Den har en dyb og nærmest kødfuld smag med bitre noter af kamfer, eukalyptus og citron. Det er svært at lave en florlet og elegant krydring, når man arbejder med salvie, for her er tale om en krydderurt, der vil frem i verden. Der er fuldt smæk på smagen, som er meget værdsat i det sydeuropæiske køkken.
Hvad smager salvie af?
Smag. Salvie har en kraftig, krydret og gennemtrængende smag. Den skal anvendes med måde, fordi overdreven brug kan ødelægge maden. For meget salvie i maden kan nemlig give en kvalmende og snerpende smag, og har man først oplevet det, forsøger man sig næppe igen foreløbig.
Hvad minder om salvie?
Salvie minder en del om rosmarin, idet den også har en let bitter smag og en pebret styrke. Dens aromaer er i retning af thujon (kendt fra absint), med kølende effekt fra eucalyptol og campher, med styrke og friskhed fra borneol, (peber, mynte).
Hvad er salvie te godt for?
Salvie har bl. a. været brugt mod halsbetændelse, hoste, snue og træthed, men i dag bruges den som lægeurt mest som mundskyl og mod fordøjelsesproblemer.
Hvor meget salvie te må man drikke?
Hvor meget salvie om dagen? Salvie indeholder thujon, et giftstof, som i for store mængder er skadeligt. Dog sker der intet ved at drikke 1-2 kopper dagligt over en periode. Du bør ikke drikke salvie te som det eneste.
Gordons guide til urter
Kan alle salvie spises?
Salvie, Salvia patens
De fine blå salvier kan sagtens spises. Brug dem som pynt eller i salaten.
Er russisk salvie spiselig?
Plantens blade og blomster er spiselige, med en stærk krydret smag, som kan minde om en blanding af mynte, peber og salvie.
Er salvie vanddrivende?
De vanddrivende og krampeløsende sider af indholdsstofferne forklarer, hvordan den er et godt og pålideligt middel ved så generende og alvorlige lidelser som urinretension (besvær med at komme af med vandet), svagt fungerende nyrer, ødemer, urinsyregigt, reumatisme og migræne.
Kan man spise salvie blomster?
Der findes mange forskellige sorter af salvie. For blot at nævne nogle få, så er der staudesalvie – Salvia nemorosa – som er en smuk staude med flotte og velduftende blomster. Så er der blå salvie – Salvia patens – som også er en prydplante, men hvor blomsterne kan bruges som drys i madlavningen.
Kan man fryse frisk salvie?
Det er også muligt at fryse salvie. Salvie mister nemlig ikke sin smag, når den fryses, men det er vigtigt at skylle og hakke bladene, før du kommer dem i en frysepose. På denne måde kan du nemt tage en lille mængde salvie op fra fryseren, når du har brug for det.
Hvad er salvie lavet af?
Salvie er en krydderurt der, som mange andre, både sælges frisk og tørret. Frisk salvie sælges som afskårne kviste eller i en potte. Når man bruger salvie, er det hovedsageligt krydderurtens blade der er anvendelig. Derfor er tørret salvie også lavet af krydderurtens tørrede blade, der kan knuses eller pulveriseres.
Hvordan bruger man frisk salvie?
Salvie fungerer rigtig fint sammen med fede retter, såsom lam, gris og fede fisk, hvor det går ind og nedtoner fedmen i smagsfornemmelsen, og er desuden rigtig godt i saucer og supper også. Så bestil salvie til flæskestegen eller lammekøllen, så du kan skabe en fantastisk ret, når du bestiller FrugtKurvens GrøntKasse.
Hvor kommer salvie fra?
Salvie fås både som staude og som krydderurt. Den stammer fra Middelhavslandene, hvor den vokser vildt i naturen. Hvis man kigger på navnet salvie, så kommer det af det latinske ord “salvare” som betyder at helbrede og officinalis er den latinske betegnelse for en anerkendt lægeurt.
Er basilikum Umami?
SMAG: Basilikum er bitter og lidt stærk i smagen og har aromaer af kryddernelliker og en stærk pebret fornemmelse i munden.
Kan man tørre salvie?
De mere tørre og træagtige krydderurter som rosmarin, timian, citron verbena, oregano, estragon, salvie, og fennikel med stilk, beholder smagen fint. Estragon og løvstikke er så intense at de også kan klare en tørring.
Hvad bruger man frisk rosmarin til?
Særligt til vildt- og rødt kød er rosmarin godt, hvor det går godt i spænd med den kraftige smag der gives fra eksempelvis lam, krondyr eller oksekød. Rosmarin gør sig også rigtig godt i marinader eller olier, og særligt til kød der grilles, hvor rosmarinen komplimenterer den røgede grillsmag rigtig fint.
Kan man spise rabarber der er i blomst?
Du kan godt fortsætte med at spise de stilke, du trækker af rabarberne, og blomsten er heldigvis også spiselig.
Kan man spise Hosta?
Spis hosta!
Ligheden stopper dog ikke ved udseendet - for hosta er ligesom asparges en spiselig delikatesse i foråret. Før de nye skud folder sig ud til blade, men stadig er tæt sammenrullede som små grønne cigarer - eller grønne istapper - kan de tilberedes og spises nøjagtigt som aspargesplantens unge skud kan.
Hvordan plukker man salvie?
Hvis man har flere salvieplanter, kan man hvert forår klippe en eller flere helt i bund – det giver nye friske skud, mens de andre blomstrer. Efter blomstring klippes de afbårne skud af, og salvien sætter nye skud. Hermed opnår man hele tiden at kunne plukke friske velsmagende salvieblade.
Er salvie Vinterhårdfør?
Salvie NB: Ikke vinterhårdfør. Almindelig, sand, kalk. Veldrænet.
Hvorfor dør min salvie?
Svar. Hvis jorden ikke direkte er tørret ud, vil en salvie ikke hænge med bladene. Dette er som regel tegn på, at det er rodsystemet, der er noget i vejen med. Jeg tror at rodsystemet er dårligt, måske inficeret af svampe – og det kan være blevet værre med din ekstra vanding.
Kan salvie overvintre?
salvie, timian og kokleare – beholder bladene om vinteren, og her kan man hente friske blade året rundt.
Kan man spise Lavendel?
Lavendel findes i mange sorter, som alle kan spises. Lavendel er blandt de mest anvendte spiselige blomster, og dens egenskaber spænder bredt. Såvel blomster som blade er velegnede som smagsgiver i alt fra gryderetter, desserter, småkager, is, snaps, sirup til brød og kager.
Hvordan opbevarer man salvie?
Salvie, der er skåret af planten, skal du komme i en frysepose, og lægge i køleskabets grøntsagsskuffe. Du kan også komme salvie i fryseren. Skyl og hak den inden du kommer den i fryseren. Salvie i potte skal du opbevare på køkkenbordet.
Kan man klippe salvie ned?
Det tidlige forår er et godt tidspunkt at beskære salvie. Hvis bladene beskæres inden vinteren, kan planten have svært ved at komme igennem vinteren. I februar kan skuddene beskæres til ca. 5 cm.