Det gode og brugbare tøj bliver enten solgt i vores genbrugsbutikker over hele landet og i vores webshop eller uddelt som nødhjælp. Tøj, som ikke sælges i butikkerne, bliver i videst muligt omfang, solgt til udlandet enten som beklædning eller som råmateriale til tekstilfibre.
Hvad gør HM med det tøj de ikke får solgt?
"Farligt" tøj bliver ødelagt
Produkter, der er brugbare, men defekte, og som derfor ikke kan sælges, donerer H&M primært til Røde Kors, siger Jeanette Mattsson.
Hvad er problemet med tøjproduktion?
Tøjproduktion forurener vandet
Bomuldsplanten kræver store mængder vand. Derfor får markerne ofte vand fra nærliggende søer eller vandløb, og det kan betyde, at søerne tørrer ud. Kemikalier sviner også senere i processen, når de sammen med blege- og farvestoffer forurener spildevandet fra tekstilfabrikkerne.
Hvad sker der med tøj der bliver smidt ud?
Fibrene fra både naturlige og syntetiske materialer spindes og væves for at blive til stof. Igen kræver det meget energi og giver CO2-udledning. Til sidst tilføres igen flere kemikalier for at give stoffet farve. Derudover skal tøjet transporteres hen til de steder, det skal sælges.
Hvor meget tøj bliver ikke solgt?
Tøj, der ikke er blevet solgt – heller ikke på udsalg – smider butikkerne ud, hvorefter det bliver brændt på et forbrændingsanlæg. Forbrugerrådet Tænk kunne for nylig oplyse, at der ifølge en undersøgelse lavet af konsulentvirksomheden Econet bliver brændt 677 tons usolgt tøj om året i Danmark.
Tøjaffaldskrisen: Hvordan vores indkøbsvaner skader planeten | NBCLX
Hvor meget tøj smider H&M ud om året?
Operation X har undersøgt, hvad tøjgiganten gør ved nyt tøj, de ikke sælger. Aktindsigter viser, at H&M hvert år sender store mængder tøj fra deres hovedlager i Greve direkte til destruktion. Fra 2013 og frem til nu har H&M i gennemsnit destrueret 12 tons varer om året på forbrændingen Kara/Noveren i Roskilde.
Hvorfor er fast fashion et problem?
Fast fashion skærer miljømæssige hjørner
Fast fashion-kritikken omhandler blandt andet de negative miljømæssige effekter: Vandforurening, brugen af giftige kemikalier samt et stadig stigende spild af tekstiler.
Hvor meget tøj bliver smidt ud hvert år?
Virksomhederne destruerer nemlig store mængder nyt tøj, når det ikke bliver solgt. En undersøgelse lavet af affalds-rådgivningsfirmaet Econet for Forbrugerrådet Tænk ud fra data fra 2018-2020 viser, at danske producenter hvert år destruerer ca. 677 ton nyt, usolgt tøj.
Hvad sker der med tøj til genbrug?
Det gode og brugbare tøj bliver enten solgt i vores genbrugsbutikker over hele landet og i vores webshop eller uddelt som nødhjælp. Tøj, som ikke sælges i butikkerne, bliver i videst muligt omfang, solgt til udlandet enten som beklædning eller som råmateriale til tekstilfibre.
Hvad for noget mad bliver mest smidt ud?
Brød er den fødevare, som danskerne oftest smider ud, viser undersøgelsen. Det gør 38 procent. Dernæst kommer grøntsager, som 32 procent oftest smider ud. Mejerivarer som ost og mælk smider 20 procent af danskerne oftest ud.
Hvorfor er tøj ikke bæredygtigt?
Butikker og brands markedsfører sig ofte på at være bæredygtige, fordi deres t-shirts og kjoler er produceret af økologisk bomuld eller med dele af genanvendte materialer. Men alle slags stoffer, tekstiler og materialer er miljøbelastende, når de bliver brugt til at producere nyt tøj.
Hvor meget tøj smider butikker ud?
Butikker og tøjbrands sender nogle gange usolgt tøj til forbrænding – og det er spild af ressourcer. Se hvilke mærker, der lover ikke at brænde nyt tøj af. Danske butikker og tøjproducenter smider hvert år 677 tons nyt tøj ud. Det viser en analyse, affalds-rådgivningsfirmaet Econet har lavet for Forbrugerrådet Tænk.
Er bomuld dårligt for miljøet?
Selvom økologisk bomuld er meget bedre for miljøet og menneskene i de lande, hvor det dyrkes, kræver det stadig meget vand. Bomuld er nemlig en vandkrævende plante, der ofte kræver vandingssystemer for ikke at tørre ud.
Hvor meget CO2 udleder produktionen af tøj?
Der bliver i gennemsnit udledt 15 kg CO2 ved produktionen af 1 kg tekstil. Særligt tøj af syntetiske fibre som polyester, akryl, nylon, lycra og spandex, som er lavet af kul, råolie og naturgas gennem en kemisk proces, kræver meget energi. Det kræver i gennemsnit 3 kg kemikalier at producere 1 kg bomulds-t-shirts.
Hvad sker der med Zalando?
Zalando har endnu ikke offentliggjort regnskabstal for 2022, men i november meddelte virksomheden, at salget var ramt af den lave forbrugertillid i Europa og ”makroøkonomiske omstændigheder” - altså prisstigninger, højere renter og alt det andet, der presser såvel forbrugere som erhvervsliv lige nu.
Hvilke konsekvenser har tøjproduktionen for miljøet?
Blandt miljøpåvirkningerne er udtørring af søer og vandløb, som tømmes for at skaffe vand til bomuldsdyrkning. Samtidig får udledning af kemikalier skadelige konsekvenser for lokalbefolkningens helbred, når det ender i deres drikkevand.
Hvad er ulemper ved genbrug?
Genbrug kan også have en negativ effekt på miljøet, da man via det kan holde liv i forurenende ting længere, end hvad man ellers ville gøre. Det kan være gamle hårdehvidevarer eller biler, som på grund af en lav pris anvendes længere end ellers.
Er der plastik i tøj?
Der er plastik i dit tøj!
Mange tænker ikke over det, men en del tøj indeholder små plastikfibre. Det er særligt syntetisk tøj, som blandt andet kan være tøj der indeholder polyester, polyamid (nylon), elastan eller akryl.
Hvor bliver der produceret mest tøj i verden?
Tanzania, er det sydøstlige Asien verdens vigtigste område for fremstilling af det færdige stykke tøj. Med brugen af energi og kemikalier og til tider kritisable arbejdsvilkår, giver produktionen desværre ofte anledning til en række markante sociale og miljømæssige problemer.
Hvor meget tøj køber en dansker om året?
Smart i en fart - eller bæredygtig mode - hvad er du til? Hver eneste dansker køber i gennemsnit 15 kg tøj om året, og fire ud af ti stykker tøj hænger ubrugt i garderoben.
Hvornår er tøj bæredygtigt?
Tøj er bæredygtigt, eller i hvert fald langt i processen, når det er produceret forsvarligt, både materialemæssigt og arbejdsprocesmæssigt, under ordnede forhold, helst rimelig lokalt, er lavet i en kvalitet, der holder, hvis det det passes på, og som bliver genbrugt eller upcycled, når det er slidt.
Hvor mange køber genbrugstøj?
Næsten hver tredje dansker køber flere genbrugsvarer end tidligere. Det viser en ny undersøgelse fra Epinion og Folkekirkens Nødhjælp. Genbrug er guld, lyder et ordsprog. Og man må sige, at det er gyldne tider for genbrugsvarer i Danmark.
Er Mads Nørgaard fast fashion?
Den danske mode- og tekstilbranche er nationalt og internationalt anerkendt med fast fashion brands som Bestseller (herunder Only, Jack & Jones, Vila, selected og Vero Moda) og andre brands som Just Female, By Malene Birger, InWear, Ganni, Mads Nørgaard og mange flere.
Hvad er det modsatte af fast fashion?
Kort fortalt er Slow fashion noget, der er opstået som en reaktion mod fast fashion. Slow fashion har fokus på kvalitetstøj med en lang levetid. Fast fashion derimod er synonym med en stor og hurtig produktion af tøj, hvor der leveres mange nye styles om året, møntet på at folk skal skifte deres tøj ud ofte.
Hvor meget CO2 udleder H&M?
H&M's udledninger og klimamål
I 2022 udledte H&M Group 5,7 mio. ton CO2e. Det er 5 pct. mindre end i 2021, men på niveau med udledningen i 2020.