Maastrichttraktaten banede vej for indførelsen af en fælles valuta: euroen. Den dannede også grundlag for oprettelsen af Den Europæiske Centralbank (ECB) og
Hvad var formålet med Maastricht-traktaten fra 1992?
Traktaten om Den Europæiske Union/Maastrichttraktaten
Det fastslås i traktaten, at Unionens grundlag er De Europæiske Fællesskaber (første søjle) samt to yderligere samarbejdsområder (anden og tredje søjle), nemlig den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik (FUSP) og retlige og indre anliggender.
Er Danmark med i Maastricht-traktaten?
Et lille flertal af befolkningen på 56,8 % tilsluttede sig særordningen ved en folkeafstemning d. 18. maj 1993. Danmark havde således tilsluttet sig Maastrichttraktaten med fire forbehold.
Hvad er Maastricht kendt for?
Byens universitet blev grundlagt i 1976. Byen blev særlig kendt efter underskrivelsen i 1992 af den europæiske unionstraktat, der kaldes normalt Maastrichttraktaten. Maastricht rummer mindesmærker fra romertiden, fx romerske skulpturer og monumenter i Bonnefantenmuseet.
Hvorfor stemte danskerne nej til Maastricht-traktaten?
Valgdeltagelsen var på 83,1 %. Det danske nej sendte chokbølger ud i hele Europa. Maastricht-traktaten kunne nemlig kun gennemføres, hvis samtlige medlemslande godkendte den. Derfor måtte der findes en løsning på det danske nej til traktaten, så de andre lande kunne fortsætte deres samarbejde med Maastricht-traktaten.
How the Maastricht Treaty changed Europe
Hvorfor skal vi ikke have euro i Danmark?
Danmark har ført fastkurspolitik siden 1982 – først over for den tyske D-mark og siden hen over for euroen. Beslutningen om at føre fastkurspolitik uden at justere valutakursen i økonomisk-politisk øjemed blev truffet efter en periode i dansk økonomi med høj arbejdsløshed og inflation og store ubalancer.
Hvorfor hedder det Maastricht-traktaten?
Den er opkaldt efter den hollandske by Maastricht, hvor traktaten blev underskrevet af regeringsledere fra Danmark og 11 andre lande 7. februar 1992. Da Maastricht-traktaten trådte i kraft 1. november 1993, blev det Europæiske Fællesskab (EF) formelt til den Europæiske Union (EU).
Hvad er Maastricht 1992?
Traktat om Den Europæiske Union (TEU), undertegnet i Maastricht i 1992 og trådte i kraft den 1. november 1993.
Hvad går Amsterdam traktaten ud på?
Med Amsterdam-traktaten gives som noget nyt mulighed for et tættere samarbejde mellem nogle af medlemslandene og til det formål udnyttelse af EU's institutioner. Konsekvensen er, at de mest integrationistiske lande kan udvide EU samarbejdet, hvorefter andre lande siden kan tilslutte sig.
Hvornår blev Holland en del af EU?
Nederlandene. Medlem af EU siden 1958, medlem af euroområdet siden 1999, medlem af Schengenområdet siden 1995 og mere om Nederlandenes medlemskab af EU.
Hvor blev Danmark en del af EU?
Et flertal af danskerne stemte ja til dansk medlemskab af EF den 2. oktober 1972. Tre måneder senere, den 1. januar 1973, blev Danmark officielt medlem af De Europæiske Fællesskaber (EF) eller den Europæiske Union (EU), som det europæiske samarbejde kaldes i dag.
Er Danmark en del af ØMU?
ØMU'en består af tre faser. Danmark har forbehold over for deltagelse i tredje fase af ØMU'en – dvs. indførelse af euroen. ØMU'ens første fase indebar, at landene overvågede hinandens økonomier for at sikre en mere ensartet udvikling.
Hvornår blev Danmark optaget i EU?
Den 18. maj 1993 blev der afholdt en ny folkeafstemning om Maastricht-traktaten med de fire forbehold, og denne gang stemte et flertal af danskerne ja. I de efterfølgende år skete store ændringer af EU, og nye medlemslande og traktater kom til.
Hvilken traktat gjorde EF til EU?
EF (Det Europæiske Fællesskab) kom til at hedde EU (Den Europæiske Union), da Maastricht-traktaten trådte i kraft den 1. november 1993. Grundlaget for EU-samarbejdet er i dag både Traktaten om Den Europæiske Union (Maastricht-traktaten) og Traktaten om Den Europæiske Unions Funktionsmåde samt Euratom-traktaten.
Hvilke traktater er der i EU?
- Lissabontraktaten. ...
- Nicetraktaten. ...
- Amsterdamtraktaten. ...
- Traktaten om Den Europæiske Union – Maastrichttraktaten. ...
- Den europæiske fælles akt. ...
- Fusionstraktaten – Bruxellestraktaten. ...
- Romtraktaterne: EØF- og EURATOM-traktaterne.
Hvor blev den første traktat for EU underskrevet?
I kølvandet på Berlinmurens fald i 1989 og Sovjetunionens sammenbrud i 1991 opstod chancen for et Europa, hvor de østeuropæiske stater kunne blive medlemmer af EF (EU). Blandt andet derfor udarbejdede de europæiske politikere Traktaten om Den Europæiske Union, der i 1992 blev underskrevet i Maastricht.
Er Holland en del af Schengen?
Hvad er Schengen? Schengenområdet er et af de vigtigste resultater i det europæiske projekt. Det begyndte i 1985 som et mellemstatsligt projekt mellem 5 EU-lande – Frankrig, Tyskland, Belgien, Nederlandene og Luxembourg – og er gradvist blevet det største område med fri bevægelighed i verden.
Er Holland med i Schengen?
Følgende lande er medlemmer af Schengen-samarbejdet: Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Island, Italien,Kroatien [1] , Letland, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederlandene, Norge, Polen, Portugal, Schweiz, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn, Østrig.
Hvad går Edinburgh aftalen ud på?
De politiske partier i Folketinget (minus Fremskridtspartiet) indgik derfor et nationalt kompromis om en ny folkeafstemning med fire danske forbehold: Den økonomiske-monetære Union (ØMU'en) og den fælles valuta: Danmark skal ikke deltage fuld ud i den økonomiske og monetære union - og ikke indføre fælles valuta.
Hvad hed EU før 1993?
Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab (EKSF) - eller bare Kul- og Stålunionen - blev startet af seks lande: Frankrig, Nederlandene, Belgien, Luxembourg, Vesttyskland og Italien. Fællesskabet blev indgået med anden verdenskrig i frisk erindring og for at minimere risikoen for en ny krigsoprustning.
Hvorfor blev EU oprettet?
Det europæiske samarbejde blev grundlagt i kølvandet på Anden Verdenskrig og havde til hensigt at forhindre en ny krig mellem de europæiske lande. Den oprindelige tanke var, at man ved at øge samhandlen landene imellem i praksis ville umuliggøre krig.
Hvornår forlod UK EU?
Den oprindelige udtrædelsesdato var derfor den 29. marts 2019. De 27 resterende EU-medlemslande besluttede på anmodning fra den britiske regering i henholdsvis marts, april og oktober 2019 at udskyde udtrædelsesdatoen, og Storbritannien forlod EU den 31. januar 2020.
Hvad hedder EU før?
Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab, der blev grundlagt i 1951, er det første skridt i retning af at sikre varig fred. I 1957 opretter man med Romtraktaten Det Europæiske Økonomiske Fællesskab (EØF), og indleder en ny æra med et stadig tættere samarbejde i Europa.
Hvilke traktater findes der?
- Lissabontraktaten.
- Nicetraktaten.
- Amsterdamtraktaten.
- Traktaten om Den Europæiske Union/Maastrichttraktaten.
- Den europæiske fælles akt.
- Anden budgettraktat/Bruxellestraktaten.
- Luxembourgtraktaten.
- Fusionstraktaten.
Hvad omfatter Europa?
Inddellingen af Europa
Man kan inddele Europa i 6 geografiske områder. Der er Sydøsteuropa, Sydeuropa, Centraleuropa, Vesteuropa, Østeuropa og Nordeuropa. Inddelingen af Europa på baggrund af kulturelle og statslige grænser.