Til de tørre og hårde oste passer en god Chardonnay eller en tør Sherry. Har du bløde og cremede oste på ostebordet, vil lidt mere sødme i vinen gøre sig godt. Her vil en Pinot Gris eller en Gewürztraminer passe godt. Også skimmeloste har 'ret til' et godt glas vin.
Hvad spiser man til Cabernet Sauvignon?
- Steaks fra grillen med krydrede saucer.
- Lamme-steak med rosmarin og hvidløg. Det kan også være gryderetter med lam (gyros)
- And - dog uden det traditionelle, danske, søde juletilbehør.
Hvad spiser man til vin?
Mørkt kød: Fed mad – fx andesteg eller kødretter med sauce – har godt af rødvine med tanniner (garvesyre), alkohol og syre til at rense munden – hvilket endda også hjælper med fordøjelsen. Hvidt kød: Fed fisk – fx laks eller hvidt kød med cremede saucer – passer rigtig sammen med en hvidvin med god fylde.
Hvad spiser man til Auslese?
Desserter – svagt søde – ostekage, frugttærter
Ostekage ledsages fint af Riesling Auslese, Late harvest Pinotage fra Sydafrika, Sauternes, Barsac, Loupiac eller Vin Santo. Frugttærter er fortræffelige med søde vine med en anelse syre i eftersmagen, som f. eks. en italiensk Moscato d´Asti.
Hvad spiser man til Rioja?
Hvad skal jeg spise til Rioja vin
En god bøf evt. med nogle svampe på tallerkenen. Vinen er også rigtig god til vildt. I Rioja nyder man ofte vinen sammen med Lam.
Vinparring 101 | Super Easy Food and Wine Pairing fra V er til Vino
Hvad passer Rioja til?
Rioja-vin passer vidunderligt til en række forskellige retter. Det traditionelle spanske køkken er naturligvis oplagt, og vi drikker Rioja til retter som lam, chorizo, tapas og Manchego-ost. Derudover harmonerer Rioja også med mange pastaretter.
Kan man drikke Rioja til and?
Et fint valg vil være vine fra Rhône, Rioja, Ribera del Duero i Spanien, men også en god Bordeaux eller Bourgogne samt en italiensk vin fra Piemonte eller Chianti vil passe fint.
Hvad spiser man til Amarone?
- Rødt kød, bøf eller vildt. En roastbeef er f. eks. oplagt. Det kunne også være flanksteak.
- And - f. eks. andebryst med sauterede grøntsager.
- Simreretter.
- Charcuteri.
- Modne oste såsom parmesan og gorgonzola.
- Mørk og bittersød chokolade.
Hvad spiser man til Riesling?
Thai eller karryretter: Den søde og syrlige smagsprofil i mange Riesling-vine kan også passe godt sammen med krydrede og eksotiske retter, såsom thailandsk karry eller asiatiske retter med sød-syrlig sauce. Den friske syrlighed i vinen kan balancere krydderierne og skabe en spændende kontrast i smagsoplevelsen.
Hvad spiser man til Bourgogne vin?
En vin fra Bourgogne er ufattelig god sammen med aftensmaden. Det kan især anbefales at servere den sammen med lammekød, da de to smage er et godt supplement til hinanden. Det kan også være til noget rødt og mørt oksekød. Du kan finde gode priser på Bourgogne vin, så du kan nyde det til din aftensmad.
Hvad spiser man til rødvin?
Rødvin er god i retter med rødt kød, hvor man får en mørkere, dybere smag, mens hvidvin er god i madlavning med fisk, skaldyr og grøntsager.
Hvad er en vin menu?
En vinmenu er en restaurants bud på, hvilke vine, der passer til de enkelte retter i en menu. Der serveres typisk forskellige vine til hver af retterne.
Hvad spiser man til Bordeaux?
Glem ikke ostebordet – De milde
De blide og milde oste som de cremede oste, brie og camembert, passer til næsten alle typer vin, så længe den ikke er for voldsom. Sauternes, Tawny Port, Sherry, vellagret rød Bordeaux, Bourgogne (både røde og hvide) er gode muligheder.
Hvad spiser man til merlot?
Merlot og mad
Hvis størsedelen i vines er på merlot druen, egner den sig til retter med vildt, grillet kylling, and, julemad, fyldige retter med oksekød og gryderetter.
Hvad spiser man til chardonnay?
Den er god til grillet fisk og skaldyr, krydret mad, kylling, kalkun, kalv, oste, salater og vegetariske retter.
Hvad spiser man til Pinot Noir?
Pinot noir og mad
Drik en ung pinot noir til fisk, kalvekød, fasan, vagtel, coq au vin og den ældre vin til and, vagtel, trøffel-retter, svampe-retter og mørkt fuglevidt. De er særdeles fremragende madvine - men fungerer også fint uden!
Hvad spiser man til Pinot Gris?
Det skal du spise til
Fisk og skaldyr er oplagt til Pinot Gris, gerne noget bagt eller grillet. Hvis du har en stor og aromatisk Pinot Gris, må maden gerne smage af mere. Prøv med en flødesauce eller krydderier. Til de helt friske italienske Pinot Grigio, vil jeg anbefale muslinger, rejer eller andet skaldyr.
Hvad spiser man til Pinot Blanc?
Klassisk og let-drikkelig hvidvin fra Alsace i Frankrig på pinot blanc druen. God til lys fisk, skaldyr, salater, postejer, fjerkræ, buffet, let sommermad eller til skovturen!
Hvad spiser man til Barolo?
For at opnå den mest optimale smagsoplevelse, bør en Barolo nydes til kraftige og tunge retter. Vinen bør serveres til en saftig bøf som ribeye og entrecote, mørkt, krydret eller marineret kød og vildt eller til tunge retter som pasta og risotto. Vinen er også en fremragende ledsager til ostebordet.
Hvad spiser man til Ripasso?
Prøv at parre Amarone og Ripasso madmæssigt med rødvins braisserede short ribs, en solid champignon risotto (brug f. eks. tørrede Carl Johann svampe), pasta med fine italienske slagter pølser i skiver eller med langtidstilberedt lamme-ragù til de lange weekend aftener.
Hvad er en Ripasso vin?
Ripasso dækker over en særlig produktionsmetode fra området Veneto i Italien. Metoden går kort sagt ud på, at man hælder rødvin fra Valpolicella over resterne (kvaset) fra druerne, som er benyttet til produktionen af den mere kendte Amarone-vin eller dessertvinen Recioto.
Hvad spiser man til Brunello?
Vine på sangiovese druen passer perfekt til det italienske køkken, herunder risotto og pastaretter. Passer også godt til kød - som steg, eller kød der er grillet eller braisséret. Bedst til gris, lam eller kalv - eller ossobuco, hvis oksekød.
Hvilken vin serverer man til tapas?
Hvad drikker man til tapas? Uanset hvilken madret, du serverer, giver det god mening at servere en vin fra samme område, som rettens oprindelse. Derfor er spansk vin en rigtig god idé til tapas, og det kan ligeså vel være en flaske Cava eller Sherry, som det kan være en hvidvin, en rosévin eller en ung og let rødvin.
Hvad spiser man til Gigondas?
Gigondas fra Domaine de Boissan præsenterer de klassiske smagsnuancer fra Rhône området, hvilket passer perfekt til mørke kødretter, vildtretter, mad i simregryder og lignende kødfulde retter, der kræver masser af kulde og mørke udenfor. Den franske rødvin kan drikkes nu, men du kan også gemme den i ca. 10 år.
Hvad passer Chablis til?
Tilgengæld brillierer Chablis i samspil med lette, salte og ferske elementer, så som østers og mager hvidfisk. Grønne retter og salater, hvor der er tilsat citrus eller vinagrette, er også oplagte retter til Chablis, da syren i vinen spiller sammen med syren i maden.