Hvad tager kommunerne sig af?

Kommunerne er borgernes indgang til den offentlige sektor og tager sig af opgaver på socialområdet, beskæftigelsesområdet og erhvervsserviceområdet og vedrørende den kollektive trafik. Regionerne tager sig af sygehusene, den regionale udvikling og specialiserede sociale institutioner.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ft.dk

Hvilke opgaver tager kommunerne sig af?

Kommunernes opgaver
  • Det sociale område: det samlede finansierings-, forsynings- og myndighedsansvar.
  • Børnepasning. ...
  • Specialundervisning for voksne. ...
  • Sundhed (forebyggelse, pleje og genoptræning, der ikke foregår under indlæggelse, behandling af alkohol- og stofmisbrug, hjemmesygepleje, tandpleje og socialpsykiatri)

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fm.dk

Hvad tager staten sig af?

Deres vigtigste opgave er sundhedsvæsenet – altså sygehusene og psykiatrien. Resterende opgaver i samfundet som eksempelvis forsvar, retsvæsen og større miljø- og klimaopgaver ligger alle sammen på nationalt niveau hos staten.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på coagmento.dk

Hvordan finansieres kommunernes opgaver?

– SKATTER, GENERELLE TILSKUD M.M.

Den kommunale indkomstskat er kommunernes hoved- finansieringskilde. Hertil kommer indtægter fra selskabsskat, grundskyld, anden ejendomsskat mv. Kommunernes anden store finansieringskilde er det statslige bloktilskud, øvrige tilskud samt udligning.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på hedensted.dk

Hvad bestemmes i kommunerne?

Efter kommunalreformen i 2007 er kommunernes opgaver fastsat som de såkaldte 'borgerrettede opgaver', der alle består af velfærdsforvaltning: sundhed, beskæftigelse, det sociale område, børnepasning, folkeskolen, ældreplejen, erhvervsservice, kollektiv trafik og veje, natur, miljø og planlægning og kultur.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på faktalink.dk

Hvad beSTEMMER vi kommunen over?



Hvor får kommunerne deres penge fra?

Kommunerne får størstedelen af deres indtægter fra skatter (indkomstskat, selskabsskat, grundskyld og ejendomsskatter). Derudover kommer der også penge fra Staten i form af bloktilskud og refusion. Endelig har kommunerne mulighed for at optage lån.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på foa.dk

Hvem kontrollerer kommunerne?

Grundloven sikrer, at kommunerne har selvstyre. Men staten fører tilsyn med kommuner og regioner.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ft.dk

Hvor meget bruger kommunerne på administration?

Kommunerne brugte i alt 58,8 milliarder kroner på administration og ledelse i 2022. Men på tværs af landet er der stor forskel på, hvor mange penge der bruges på administration.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på nb-okonomi.dk

Hvad betaler kommunen for?

De store udgiftsområder i kommunen er skoler, børnepasning og ældrepleje. Overførselsudgifter i form af kontanthjælp, dagpenge, førtidspension, er dog det største enkelte udgiftsområde.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på rebild.dk

Hvor mange penge bruger kommunerne?

Kommunerne nettodriftsudgifter var i 2020 på i alt 368,3 mia. kr., viser tal fra Danmarks Statistik. Størstedelen af pengene gik til Sociale opgaver og beskæftigelse, som fx dækker Tilbud til ældre, Tilbud til voksne med særlige behov samt Kontante ydelser.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dst.dk

Hvad er statens to største indtægter?

Statens indtægter består primært af forskellige skatter på personindkomst, afgifter fra moms, told og lignende samt selskabsskatter. I 2022 udgjorde personskatter og arbejdsmarkedsbidrag 695,4 mia. kr., mens moms og told mv. androg i alt 353,7 mia.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på oes.dk

Hvor får staten sine penge fra?

Staten har en konto i Nationalbanken, hvor statens likvide midler er placeret. Indeståendet på statens konto er en del af statens likviditetsberedskab. Indeståendet kan svinge en del i løbet af et år, primært på grund af statens store ind- og udbetalinger af fx skatter og offentlige lønninger.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på nationalbanken.dk

Er kommuner en del af staten?

Staten dækker således store dele af kommunernes udgifter på det sociale område (pension, kontanthjælp, boligydelse m.v.). I Danmark har vi det, som man kalder for kommunalt selvstyre. Det vil sige, at de danske kommuner har stor grad af selvbestemmelse.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på samfundsfag-c.systime.dk

Hvilke opgaver skal staten løse?

Staten skal typisk tage sig af opgaver, hvor der skal være en sammenhæng i hele landet og på tværs af kommuner og regioner. Det er for eksempel politi, forsvar og retsvæsen. Derudover er det staten, der tager sig af for eksempel skatteopkrævning, ungdomsuddannelser og nationale miljøopgaver.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dr.dk

Hvilke opgaver har den offentlige forvaltning?

Staten har ansvar for forsvar, politi, domstole, motorveje, universiteter, forskning, miljø m. fl. Regionerne har ansvaret for sundhedsvæsenet, regional udvikling, trafik og nogle miljøopgaver. Kommunerne har ansvaret for folkeskoler, veje, parker, kloak, kontanthjælp, pension, hjemmepleje, børnehaver, jobcentre m.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på studienet.dk

Hvilke myndigheder fører tilsyn med kommunerne?

Det kommunale og regionale tilsyn varetages af Ankestyrelsen med Indenrigs- og Sundhedsministeriet som overordnet tilsynsmyndighed. Tilsynet kan se på, om en kommune eller region har overholdt lovgivning, der særligt gælder for offentlige myndigheder.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ism.dk

Hvad består en kommune af?

I nutidens velfærdssamfund spiller kommunerne en hovedrolle. Hovedopgaverne er folkeskoler, børnepasning, ældrepleje, sundhed, socialforsorg, folkeregister, arbejdsmarked, miljø og teknik, redningsberedskab, museer, biblioteker og mange steder også forsyning af el, vand og varme.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Kan kommunen hjælpe med husleje?

Kommunerne kan efter § 81 a i lov om aktiv socialpolitik yde løbende hjælp til betaling af husleje i en midlertidig periode til personer, der er udsættelsestruet pga. huslejerestance. Hjælpen skal være midlertidig og kan derfor ikke indgå som en permanent hjælp til huslejen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på star.dk

Hvor mange penge skal kommunerne spare?

Det svarer til 7,1 millioner kroner i gennemsnit per kommune. De sparede 700 millioner skal ifølge regeringen bruges til at finansiere bedre løn- og arbejdsvilkår for offentligt ansatte. Men det er ikke alle, der er lige begejstrede for planen om at spare 700 millioner på administration.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dr.dk

Hvor stort er kommunernes budget?

Den endelige opgørelse af kommunernes og regionernes budgetter for 2023 er nu foretaget. Kommunerne har budgetteret med serviceudgifter for 287,8 mia. kr. og anlægsinvesteringer for 18,6 mia.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på fm.dk

Hvor mange penge bruger kommunerne på folkeskolen?

De ti procent af kommunerne, der bruger mindst, bruger cirka. 19.700 kroner eller derunder, mens de ti procent af kommuner, der bruger mest, bruger cirka. 38.600 kroner eller derover pr. barn.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på vive.dk

Kan kommunen se min konto?

De offentlige myndigheder kan kun overføre penge til din NemKonto. De kan hverken trække penge på kontoen eller se kontobevægelser, og de har ikke direkte adgang til at se dit kontonummer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på nemkonto.dk

Hvem holder øje med kommunen?

Styrelsen fører tilsyn med kommunernes administration af reglerne om rådighed, konsekvenser og sanktioner. Tilsynet gennemføres på grundlag af nøgletal baseret på de lediges registrering af jobsøgningsaktiviteter og kommunernes indberetninger af rådighedssanktioner.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på star.dk

Er Udbetaling Danmark stat eller kommune?

Udbetaling Danmark er en offentlig myndighed, der hører under ATP Koncernen, og har ansvar for en række offentlige ydelser – fx folkepension og boligstøtte. Udbetaling Danmark overtog myndighedsansvaret for fem kommunale områder – herunder folkepension og boligstøtte – i perioden 1. oktober 2012 til 1. marts 2013.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på atp.dk