At rejse tiltale betyder, at sagen bliver sendt til retten med et anklageskrift, der beskriver den strafbare handling. Så er du ikke længere sigtet, men tiltalt. Du får en kopi af anklageskriftet. Når retten har modtaget anklageskriftet, bliver sagen berammet.
Hvad er forskellen på at være sigtet og tiltalt?
Man skifter status fra mistænkt til sigtet, når politiet meddeler, at man nu er sigtet i sagen. Tiltalt bliver man, når anklagemyndigheden har vurderet den sag, politiet har arbejdet på, og besluttet at rejse tiltale ved retten. I dette skema kan du se betydningen af at være mistænkt og sigtet.
Hvad sker der når man er blevet sigtet?
Bliver du sigtet, fortæller politiet dig, hvilken forbrydelse du er sigtet for. Som sigtet i en straffesag, har du en række rettigheder, som politiet vil oplyse dig om. Det er frivilligt, om du vil udtale dig til politiet. Du har altså ikke pligt til at bidrage med oplysninger til sagens opklaring.
Hvor lang tid kan man være tiltalt?
Det følger af retsplejelovens § 718 b, at man som sigtet kan indbringe sagen for retten, når en sigtelse har stået på i 1 år og 6 måneder eller mere. Retten kan da forlænge fristen, men sker det ikke, så skal anklagemyndigheden inden 2 måneder træffe afgørelse om tiltale. Sker det ikke anses sagen for påtaleopgivet.
Hvad er forskellen på påtale og tiltale?
Påtaleopgivelse er det at undlade at tiltale for et strafbart forhold, fordi anklagemyndigheden ikke mener, at der er tilstrækkeligt bevis til, at den sigtede kan blive dømt. Påtaleopgivelse, der er et udslag af princippet om in dubio pro reo, medfører, at en række sager afsluttes pga. bevisets stilling.
Hvad sker der, når man dør? | Dokumentar: Døden tur/retur
Hvad er tiltaltes rettigheder?
Som tiltalt i en straffesag har du ikke pligt til at udtale dig til politiet eller i retten. Du kan altid kræve, at din forsvarer skal være til stede i forbindelse med afhøringen af dig. Din forsvarer har som udgangspunkt adgang til hele straffesagens materiale, som normalt gennemgås med dig.
Er sigtelser offentlige?
Under et grundlovsforhør er der i retten – udover dig og din forsvarer – en dommer og en anklager. Læs mere om dommeren og anklageren. I Danmark er alle retsmøder som udgangspunkt offentlige.
Hvad sker der hvis tiltalte ikke møder op i retten?
Hvad hvis jeg ikke møder op? Hvis du bliver væk uden at have en lovlig grund – eller hvis du bliver væk uden at give besked, selvom du har en lovlig grund til at udeblive – kan du blive idømt en bøde eller blive anholdt og hentet af politiet. En lovlig fraværsgrund er fx sygdom.
Hvad skal der til for en sigtelse?
I Danmark har politiet ret og pligt til at rejse sigtelse, hvis der anmeldes eller konstateres en overtrædelse af straffeloven. Forudsætningen er, at der kan udpeges en mulig gerningsmand, og at der er begrundet mistanke mod denne person.
Hvad sker der efter en sigtelse?
Når du er sigtet, så har du nogle rettigheder, som politiet skal fortælle dig om. politiet, hvis du bliver indkaldt til afhøring. afsluttet. Når politiet er færdige med at efterforske sagen, så bliver du enten tiltalt eller får et tiltalefrafald.
Hvilke rettigheder har man som sigtet?
Som sigtet kan du kræve, at din advokat kommer til stede. Du har ret til at udtale dig om det, der sker i sagen, og har ret til at være til stede ved retsmøder. En sigtet har krav på, at politiet udarbejder rapporter om hvad, der sker i sagen.
Kan jeg se hvad politiet ved om mig?
- Når du er mistænkt, sigtet eller dømt for en forbrydelse. ...
- Nationalt Fotoregister, Det Centrale Fingeraftryksregister og Det Centrale DNA-profilregister. ...
- Når du er vidne, forurettet eller anmelder.
Hvad må man ikke sige til politiet?
Du har altid pligt til at oplyse navn, adresse og fødselsdato, og du risikerer bøde eller anholdelse, hvis du ikke oplyser dette. Du har dog aldrig pligt til at oplyse politiet om andre oplysninger: heller ikke cpr-nr., eller telefonnummer m.v.
Hvornår rejser politiet tiltale?
Når politiet har afsluttet efterforskningen, beslutter anklagemyndigheden, hvad der videre skal ske. Et offer i en straffesag kan ikke beslutte, om der skal føres en retssag mod dig. Det er anklagemyndighedens beslutning. Anklagemyndigheden rejser tiltale, hvis det vurderes, at der er beviser nok til at få dig dømt.
Kan man trække en tilståelse tilbage?
Har jeg ret til at trække min tilståelse tilbage på et senere tidspunkt? Hvis du har tilstået, har du ret til at tilbagekalde tidligere udtalelser og senere benægte din skyld under straffesagen, også i retten. Men i så fald fremlægges din tidligere tilståelse i retten og bruges som bevis imod dig.
Hvordan foregår en tilståelsessag?
I tilståelsessager, der afgøres af en enkelt dommer, vil dommeren i nogle tilfælde afsige dommen uden først at have forladt retslokalet. Det samme gælder i bøde- og færdselssager. Alle tilstedeværende skal stå op, når dommen afsiges og læses op. I nogle tilfælde bliver dommen først afsagt nogle dage efter retsmødet.
Hvor lang tid går der før en sag kommer for retten?
Almindelige civile sager, herunder boligretssager, berammes normalt inden for 8-12 måneder. Småsager berammes inden for 3-4 måneder. Retsmæglinger kan normalt berammes inden for 2-3 måneder. I de familieretlige tvangsfuldbyrdelsessager er berammelsestiden for første møde 1-2 uger.
Kan man undgå at vidne?
Hvis du bliver indkaldt som vidne i retten, har du pligt til at møde op. Du kan således ikke selv vælge, om du har tid eller lyst til at vidne.
Kan man blive dømt uden retssag?
En sag kan – hvis der ikke bliver rejst tiltale – slutte på flere måder. Selv om politiet har sigtet dig, fordi mistanken har rettet sig mod dig, kan anklagemyndigheden beslutte ikke at rejse tiltale. Det betyder, at sagen ikke kommer i retten.
Hvem er fritaget for at vidne?
For præster i folkekirken og andre trossamfund, læger, forsvarere, retsmæglere og advokater samt offentligt ansatte, medlemmer af Folketinget og journalister gælder der nemlig en række særlige regler, der betyder, at man i visse tilfælde kan fritages for at afgive forklaring for retten.
Hvornår bliver man indkaldt som vidne?
Rettens indkaldelse af vidner i civile sager skal ske hurtigst muligt efter berammelsen af hovedforhandlingen, og parterne skal underrette deres egne vidner om tidspunktet for hovedforhandlingen, så snart den er berammet. Indkaldelsen skal forkyndes for vidnet.
Hvem må overvære en retssag?
I Danmark er alle retsmøder som udgangspunkt offentlige. Det vil sige, at borgere og repræsentanter fra pressen har adgang til alle retsmøder.
Kan man se om man er blevet politianmeldt?
Du modtager et brev fra Udbetaling Danmark, senest 10 dage efter de har modtaget anmeldelsen. Du vil enten få besked om, at de afviser eller går videre med anmeldelsen. Hvis Udbetaling Danmark går videre med anmeldelsen, vil de undersøge din situation, og du får mulighed for at sende yderligere oplysninger.
Hvornår har man ikke ret til aktindsigt?
Offentlighedsloven giver dig blandt andet ikke ret til at søge om aktindsigt i: Sager om ansættelse og forfremmelse samt ansættelsesforhold i det offentlige, dog med undtagelse af oplysninger om navn, stilling, uddannelse, arbejdsopgaver, lønforhold og tjenesterejser.
Hvornår er der lukkede døre i en retssag?
Når retten træffer bestemmelse om, at et retsmøde skal holdes for luk- kede døre, indebærer det, at de personer, der ikke har med sagen at gøre, ikke længere har ret til at være i retslokalet. Mange retter har et skilt ved døren til retslokalet, hvorpå er anført »lukkede døre«, »lukket retsmøde« e. lign.