Hvad troede vikingerne på? Vikingerne troede på
Hvad troede man på før kristendommen?
Før kristendommen kom til Danmark, tilbad folk de nordiske guder. Der var mange guder, og de bestemte over hver sit område. Hvis man fx gerne ville sikre sig en god høst, kunne man henvende sig til Freja, som var en frugtbarhedsgudinde. I den nordiske religion var det ikke så vigtigt, hvad folk troede på.
Hvornår blev vikingerne kristne?
Overgangen til kristendommen markeres af kong Harald Blåtands runesten i Jelling fra omkring år 965. Her står skrevet, at han gjorde danerne kristne.
Hvilken religion havde vikingerne ved vikingetidens begyndelse?
Vikingerne blev kristne sent
Nordboernes tro var den sidste rest af en fælles-germansk religion, der i forskellige former havde været gældende i store dele af Europa. Sammen med samerne i nord og de slaviske kulturer omkring Østersøen var vikingerne de sidste nordeuropæere, der endnu ikke havde antaget kristendommen.
Hvad ofrede vikingerne til guderne?
Vikingernes offerritualer spændte fra store fester i stormændenes haller til større eller mindre ofringer af våben, smykker og værktøj i søer. I hellige lunde blev mennesker og dyr hængt i træerne – i hvert fald ifølge nogle skriftlige kilder.
The Viking Religion Today
Hvilken religion har vikingerne?
Vikingerne troede på asatroen. Det er en tro med flere guder, hvoraf den enøjede Odin og krigsguden Thor er de mest kendte. Fire af vores ugedage er opkaldt efter de nordiske guder. Tirsdag har fået sit navn efter guden Tyr, onsdag er Odins dag og torsdag er Thors dag.
Hvad drak vikingerne af?
Mange forbinder vikingerne med mjød, men i virkeligheden drak de mest øl. Ifølge samtidige skriftlige kilder drak vikingerne øl i store mængder. Øl blev fremstillet af byg, og tilsat enten porse eller humle for at give en bitter smag.
Hvad kaldte man vikingerne sig selv?
Ifølge Nationalmuseets historikere blev datidens vikinger ifølge europæiske kilder kaldt for normannere, men de nationale betegnelser daner, svear og nordmand forekommer også (se kilder). Danske historikere har siden 1873 opereret med begrebet 'vikingetid' til at beskrive den sidste del af jernalderen.
Hvem bestemte mest i vikingetiden?
Vikingerne blev styret af magtfulde stormænd og konger. Begrebet konge blev dengang ikke brugt på samme måde som i dag, for i vikingetiden kunne der godt være flere konger på samme tid. En konge var blot en ledende stormand, der af de andre stormænd blev betragtet som ”først blandt ligemænd”.
Hvor stammer kristendommen fra?
Bevægelsen opstod i Mellemøsten omkring Palæstina, og spredte sig i løbet af det første årtusinde til Nordafrika, Europa og dele af Indien. I det andet årtusinde spredte kristendommen sig til resten af verden pga. kolonisering og missionærvirksomhed.
Hvem fik Harald Blåtand til at blive kristen?
I indskriften på den store Jellingsten, som også tilskrives kongen, står der, at Harald gjorde danerne kristne. Haralds egen omvendelse til kristendommen ved missionæren Poppos jernbyrd er omtalt i Widukind af Corveys Sakserkrønike; Haralds dåb dateres til ca. 965.
Hvad sker der efter døden hvis man er kristen?
Sjælen skal renses, før den kan møde Gud
Kirken taler om de sidste fire elementer i livet; død, dom, himmel og helvede. Døden er porten ind til det evige liv, hvor man med det samme møder sin dommer Jesus Kristus. Her får man vist alt, hvad der er sket i løbet af ens liv.
Hvor gamle blev vikingerne i gennemsnit?
De mangeartede fund af skeletter og genstande fra vikingetiden er grunden til at vi i dag har et godt billede af hvordan vikingernes krop så ud. Bevarede skeletter viser, at de i gennemsnit var 8-10 cm lavere end vi er i dag og de blev sjældent mere end 35-50 år gamle. Kvinderne blev ofte lidt ældre end mændene.
Hvad troede man på før vikingetiden?
I starten af vikingetiden troede danskerne på de nordiske guder. Men efterhånden blev vikingerne kristne. Vikingerne lærte om kristendommen i udlandet eller hos de munke, der rejste til Norden for at missionere. De første kristne munke kom til Danmark i 700-800 tallet.
Hvornår begyndte man at tro på Odin?
Det er svært at udpege, hvor og hvornår vikingerne begyndte at tro på Odin. De lange sammenhængende historier om de nordiske guder har vi især fra de såkaldte Edda-digte. Vi ved, at de blev skrevet ned på Island, men det er svært at datere dem præcist. Man regner dog med, at de er fra 1200-1300-tallet.
Er Danmark kristen?
Danmark er et kristent land, og den evangelisk-lutherske kirke indtager en særstatus som folkekirke. Denne særstatus vil regeringen bevare.
Hvad var Danmark før vikingetiden?
til år 800 e.Kr. Perioden før jernalderen var bronzealderen, og perioden før bronzealderen var stenalderen. Stenalderen, bronzealderen og jernalderen udgør tilsammen oldtiden i Danmark. Jernalderen bliver efterfulgt af vikingetiden og den tidlige middelalder.
Hvem var den sidste viking?
- konge af Norge 1046-1066
Harald Hårderåde kaldes gerne for "den sidste rigtige viking" og er måske, hvad mange forstår ved en rigtig vikingekonge.
Hvad hed Rusland i vikingetiden?
Rejsen til Gardarriget. I løbet af 700-tallet fandt de første vikingeskibe ind i Gardarriget, som dengang var navnet på det russiske rige.
Hvor høj er en viking?
Vikingerne var i gennemsnit 8-10 cm lavere, end vi er i dag. De skeletter, arkæologer har fundet, afslører, at mændene målte omkring 172 cm, mens voksne kvinder i gennemsnit skød omkring 160 cm i vejret. Velhavende mænd og kvinder synes ofte at have været en del højere end gennemsnittet, nok som følge af bedre levevis.
Hvor kom de fleste vikinger fra?
Vikingerne kom fra det område der i dag er Danmark, Norge og Sverige. De fleste boede i små landsbyer med 6-7 gårde. De passede deres dyr og dyrkede jorden. Nogle arbejdede som håndværkere med at bygge skibe og fremstille våben, smykker og redskaber.
Hvem er den mest kendte viking?
Den mest kendte skandinaver, der har tjent i væringergarden, var Harald Hårderåde, som blev konge af Norge fra 1047 til 1066. Der er arkæologiske fund, der viser, at vikingerne nåede helt til Bagdad, som var hovedsæde for det islamiske imperium.
Hvad spiste man til jul i vikingetiden?
For vikingerne var grisen et frugtbarhedssymbol og ved julefesterne blev der derfor slagtet masser af svin, så man kan sagtens tænke sig, at traditionen med flæskesteg juleaften stammer fra vikingerne. I juletiden blev der spist ekstra fin mad: Friskslagtet svinekød, grød og julebrød lavet med hvedemel og honning.
Hvornår kom vikingerne til Danmark?
Den periode, som i dag kaldes vikingetiden, omfatter tiden ca. 800-1050. Ordet "viking" blev brugt både i vikingetiden og længe før og betød dengang vistnok søkriger, sørøver og hærfærd til søs.
Hvad har vikingerne opfundet?
I vikingetiden fandtes mange forskellige typer våben – sværd, økser, buer og pile, lanser og kastespyd. I kamp kunne vikingerne ligeledes have forskellige hjælpemidler til at beskytte sig: skjolde, hjelme og ringbrynjer.