arbejdspladsen. Det kan for eksempel være nedsat tid eller flere pauser undervejs i arbejdet.
Hvornår kan arbejdsgiver forlange mulighedserklæring?
Din arbejdsgiver kan forlange en mulighedserklæring (tidligere kaldet lægeerklæring) ved et længere sygdomsforløb. Det er din arbejdsgiver, der skal betale for mulighedserklæringen. Formålet er at vurdere, hvordan du i fremtiden kan varetage relevante arbejdsopgaver, uden af dit helbred forværres.
Hvad skal der stå i en lægeerklæring?
- Patientens navn, personnummer og adresse.
- Sundhedspersonens navn, autorisationsID, virksomhedsadresse og uddannelse (herunder eventuelle speciallægetitel).
Hvad skal en Varighedserklæring indeholde?
I en varighedserklæring giver lægen en vurdering af, hvor lang tid medarbejderens sygdom forventes at vare. En varighedserklæring kan være relevant i situationer hvor der er usikkerhed om varigheden af medarbejderens sygdom og du som arbejdsgiver ønsker klarhed herom.
Hvad er din mulighedserklæring?
Hvordan ser en mulighedserklæring ud?
Mulighedserklæringen er en lægeerklæring. Det er et skema, som bygger på en dialog mellem medarbejder og arbejdsgiver ud fra, hvordan helbred og arbejdsfunktioner kan spille sammen. På baggrund af det har medarbejderen en dialog med lægen, som kommer med sin lægefaglige vurdering.
Hvornår skal man udfylde mulighedserklæring?
Mulighedserklæringen kan anvendes på et hvilket som helst tidspunkt i sygeforløbet. Erklæringen kan også anvendes ved forløb med gentagne sygemeldinger - dvs. erklæringen kan udarbejdes på et tidspunkt, hvor medarbejderen ikke er sygemeldt, men har gentagne sygemeldinger bag sig.
Hvad er forskellen på en lægeerklæring og en mulighedserklæring?
En mulighedserklæring er et redskab til at afdække muligheder for, at du kan vende tilbage til arbejdet. En friattest er en attest som din arbejdsplads kan kræve som dokumentation for, at du har været syg. Begge dele udarbejdes og betales på foranledning af din arbejdsgiver.
Hvor hurtigt må arbejdsgiver bede om lægeerklæring?
Arbejdsgiveren har ret til at bede om friattest allerede fra første sygedag. En arbejdsgiver kan også anmode den ansatte om friattest, som dokumenterer, at sygdom udelukker den sygemeldte i at deltage i en samtale med arbejdsgiveren mhp. udarbejdelse af første del af mulighedserklæringen.
Hvordan udfylder man en mulighedserklæring?
Du udfylder og underskriver den første halvdel af mulighedserklæringen sammen med din leder. I beskriver hvilke opgaver, du formentlig får svært ved at klare igen, og jeres forslag til, hvordan dine arbejdsopgaver kan ændres, så der tages hensyn til dit helbred. Du tager derefter mulighedserklæringen med til din læge.
Kan man holde ferie når man er på mulighedserklæring?
Den sygemeldte kan kun holde den ferie, som han eller hun har optjent ret til at holde. Det betyder, at den sygemeldte har ret til samme antal feriedage som vedkommende havde optjent før sygemeldingen. Der er ikke ret til mere eller mindre ferie, end hvis borgeren ikke var sygemeldt.
Hvad er en Mulighedssamtale?
Mulighedssamtalen skal skabe dialog mellem arbejdsgiver og medarbejderen i tilfælde, hvor der er usikkerhed om, hvilke arbejdsfunktioner medarbejderen kan varetage. Fra arbejdsgiverens synsvinkel skal mulighedssamtalen gerne forøge chancen for, at medarbejderen hurtigere kan vende tilbage til arbejdet.
Hvor mange sygemeldinger må man have?
Som privat ansat kan du være underlagt 120-dagesreglen og kan så opsiges med forkortet varsel, hvis du har haft 120 sygedage i de seneste 12 måneder. Du kan som ansat på en offentlig overenskomst være syg på en langtidssygemelding, så længe der er lægelig dokumentation for det.
Hvad er en mulighedserklæring BUPL?
En mulighedserklæring kan både udarbejdes under en sygemelding, men også efter du er raskmeldt og tilbage på din arbejdsplads. Mulighedserklæringen skal have fokus på de arbejdsop- gaver, som det er muligt, at du kan udføre på trods af syg- dommen.
Hvornår skal man indkalde til Mulighedssamtale?
Sygesamtaler skal afholdes inden fire uger fra første fraværsdag. I skal holde sygesamtaler med de sygemeldte medarbejdere inden fire uger fra første sygefraværsdag. Samtalen skal finde sted på virksomheden, medmindre medarbejderen er for syg til at møde op. I de tilfælde kan samtalen foregå telefonisk.
Hvem skal betale for en mulighedserklæring?
Arbejdsgiveren betaler lægens honorar, og fristen, som arbejdsgiveren giver den ansatte for at returnere den af lægen udfyldte mulighedserklæring, skal være rimelig og tage hensyn til, at den ansatte kan nå at få en aftale hos lægen. En rimelig frist kan være 14 dage.
Hvor lang tid kan man være sygemeldt med fuld løn?
Du kan som udgangspunkt få udbetalt sygedagpenge fra den første fraværsdag. Udbetalingen af sygedagpenge ophører den dag, du er arbejdsdygtig igen. Det gælder, også selv om du ikke raskmelder dig. Du kan som hovedregel højst få sygedagpenge i 22 uger inden for en 9-måneders periode.
Kan man melde sig syg i opsigelsesperioden?
Kan jeg sygemelde mig, hvis jeg bliver opsagt? Ja, det kan du godt, hvis du er for syg til at møde op. Hvis du sygemelder dig i opsigelsesperioden, så kontakt din læge, helst på din første sygedag. Din læge kan afgøre, om du skal være sygemeldt i hele eller dele af opsigelsesperioden.
Hvor lang tid kan man være sygemeldt før man bliver fyret?
Medarbejderen skal have været sygemeldt i længere tid, hvilket som udgangspunkt vil sige i mindst 4 måneder. Hvis medarbejderen har meget lang anciennitet (været ansat i mange år), eller hvis sygemeldingen skyldes en arbejdsskade, kan perioden være længere.
Hvad skal der stå i en sygemelding?
Friattest – en kort erklæring fra din læge om, at du er syg og den forventede længde på sygemeldingen. Mulighedserklæring – en erklæring, der i samarbejde med din leder og din læge beskriver, hvordan du vil kunne starte på dit arbejde igen.
Hvad skal en Friattest indeholde?
En friattest er en lægeerklæring til dokumentation for sygdom ved en medarbejders fravær fra arbejde. Friattesten indeholder desuden lægens skøn over sygdommens forventede varighed. Det er vigtigt at bemærke, at lægens vurdering af den forventede varighed af sygdommen er baseret på et skøn fra lægens side.
Hvad må min leder spørge om ved sygdom?
Din arbejdsgiver har ikke krav på at få oplyst, hvad du fejler, når du ringer for at sygemelde dig. Bliver du spurgt, har du ret til at sige, at du er syg og ikke ønsker at oplyse yderligere om årsagen. Tilbyd i stedet din arbejdsgiver, at han/hun kan få dokumentation fra din læge, der bekræfter, at du er syg.
Hvor får jeg en mulighedserklæring?
Udfyldes af arbejdsgiveren, den sygemeldte og lægen. Arbejdsgivere kan anmode den sygemeldte om en mulighedserklæring i tilfælde, hvor der er tvivl om mulighederne for at arbejde.
Hvad er en langtidssygemelding?
Hvornår er det en langtidssygemelding? En langtidssygemelding er defineret som en sygemelding, der varer mere end 30 dage. Det betyder, at en medarbejder, der er fraværende på grund af sygdom i mere end de 30 dage, betragtes som langtidssygemeldt.