Hvad skal social og sundhedsassistenten være opmærksom på i forbindelse med medicinadministration?

Social- og sundhedsassistenter med medicinkompetence Social- og sundhedsassistenter må ikke opstarte behandling med et for patienten nyt præparat. Al medicin der gives, dokumenteres i Medicinmodulet. Sundhedspersonalet som udleverer medicin skal sikre sig, at patienten forstår at tage medicinen korrekt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på pri.rn.dk

Hvilken betydning har lovgivningen for social og sundhedsassistentens arbejde i forbindelse med medicinhåndtering?

To særligt relevante pligter som sundhedsperson i relation til medicingivning er pligten til at rapportere utilsigtede hændelser, samt ansvaret for at sikre, at patientens selvbestemmelsesret overholdes. Begge dele er beskrevet i Sundhedsloven. → Læs mere om lovgivning i Det sammenhængende borger- og patientforløb.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på farmakologiogmedicinhaandtering.ibog.gyldendal.dk

Hvad skal man være opmærksom på ved medicinadministration?

Medicinadministration. Det er personalet, der udleverer (administrerer) og hjælper patienten med at indtage medicinen. Det er vigtigt at sikre, at den rigtige medicin og mængde gives til den rigtige patient, på det rigtige tidspunkt, og at pateintens reaktioner på medicinen observeres.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på foa.dk

Hvad er social og sundhedsassistentens opgave og ansvar når medicinhåndtering delegeres på praktikstedet?

Det betyder, at når du, som fx social- og sundhedsassistent, får en opgave delegeret, selv skal vurdere behovet for behandling. Du skal også selv vurdere gennemførelsen af behandlingen. Vurderingerne skal foretages inden for et præcist aftalt område. Det kan eksempelvis være stivkrampevaccination i skadestuen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på foa.dk

Hvad står der i sundhedsloven omkring medicinhåndtering?

Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte regler om, at andre personer, der som led i deres erhverv udleverer medicin til en patient eller håndterer medicinoplysninger, kan få adgang til de oplysninger, der er registreret om patienten, når dette er nødvendigt for disse personers behandling af patienten.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på danskelove.dk

Medicinstyring - Sådan hjælper du med medicin



Hvilke pligter har man som social- og sundhedsassistent?

Social- og sundhedsassistenter tager udgangspunkt i en individuel og helhedsorienteret omsorg og pleje på baggrund af patientens/borgerens værdier og behov. Social og sundhedsassistenter arbejder med såvel somatik som psykiatri, de har særlige kompetencer til at varetage helhedsplejen for de psykiatriske grupper.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på foa.dk

Hvilke 7 8 principper skal du være opmærksom på når du dispenserer og administrerer medicin?

Dispensering skal foregå systematisk, uforstyrret, og de hygiejniske principper skal overholdes. Når medicinen dispenseres gælder følgende: Medicinen findes frem, kontrolleres i forhold til patientens medicinskema; navn, CPR-num- mer, præparat, styrke, dosis6 indikation og holdbarhedsdato.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på rn.dk

Hvad er medicinadministration?

Administration af medicin er personalets udlevering af medicin til patienten og hjælp med at indtage medicinen samt observation af patienten.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på stps.dk

Hvem skal dokumentere opgaver vedr medicin?

Autoriseret sundhedspersonale skal ved modtagelse af en medicinordination vurdere denne og oplyse lægen om relevante forhold i relation til øvrig medicin på medicinliste, borgerens helbredstilstand og CAVE, så lægen kan vurdere den nye medicinordination i denne sammenhæng.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ethics.dk

Hvilke love arbejder vi under som SSA?

I modsætning til en del andre grupper af sundhedspersoner er social- og sundhedsassistenter derimod ikke omfattet af lov nr. 451 af 22. maj 2006 om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed (autorisations- og virksomhedsloven).

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på retsinformation.dk

Hvem må ordinere medicin til en borger?

Det er den læge, der har dig i behandling, som ordinerer din medicin, udskriver recepter og opdaterer dit medicinkort. Det kan være din egen læge, tandlæge, en speciallæge eller en læge på sygehuset.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sundhedsdatastyrelsen.dk

Hvad vil det sige at dispensere?

Dispensering betyder, at personalet optæller eller tilbereder den ordinerede medicin, fx at de lægger tabletter i doseringsæsker. Det er vigtigt, at dispenseringen kan foregå uforstyrret.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på stps.dk

Hvem må give medicin på bosteder?

På bostederne er der mange beboere der skal have medicin. Mange steder har man en kollega, der har taget en efteruddannelse og som så fungerer som medicinansvarlig i afdelingen. Andre steder er det alt personale der giver medicin. Der er regler for, hvordan medicinen skal opbevares.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på foa.dk

Hvad arbejder en SSA med?

De typiske arbejdsopgaver for en social- og sundhedsassistent er: Yde sygepleje og personlig pleje til borgere og patienter. Støtte og vejlede borgere, der er syge eller i behandling. Samtale med og vejlede mennesker i svære livssituationer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ug.dk

Hvad skal du som social- og sundhedsassistent gøre ifølge sundhedslovens 198 Hvis du oplever en UTH?

En sundhedsperson, der som led i sin faglige virksomhed bliver opmærksom på en utilsigtet hændelse, skal rapportere hændelsen til regionen. En hændelse, der er forekommet i den kommunale sundhedssektor, jf. afsnit IX, skal dog rapporteres til kommunen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på danskelove.dk

Hvordan arbejder SSA under sundhedsloven?

Som social- og sundhedsassistent arbejder du under serviceloven, når du fx yder personlig omsorg og pleje, rådgiver borgeren for at forebygge psykiske problemer og hjælper borgeren med at få et hjælpemiddel, så vedkommende kan fortsætte sin genoptræning eller sit rehabiliteringsforløb.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ssa-sammenhaeng.ibog.gyldendal.dk

Hvilken lovgivning arbejder du ud fra når du administrere medicin for en patient?

Sundhedsstyrelsens vejledning om ordination og håndtering af lægemidler redegør for regler i forbindelse med medicinordination, medicingivning og bortskaffelse af medicin samt ansvar og kompetence i forbindelse med medicinhåndtering.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på stps.dk

Hvad er autorisationsloven SSA?

Lovens formål er at styrke patientsikkerheden og fremme kvaliteten af sundhedsvæsenets ydelser gennem autorisation af nærmere bestemte grupper af sundhedspersoner, hvor andres virksomhed på det pågældende virksomhedsområde kan være forbundet med fare eller særlig fare for patienter.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på retsinformation.dk

Hvad hedder det når man arbejder med medicin?

Når du har afsluttet bachelor- og kandidatuddannelsen i farmaci, bliver du farmaceut. Som farmaceut kan du udvikle og fremstille medicin, eller rådgive patienter og læger om brug af medicin. Du kan arbejde i fx medicinalindustrien, biotekindustrien eller på apoteker og sygehuse.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ug.dk

Hvem må give injektioner?

Du må gerne tage en pårørende med i klinikken, så vi kan lære personen at give dig indsprøjtningen. Nogle laver også en aftale med en sygeplejerske, fx i hjemmesygeplejen, i sundhedscenter eller hos egen læge, som kan hjælpe med indsprøjtningen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på auh.dk

Hvordan udføres korrekt medicinhåndtering?

kontakte den ordinerende læge eller vagtlæge, hvis patienten ikke ønsker at tage medicinen, ikke kan tage medicinen eller får forkert medicin. Medicinen skal opbevares forsvarligt og utilgængeligt for uvedkommende. medicin, hvor holdbarhedsdatoen er overskredet, skal afleveres på apoteket.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på patientsikkerhed.odsherred.bellcom.dk

Hvordan skal Restmedicin bortskaffes?

medicinen tilhører patienten. Medicin, som er blevet for gammel eller ikke længere skal bruges, skal bortskaffes med borgerens samtykke. opfordre de pårørende til en afdød patient til at aflevere al restmedicin på apoteket, da medicinen tilhører boet. Du kan også tilbyde de pårørende at bortskaffe restmedicin for dem.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på stps.dk

Hvad er de 7 Risikosituationslægemidler?

De 7 risikosituationslægemiddelgrupper
  • Medicin mod diabetes (antidiabetika)
  • Blodfortyndende medicin (antikoagulantia)
  • Digoxin.
  • Gentamicin.
  • Kalium.
  • Lavdosis methotrexat.
  • Opioider.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på stps.dk

Hvad er stop Tænk tjek?

STOP TÆNK TJEK er et samarbejde med Promedicin.dk, som sætter fokus på at undgå medicinfejl. Særligt i forbindelse med syv risikosituationslægemidler: insulin, blodfortyndende medicin, methotrexat, og opioider, gentamicin, kalium og digoxin.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på stps.dk

Hvor længe ligger medicin på serveren?

Du kan se dine recepter på Medicinkortet. Den, der har udstedt recepten, har mulighed for at gøre perioden kortere end 2 år. Recepter fra lægevagt eller behandlerfarmaceut gælder kun i 7 dage. En recept forsvinder automatisk med det samme, hvis en ordination seponeres (ophører).

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på min.medicin.dk