Pant er udtryk for, at en anden end ejeren af en genstand (ofte kaldet panthaver) har ret til værdien af genstanden (pantet) forud for ejeren selv (ofte kaldet pantsætter).
Hvor stammer pant fra?
Pantsystemet går tilbage til 1922, hvor bryggerierne i Danmark satte panten i system ved at indgå en frivillig aftale om at benytte en fælles flaske til øl i stedet for bryggeriernes egne navnemærkede flasker. Flasken blev i 1949 erstattet af en mere robust 33 cl flaske, der var bedre egnet til at blive genbrugt.
Hvem betaler for pant?
Udbydere betaler pant til Dansk Retursystem, når de sender nye flasker og dåser med drikkevarer ud på markedet. Panten opbevarer vi, indtil den skal udbetales til en butik eller forbruger. Udbyderne yder et vigtigt bidrag til, at vi kan genanvende flasker og dåser.
Hvad får butikker for pant?
- Pant A = 1 krone (glasflasker og metaldåser under 1 liter)
- Pant B = 1,50 krone (plastflasker under 1 liter)
- Pant C = 3 kroner (alle flasker og metaldåser med 1-20 liter)
Hvorfor panter man?
Du gør en forskel
Dåser er lavet af aluminium, og for at få et kilo aluminium skal man udvinde fire kilo af bjergarten bauxit. Det behøver man ikke, når man genanvender, og det er gode nyheder for økosystemet. Derfor er det lykkedes at nå en returprocent i 2022 på 92%. Tak fordi du panter!
Hvad er pant?
Er pant lovpligtigt?
Enhver, som markedsfører drikkevarer i emballage her i landet, skal ved markedsføringen opkræve pant for emballagen, jf. dog §§ 22 og 23. Stk.
Hvordan virker pant?
Fakta: Sådan fungerer vores pantstationer
Du hælder flasker og dåser ned i en tragt i maskinen. Maskinen optæller panten og via din Pant-app, får du pengene overført til din konto. Flasker og dåser komprimeres så de fylder mindre, når de transporteres videre til genanvendelse.
Hvem har opfandt pant?
Det nuværende pant- og retursystem for flasker til øl og kulsyreholdige læskedrikke har eksisteret siden 1922, da bryggerierne indgik en frivillig aftale om at benytte en fælles flaske til øl i stedet for bryggeriernes egne navnemærkede flasker.
Hvem ejer pant?
I dag er Dansk Retursystem ejet af: Dansk Retursystem Holding (85,63 %) Harboes Bryggeri (14,27 %)
Kan man nægte at modtage pant?
Svar: Det er helt korrekt, at butikkerne er forpligtet til at tage imod pantflasker. Forpligtelsen til at tage imod pantflasker følger af bekendtgørelsen om Pant på og indsamling m.v. af emballager til visse drikkevarer. Ifølge bekendtgørelsen er butikker forpligtet til at tage engangsemballagen retur og udbetale pant.
Er der pant på en ølkasse?
Panten for dåser og flasker på 33 cl er således 1,00 kr. For kasser opkræves typisk 12,50 kr. (inkl. moms) i pant.
Kan man sælge dåser uden pant?
Du kan også aflevere dåser uden pant i nogle danske butikker, men det er noget, butikken selv bestemmer, så du må spørge dig for. Hvis emballagen er mast og pantmærket ikke længere kan læses, udbetales der ikke pant.
Kan man få udbetalt flaskebon?
Din flaskebon gælder som et tilgodebevis, hvor du har krav på at få udbetalt værdien. Butikken må ikke stille krav til, hvornår du indløser den. Butikker kan heller ikke stille krav til, at du skal købe varer for panten. Er der en butik der ikke overholder reglerne, kan du kontakte [email protected].
Er pant dansk?
Pantmærket er et registreret varemærke ® og er ejet af Dansk Retursystem. Det kræver tilladelse at bruge det. De danske pantmærker er delt op i A, B og C-pant.
Er der pant i Norge?
I Norge har man panteordning for plast- og aluminiumemballasje som vanligvis inneholder kullsyreholdig leskedrikk, ulike alkoholprodukter, vann eller saft. Panteordning for glassflasker opphørte 31. august 2018.
Er der pant i andre lande?
Alle EU-lande har i dag pantsystemer for returdrikkevareemballage for øl, sodavand og læskedrikke.
Hvem styrer pant?
Hvem der er forpligtet til at tage imod forbrugernes tomme flasker og dåser. Og hvordan Dansk Retursystem skal forvalte arbejdet. Det er Miljøministeriet, som fører tilsyn med Dansk Retursystem og tildeler os eneretten til at drive pantsystemet for en periode på tre år ad gangen.
Hvornår begyndte man at betale pant?
Pantsystemet i Danmark
Pantmærke på en Faxe Kondi-dåse. Flaskepanten blev indført i 1942, hvor det på daværende tidspunkt kun omfattede glasflasker. Senere blev panten udvidet til at også omfatte plastikflasker, og i september 2002 blev dåser også en del af ordningen.
Er der pant på tyske dåser?
Når man som dansker køber øl og sodavand på dåse i Tyskland, slipper man i øjeblikket for at betale pant. Sådan skal det ikke være fremover, hvis det står til EU's miljøministre, der mandag nåede til enighed om at sikre ensartede regler i forhold til pant, så der ikke længere kan være nationale særregler.
Hvor mange lande er der pant i?
Om det bliver obligatorisk for alle butikker - eller om det er op til det enkelte supermarked eller købmand at tilslutte sig - er endnu ikke besluttet. 38 lande har i dag et pantsystem.
Er der moms på pant?
Der er moms på pant i Danmark. Dette gælder både når kunden modtager panten og når den afleveres igen, og momsen går dermed lige op hver gang man sælger en kop som kommer tilbage igen. Dette betyder selvfølgelig at man vil have en mindre udgift til moms hvis ikke alle kopper kommer retur.
Hvorfor er der ikke pant på alle flasker?
Hvorfor er der ikke pant på vinflasker? En af årsagerne til, at der ikke er pant på vinflasker, er, at tomme vinflasker indsamles sammen med spiritusflasker og andre glasemballager i de kommunale indsamlingssystemer, fx i glaskuber på gader og pladser, ved husstandsindsamling eller på genbrugspladser.
Hvordan får man penge fra pant?
- Download appen 'Pant' i App Store eller Google Play.
- Første gang du logger på, skal du verificere dig med NemID/Mit ID.
- Du vælger selv den konto, pengene skal sættes ind på.
- Du kan følge dine udbetalinger og se historik på dine pantninger.
Hvorfor er der ikke pant i Tyskland?
Reglerne skal sikre, at tyske grænsehandelsbutikker ikke længere må sælge pantfri dåser til danskerne. Dermed kan der sættes punktum ved 20 års dansk kamp for pant på tyske dåser. De tyske grænsehandelsbutikker har igennem mere end 20 år solgt pantfrie øl og sodavand i dåser til danskerne.
Hvad er pant i Tyskland?
Grænsehandlen har ellers i mange år været undtaget pant, hvorfor mange danskere er kørt til Tyskland for at handle øl og sodavand. I Tyskland er der i forvejen et fungerende pantsystem ligesom i Danmark. På en almindelig 33 centiliter dåse er der pant på 0,25 cent. Det svarer til 1,9 kroner.