Martin, der også kaldes "Galliens apostel" blev udnævnt til biskop i Tours, og døde i november 397 på en missionsrejse. I 659 blev han ophøjet til helgen, i øvrigt som den første, der ikke også samtidigt var martyr. Der findes en lang række legender om Sankt Martin.
Hvad skete der Mortens aften?
Historien bag mortensaften
Han bestemte derfor, at gæssene hvert år på denne dag, den 11. november, skulle lade livet for at blive spist. Mortensgåsen er i dag oftest ombyttet med en and. I virkeligheden er gåsespisningen først op mod 1500-tallet blevet knyttet til de såkaldte martinsfester.
Hvad er historien om mortensaften?
I Danmark blev historien om biskoppen i gåsestien første gang trykt i 1616, og Martin af Tours fik navnet Morten Bisp. Så med andre ord gemte Morten Bisp sig blandt en flok gæs for at undgå at blive udnævnt som biskop, og på mortensaften straffer vi gæssene for at afsløre hans gemmested.
Hvem er Mortens aften?
Morten hedder faktisk Martin
Nok kalder vi det for mortensaften, men det er faktisk Martin, vi fejrer. Martin var biskop af Tours – men i løbet af tiden blev Martin til Morten, da Morten er den danske version af Martin.
Hvorfor spiser vi and Mortens aften?
Hvert år, den 10. november, er det Mortens Aften – en aften til minde om biskoppen Martin af Tours, som ikke ville være biskop. Mange danskere fejrer Mortens Aften ved at spise and eller gås i selskab med venner og/eller familie, aftenen før Mortens Dag den 11. november.
Hvad er der sket med min lillebror?!
Er mortensaften en dansk tradition?
Mortensgås på mortensaften i dag
Ved siden af juleaften (hvor omkring 50% af alle ænder sælges) er mortensaften altså en af de mest velfunderede traditioner inden for det danske køkken. Ud fra disse tal holder altså omtrent en fjerdedel af de danske husstande traditionen i hævd.
Hvad betyder Mortensdag?
Mortensdag er den 11. november og en katolsk festdag for Martin af Tours eller Morten Bisp (300-tallet), hvorom det bl. a. fortælles, at han beskedent, men forgæves gemte sig blandt skræppende gæs for dem, der ville vælge ham til biskop.
Hvad sker der i mortensaften?
På mortensaften fejrer vi egentlig den romerske helgen Morten af Tours. En af historierne om ham går på, at han engang rodede sig ud i nogle 'eskapader' i en gåsesti. Derfor er gås gået hen og blevet den traditionelle spise på mortensaften, selvom de fleste danskere i dag har ersattet gåsen med and, som er billigere.
Hvorfor hedder det Mortens aften og ikke Martins aften?
Mortens helgendag er den 11. november, hvorfor aftenen inden kaldes "Mortens aften". Morten er en fordanskning af navnet Martin. Den hellige Martin var angiveligt født omkring 316, og var søn af en romersk tribun.
Hvilken dag spiser man and Mortens aften?
Helt kort: Vi fejrer Mortens Aften ved og spise gæs (eller and i nyere tid), pga. Dette gøres til minde om biskoppen Martin af Tours, som gemte sig blandt gæs, for at undgå og blive biskop. De fleste danskere fejrer Mortens Dag ved og spise and eller gås aftenen inden, dvs. 10 november.
Hvornår kom mortensaften?
Festaften i Danmark. I Danmark kom historien om Martin og gæssene første gang på tryk i 1616, altså længe efter Reformationen i 1536. Helgenfesten overlevede denne med det nye danske navn Morten Bisp.
Hvorfor spiser vi and?
Danskerne spiser and på mortensaften, fordi ænder er billigere end gæs. For hvis den årlige højtid skulle være historisk korrekt, burde vi faktisk spise gås i stedet for and. Baggrunden for ande-spisningen går tilbage til 300-tallet, hvor indbyggerne af den franske by Tours skulle vælge en ny biskop.
Hvor kan man spise Mortens and?
Mortensaften mad ud af huset
For mange er Mortensaften lig med sprødstegt and, brunede kartofler og brun sovs. Nogle traditioner er nemlig bare så gode, at de aldrig skal ændres. Men god Mortensaften mad kræver tid. Bestil din Mortens aften 2023 menu hos Bilka Mad ud af Huset – så har du mere tid til dine nærmeste.
Hvad kalder man 11. november?
Remembrance Day er en mindedag, som afholdes i Storbritannien og de øvrige medlemslande i Commonwealth hvert år den 11. november; dvs. den dato i 1918, hvor der blev indgået våbenhvile efter 1. Verdenskrig.
Hvilke lande holder mortensaften?
Mortensaften er ikke kun en dansk tradition, men bliver også fejret i flere andre lande i det nordlige Europa. I Danmark, Skåne og dele af Tyskland er traditionen at spise gåsesteg eller andesteg den 10. november på mortensaften.
Hvad koster det at spise på D Angleterre?
d'Angleterres søndagsbrunch serveres hver søndag fra klokken 12.30 til 15.00. Pris DKK 745 per person. Vi er på beklagelsesvis fuldt bookede til søndagsbrunch resten af 2023.
Hvor meget koster det at spise på Asia?
Hos Asia Restaurant får du noget for pengene, og du bliver helt sikkert mæt. Aftenbuffeten koster i hverdagene 128 kr., mens du fredag til søndag skal slippe 148 kr. for alt, hvad du kan spise.
Er det billigt at spise i Amsterdam?
Prisniveauet er meget ligesom herhjemme. Man kan snildt finde restauranter både i den billige og dyre ende alt efter, hvad man gerne vil, og hvad budgettet rækker til. Kaffe er lidt billigere (ja tak!), men til gengæld er vand mærkeligt dyrt i Amsterdam.
Hvorfor spiser vi flæskesteg til jul?
Flæskestegen som julemåltid kan spores flere hundrede år tilbage – helt tilbage til middelalderen. Dengang lod man grisene spise sig fede og mætte hele efteråret. I november blev de slagtet, og i december passede det med at spise grisene til jul, inden de havde ligget for længe i saltlagen.
Hvad spiste man i gamle dage til jul?
Går vi tilpas langt tilbage i tiden, til før reformationen i 1500-tallet, spiste man slet ikke kød juleaften, men fisk. For december var nemlig fastetid, og kød var bandlyst, indtil fastens afslutning 25. december. Man spiste derfor klipfisk, saltede sild eller friske ferskvandsfisk som karper og aborre juleaften.
Kan man spise gæs?
at du kan se 8 forskellige arter af gæs i Danmark, nemlig grågås, sædgås, kortnæbbet gås, blisgås, dværggås, canadagås, bramgås og knortegås. gæs smager rigtig godt - og at 5 af arterne må jages - men at det er rigtig svært at gå på gåsejagt, for gæssene er lynhurtige.
Hvad spiser mortensaften?
Mortensaften fejres traditionelt med at spise ”mortensand” eller ”mortensgås”. Det er dog de færreste, der kan nå at lave andesteg, når dagen falder på en hverdag.
Hvad tid spiser man aftensmad i Danmark?
De fleste danskere spiser morgen- mad mellem kl. 7 og 9, frokost mellem kl. 11 og 13 og aftensmad mellem kl. 17 og 19 – uanset om de bor alene eller sammen med andre.
Hvad får man at spise til Mortens aften?
Hvad skal man spise Mortensaften? Der er selvfølgelig lidt variation fra familie til familie omkring hvad der kommer på bordet denne aften. Herhjemme står den på andesteg, gerne lavet på grillen, serveret med brunede kartofler, hvide kartofler, hjemmelavet rødkål og en god andesovs.
Hvad spiser man i november?
November. Blomkål, broccoli, græskar, grønkål, gulerødder, hvidkål, jordskokker, kartofler, kinakål, løg, pastinakker, persillerod, porrer, pærer, rosenkål, rødbeder, rødkål, salat, selleri, tomater, æbler, savoykål, tranebær, pære, æble.