Hvad spiste man i vikingetiden?
Vikingerne havde brug for al den energi i form af fedt, de kunne få – ikke mindst om vinteren. På menukortet var der kød, fisk, grøntsager, korn og mælkeprodukter. Søde sager blev indtaget i form af bær, frugter og honning – så det var altså ikke det skjulte fedt og sukker, der gav vikingerne problemer.
Hvad spiste vikingerne til aftensmad?
Hos den store del af befolkningen har hverdagskosten været grød (kogt af byg eller havre) surdejsbrød af rug og pålæg som smør, ost og evt. pølse. Varme måltider har primært været supper og stuvning med kød, fisk og grøntsager. Dertil drak man mælk, saft af bær, valle eller urtete.
Hvad drak og spiste vikingerne?
Vikingerne drak mælk fra både køer, geder og får. Vi ved ikke, om dyrene har givet mælk hele året. Men vikingerne sørgede i det mindste for at konservere noget af mælken ved at lave det til ost og smør. Smør kunne laves ved at piske fløden længe nok til, at den delte sig i smør og kærnemælk.
Hvad drak vikingerne af?
Mange forbinder vikingerne med mjød, men i virkeligheden drak de mest øl. Ifølge samtidige skriftlige kilder drak vikingerne øl i store mængder. Øl blev fremstillet af byg, og tilsat enten porse eller humle for at give en bitter smag.
What Viking Diets Were Really Like
Hvor gammel blev man i vikingetiden?
De mangeartede fund af skeletter og genstande fra vikingetiden er grunden til at vi i dag har et godt billede af hvordan vikingernes krop så ud. Bevarede skeletter viser, at de i gennemsnit var 8-10 cm lavere end vi er i dag og de blev sjældent mere end 35-50 år gamle. Kvinderne blev ofte lidt ældre end mændene.
Hvilken religion har vikingerne?
Vikingerne troede på asatroen. Det er en tro med flere guder, hvoraf den enøjede Odin og krigsguden Thor er de mest kendte. Fire af vores ugedage er opkaldt efter de nordiske guder. Tirsdag har fået sit navn efter guden Tyr, onsdag er Odins dag og torsdag er Thors dag.
Hvilke grøntsager havde vikingerne?
Vikingerne dyrkede også grøntsager som kål, løg og hvidløg i deres køkkenhaver. Det var afgrøder, som kunne holde sig længe og høstedes senere end de fleste frugter, og som derfor var gode til vinterforrådet. Vi ved fra flere af sagaerne, at løg havde noget magisk over sig; fra sen jernalder er der bl.
Hvilken type slik spiste vikingerne?
Drikkevarer var enten vand, mælk, øl, mjød, bær- eller frugtvin. I vikingetiden havde man ikke slik, men i stedet kunne man få honning eller tygge kvanstængler, som smagte sødt. Vikingerne spiste af tallerkener, men ikke af porcelæn som i dag.
Hvilket land kommer vikingerne fra?
Hvor levede vikingerne? Vikingerne havde deres oprindelse i Danmark, Sverige og Norge, og derudover etablerede vikingerne bosættelser i Rusland, Finland, de baltiske lande, Normandiet (Frankrig), England, Irland, Færøerne, Island, Grønland og så langt som til Nordamerika.
Hvilke tal brugte vikingerne?
Men vikingerne havde ikke noget talsystem og har formentlig brugt småsten til at lægge sammen og trække fra – som bl. a. romerne havde gjort langt tidligere. Mængdeangivelsen blev skrevet ned med tegn, der mindede om romertal, hvor hvert tegn stod for et bestemt antal.
Hvordan angreb vikingerne?
Vikingerne tog på forskellige typer af togter. Med deres hurtige skibe har vikingerne været meget mobile og i stand til at ramme fjenden, hvor han mindst ventede det. Hurtige angreb i kystnære egne var den foretrukne angrebsform i den første del af vikingetiden.
Hvordan boede man i vikingetiden?
De fleste vikinger boede på en gård, der ofte var afgrænset af et hegn. Gården var bygget op omkring et beboelseshus – langhuset, som udgjorde hovedhuset. Gården kunne udover beboelseshus også bestå af en række andre bygninger og aktivitetsområder, blandt andet udhuse, lader, stalde og værksteder.
Hvad hed Danmark i vikingetiden?
Af Roberto Fortuna/Nationalmuseet. Vikingetiden er den sene del af jernalderen fra omkring 800 til midten af 1000-tallet. Navnet på folkeslaget danerne er omtalt i Sydeuropa tilbage fra 500-tallet, men navnet på danernes land 'Danmark' dukker først op i 800-tallet.
Hvad er det vigtigste i vikingetiden?
Vikingetiden er et vigtigt vendepunkt i skandinavisk historie, hvor magten blev centraliseret, den kristne tro blev officielt indført, markedsøkonomien voksede, landbruget intensiveredes og byer voksede i størrelse og antal. Sammen markerer disse fænomener begyndelsen til den skandinaviske statsdannelse.
Hvem bestemte mest i vikingetiden?
Vikingerne blev styret af magtfulde stormænd og konger. Begrebet konge blev dengang ikke brugt på samme måde som i dag, for i vikingetiden kunne der godt være flere konger på samme tid. En konge var blot en ledende stormand, der af de andre stormænd blev betragtet som ”først blandt ligemænd”.
Hvad kaldte vikingerne USA?
Vikingerne sejlede også ned langs den nordamerikanske østkyst. Adam af Bremen fortæller, at det kaldes Vinland, ”fordi der på den findes vildtvoksende vinstokke, som bærer den bedste vin.” Vinland er beskrevet i flere sagaer.
Hvor stor var vikingerne?
Vikingerne var i gennemsnit 8-10 cm lavere, end vi er i dag. De skeletter, arkæologer har fundet, afslører, at mændene målte omkring 172 cm, mens voksne kvinder i gennemsnit skød omkring 160 cm i vejret. Velhavende mænd og kvinder synes ofte at have været en del højere end gennemsnittet, nok som følge af bedre levevis.
Hvad spiste man til morgenmad i middelalderen?
Basiskosten for størstedelen af befolkningen bestod af brød og grød, fremstillet først og fremmest af rug og byg, og hertil kom havre, hvede, boghvede og hirse. Det daglige brød var bagt på rug, mens den brede befolkning kun har spist hvedebrød til fester. Byggen blev brugt til ølbrygning og til grød.
Hvad dyrkede man i vikingetiden?
På gårdene anlagde man kålgårde, hvor man dyrkede grøntsager som kål, roer, løg, bønner og ærter. Disse grøntsager var en vigtig bestanddel af den daglige kost og skulle gerne strække sig langt ind i den kolde vinter.
Hvornår stoppede vikingerne?
Vikingetiden falder sammen med den middelalderlige varmeperiode (ca. 800–1300) med ophør ved den lille istid (ca. 1250). Plyndringen på Lindisfarne er samtidig med Karl den Stores saksiske krige eller de kristne krige mod hedningene i Sachsen.
Hvad har vi arvet fra vikingetiden?
Vikingerne efterlod spor i jorden efter sig. Disse spor kan arkæologerne i dag grave frem, og på den måde får vi viden om, hvordan livet var i vikingetiden. Også på vikingernes runesten kan vi lære lidt om tiden. Her har vikingerne skrevet korte tekster i runer, som var deres bogstaver.
Hvad kaldte vikingerne Istanbul?
Istanbul, som dengang hed Konstantinopel, var hovedstaden i Byzans – en af stormagterne i 900-tallet. Vi har beretninger, der fortæller om vikingernes togter til Konstantinopel, hvor de plyndrede. Men det fortælles også, at de var ansat som livvagter for den byzantinske kejser.
Hvornår bliver vikingerne kristne?
Overgangen til kristendommen markeres af kong Harald Blåtands runesten i Jelling fra omkring år 965. Her står skrevet, at han gjorde danerne kristne.
Hvad var kvindens rolle i vikingetiden?
Kvinder havde som opgave at passe børnene, tage sig af de ældre, tilberede og konservere mad, bl. a. mejeriprodukter, og anden forarbejdning af råprodukter. Tekstilproduktionen var også et kompliceret og tidskrævende arbejde, der inkluderede bearbejdning af uld, spinding og vævning.