Ingen jul uden dansk julemad Ingen julehygge uden konfekt, pebernødder, brunkager og risengrød. Ingen december uden karrysild, fiskefilet, medister, flæskesteg, flæskesvær og snaps. Og ingen juleaften uden gåsesteg, brunede kartofler, rødkål, brun sovs og risalamande.
Hvad spiste man i gamle dage til jul?
Går vi tilpas langt tilbage i tiden, til før reformationen i 1500-tallet, spiste man slet ikke kød juleaften, men fisk. For december var nemlig fastetid, og kød var bandlyst, indtil fastens afslutning 25. december. Man spiste derfor klipfisk, saltede sild eller friske ferskvandsfisk som karper og aborre juleaften.
Hvad serverer man til jul?
- Flæskesteg og and.
- Brunede, hvide og franske kartofler.
- Brun sovs.
- Rødkål, ribsgele og syltede asier.
Hvad skal der være på julebordet?
En klassisk julefrokost skal have det hele – både sild, fiskefileter, leverpostej, tarteletter, ostebord, risalamande og selvfølgelig en god snaps. Listen over, hvad du kan servere til en klassisk julefrokost, er næsten uendelig, men der skal være noget inden for kategorierne fisk, kød, ost og sødt.
Hvad spiser man den 23 december?
Æbleskiver og julegodter
I nogle familier har d. 23. december igennem generationer været den aften, hvor man spiser hjemmebagte æbleskiver og andre godter i familiens skød, mens man pakker de sidste julegaver ind og måske pynter juletræet.
CHRISTMAS ‘CHEAT’ WEEK!! (what I eat in a week) & spend Christmas with the Sun family
Hvad spiser man 1 december?
Ingen december uden karrysild, fiskefilet, medister, flæskesteg, flæskesvær og snaps. Og ingen juleaften uden gåsesteg, brunede kartofler, rødkål, brun sovs og risalamande. Julen er altså tæt forbundet med julemad.
Hvad spiser danskerne mest til jul?
Andesteg eller flæskesteg, med sovs, kartofler og risalamande til dessert. Sådan lyder en typisk dansk julemenu. Mere end 8 ud af 10 danskere forventer nemlig brun sovs, brunede og hvide kartofler samt risalamande juleaften. Hele 78 pct.
Hvad elsker mange at spise i juletiden?
Først and, så flæskesteg
Anden er dermed den mest populære spise, men bliver skarpt forfulgt af flæskestegen, som bliver fortæret af to ud af tre danskere. Kalkunen slår gåsen i kampen om 2. pladsen blandt de mest populære fugle på middagsbordet. 13 procent spiser kalkun og knap 7 procent spiser gås.
Hvad må ikke mangle til julefrokost?
- Marinerede sild og stegte sild.
- Fiskefileter, citron og remoulade.
- Æg, rejer og mayonnaise.
- Røget laks og gravad laks med rævesovs.
- Varm leverpostej med bacon.
- Bøffer med stegte løg.
- Frikadeller med agurkesalat og rødbeder.
- Medisterpølse.
Hvad skal man bruge til julemiddagen?
En julemiddag består af rigtig mange dele, der skal times. And med æbler og svesker, kartofler, brune kartofler, sovs, rødkål – måske også flæskesteg og halve æbler med gele (og risalamanden og kirsebærsaucen – og i mit tilfælde også karamelsovs, som vi har spist til risalamande i min familie i generationer).
Hvor meget mad pr person til juleaften?
En and på 2,5-3 kg er ofte nok til 4 personer. Men det kan være en fordel at vælge en and der er lidt større. Nogle af ænderne man kan købe er slagtet allerede når de er 6 uger gamle - og så er der altså ikke meget kød på dem.
Hvad hedder den dessert de fleste spiser juleaften?
Risalamande er en helt klassisk dessert, som spises i de fleste danske hjem juleaften og til julefrokoster. Risalamande stammer fra det franske ord riz à l'amande, som betyder ris med mandler.
Hvad skal der på bordet til julefrokost?
Klassisk julefrokost-mad
Smørrebrød med fiskefilet, marineret sild, kold flæskesteg, frikadeller, leverpostej, medisterpølse og mørbrad er klassiske retter. Den gode julefrokost-menu skulle og skal naturligvis flankes af snaps, øl og akvarit.
Hvad spiste man i 1800-tallet til jul?
Først da man fik brændekomfuret i slutningen af 1800-tallet, begyndte man at bage de julesmåkager, som vi kender i dag, som. vaniljekranse, brunkager, finskbrød osv. Smeden, klokkeren, jordmoderen, degnen og præsten fik også hver en stor julekage fra de gårde, som bagte.
Hvad spiste man til morgenmad i gamle dage?
Til morgenmad spiste man øllebrød med forskelligt til: Plukfisk, ristet blodpølse, opvarmede finker, spegesild, ål og undertiden spistes der kartofler. Middagsmaden var afvekslende, men bestod altid af to retter. Grøden til aftensmad var ligeså nødvendig som øllebrøden om morgenen.
Hvad spiste vikingerne til jul?
For vikingerne var grisen et frugtbarhedssymbol og ved julefesterne blev der derfor slagtet masser af svin, så man kan sagtens tænke sig, at traditionen med flæskesteg juleaften stammer fra vikingerne. I juletiden blev der spist ekstra fin mad: Friskslagtet svinekød, grød og julebrød lavet med hvedemel og honning.
Kan man holde julefrokost i januar?
Julefrokost kan også være en firmafest, oftest afholdt i julemåneden, men nogle gange også i november/januar.
Hvordan holder man en god julefrokost?
- Gør noget særligt ud af invitationerne. ...
- Vær ude i god tid. ...
- Hav en dresscode. ...
- Lav en anderledes menu. ...
- Planlæg forskellige aktiviteter og lege. ...
- Få gæsterne til selv at komme med aktiviteter.
Hvad spiser flest og næstflest juleaften?
Blandt de 95% danskere, der fejrer juleaften, spiser 78% and, 64% får flæskesteg, mens mere beskedne 6% spiser gås. Til kødet hører kartofler og tilsyneladende flere slags: 85% svarer, at de spiser brune kartofler juleaften, 86% spiser hvide. Og så får mere end hver anden (52%) kartoffelchips.
Hvad spiser jyderne juleaften?
63 procent af sønderjyderne spiser and juleaften. 50 procent af sønderjyderne spiser flæskesteg juleaften. 23 procent af sønderjyderne spiser kalkun juleaften. Landsgennemsnittet er 8 procent.
Hvad spiser man i Holland til jul?
I Holland får man kerstol, der er en særlig slags julebrød af mandelmel med lokale krydderier. I USA er de glade for kalkun til både thanksgiving og jul, og så er det en tradition at spise "pumpkin pie".
Hvad spiser man i Norge til jul?
Det serveres som regel juleaften. I Norge er der to udfordrere til titlen som årets populæreste julemad - ribbe (flæskesteg) og pinnekjøt (lammeribben). Ribbe har som oftest vundet det slag, men pinnekjøt vinder mere og mere frem for hvert år. I mange hjem serveres begge retter, og slaget ender derfor uafgjort.
Hvad er det mest spiste julemad?
Dagen i dag fremstår ande- og flæskesteg som de mest almindelige retter på julebordet. Og så er der jo et væld af andre specialiteter, som det danske julebord kan byde på.
Hvad spiser Spanien til jul?
I Spanien betyder jul først og fremmest tid med familien. Hvad det angår julemaden er der generelt ikke en fastlagt traditionel menu, eftersom de typiske retter varierer fra region til region. Dog vil menuen ofte indeholde fisk og skaldyr til forret efterfulgt af en god steg af enten svinekød, lam eller kalkun.