Berlinmurens fald den 9. november 1989 er blevet kaldt den symbolske afslutning på Den Kolde Krig mellem den Sovjet-styrede Warszawapagt i øst og det USA-styrede NATO i vest.
Hvad sker der i 1989?
Berlinmurens fald den 9. november 1989 blev symbolet på den kolde krigs ophør og indledningen på en ny æra i verdenshistorien.
Hvad skete der i 1989 i Danmark?
En vigtig international forandring af betydning for Danmark var revolutionerne i flere kommunistisk regerede østeuropæiske lande i efteråret 1989 og foråret 1990, som blev begyndelsen til enden for Warszawapagten. DDR brød sammen, da landets regering den 9. november 1989 åbnede for borgernes frie adgang til Vestberlin.
Hvad sker der i 2001?
Den 11. september 2001 er den dato, hvor de amerikanske storbyer New York og Washington blev udsat for terrorangreb med fire kaprede indenrigsfly: To fly ramte ind i World Trade Centers tvillingetårne midt i New York. Et fly ramte det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, i Washington.
Hvad skete der med EU i 2004?
1. maj 2004 – 10 nye lande. Cypern og Malta bliver medlem af EU sammen med 8 central- og østeuropæiske lande – Estland, Letland, Litauen, Polen, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet og Ungarn – og dermed afsluttes opdelingen af Europa efter anden verdenskrig endelig.
Tiananmen Square: What happened in the protests of 1989? - BBC News
Hvem var statsminister i 2001?
november 2001. Valget blev udskrevet den 31. oktober samme år af daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen. Valget endte i et regeringsskifte, hvor Anders Fogh Rasmussen, Venstres partiformand, efter 8 år med socialdemokratisk ledede regeringer, kunne danne en VK-regering støttet af Dansk Folkeparti.
Hvad skete der i 1989 90?
I 1989/90 forsvandt opdelingen mellem øst- og vest-blokkene, og den kolde krig sluttede med Sovjetunionens opløsning i 1991. Globalisering er siden 1990'erne blevet et hyppigt anvendt begreb, som signalerer, at danskerne blev stadig mere afhængige af omverdenen, økonomisk, politisk og socialt.
Hvornår er Den Kolde Krig?
Den kolde krig var en storpolitisk konflikt, som startede 1946-1947 og sluttede ca. 1989-1990. Konflikten udspillede sig mellem de kapitalistiske og de kommunistiske lande i kølvandet på 2. Verdenskrig.
Hvem vandt Den Kolde Krig?
Den nye sovjetiske linje, Berlinmurens fald og en række systemændringer inden for østbloklandene førte i 1989-1990 til, at den kolde krig blev erklæret for afsluttet af både USA og Sovjetunionen.
Hvem stoppede Den Kolde Krig?
Den kolde krig blev reelt afsluttet med Berlinmurens fald 9. november 1989. På deres møde på Malta i december 1989 erklærede Mikhail Gorbatjov og George H.W. Bush officielt, at den kolde krig var slut.
Hvornår var Den Kolde Krig på sit højeste?
Den var særligt intens i den amerikanske præsident Ronald Reagans første embedsperiode (1981-1985), der var præget af en kraftig oprustning og nedfrysning af øst-vest-kontakterne. Spændingen nåede et højdepunkt i efteråret 1983, hvor der er tegn på, at den sovjetiske ledelse anså en krig for en realistisk mulighed.
Hvordan var det at bo i DDR?
Livet i hele Østtyskland (DDR) var meget svært for dem, der ikke støttede landets kommunistiske styre. Mange blev overvåget af det hemmelige politi (Stasi), og man risikerede at blive sat i fængsel eller miste sit arbejde og uddannelse, hvis man kritiserede kommunisterne.
Hvor mange død i den kolde krig?
Op mod 14 procent af Sovjetunionens befolkning døde under krigen, både civile og soldater. Det svarer til 27 millioner menneskeliv. Til sammenligning tabte USA 295.000 menneskeliv, hvilket svarede til 0,4 procent af befolkningen.
Hvornår blev Danmark en del af NATO?
NATO blev dannet som en alliance til kollektivt selvforsvar. NATO står for Den Nordatlantiske Traktat Organisation, og organisationen blev oprettet i tilslutning til Den Nordatlantiske Traktat, som 12 lande – heriblandt Danmark – underskrev i Washington den 4. april 1949.
Hvorfor lavede man NATO?
Afslutningen på Anden Verdenskrig i 1945 efterlod et opdelt Europa mellem Vest og Øst. I 1949 grundlagde 12 lande derfor NATO for at sikre fred og demokratiske værdier, promovere samarbejde og økonomisk vækst blandt dets allierede og beskytte vesteuropæisk frihed fra det daværende Sovjetunionen.
Hvem vandt Anden Verdenskrig?
verdenskrig blev Tyskland under den ultranationalistiske kejser Wilhelm 2. og dets allierede (Centralmagterne) besejret af Ententen, som bl. a. omfattede Storbritannien, USA og Frankrig.
Hvornår fik Rusland atomvåben?
Sovjetunionen fik sin første atombombe i 1949 og sin første brintbombe i 1953.
Hvornår stoppede Anden Verdenskrig?
Krigen i Europa sluttede med de allieredes invasion af Tyskland med klimakset i form af sovjetiske troppers erobring af Berlin, Adolf Hitlers selvmord og den tyske betingelsesløse kapitulation den 8. maj 1945.
Hvornår blev Tyskland en del af EU?
1. januar 1986 – to nye medlemmer – Spanien og Portugal. Spanien og Portugal bliver medlemmer af De Europæiske Fællesskaber, som dermed når op på 12 medlemslande.
Hvad skete der i EU i 1992?
Folkeafstemningen om Maastricht-traktaten var en dansk folkeafstemning om Danmarks ratifikation af Maastricht-traktaten, der blev afholdt 2. juni 1992. Afgørelsen var tæt; 50,7 % stemte nej, mens 49,3 % stemte ja.
Hvad sker der i 1980?
1980'erne i Danmark bliver ofte kaldt usikkerhedens årti. Et årti, der var præget af økonomisk krise og frygt for atomkrig. Mens politikerne satte ind med såkaldt kartoffelkur, som skulle bremse det private forbrug og styrke landets økonomi, blev mange familier opløst af skilsmisse.
Hvem er statsminister i Danmark i 2023?
Danmarks nuværende statsminister er Mette Frederiksen, der er medlem af partiet Socialdemokratiet.
Hvem var Danmarks statsminister i 1988?
april 1988 af statsminister Poul Schlüter kun godt syv måneder efter det seneste valg. Schlüter dannede igen regering. Der stemtes om 179 pladser i Folketinget: 175 fra Danmark, 2 fra Grønland og 2 fra Færøerne.
Hvorfor kalder man det den kolde krig?
Når man taler om Den Kolde Krig, handler det om de konflikter, som opstod mellem Sovjetunionen og USA i perioden fra 1945 til 1991. Konflikten bliver kaldt kold, fordi det aldrig udviklede sig til en direkte militær kamp mellem de to supermagter.