Kvinder havde som opgave at passe børnene, tage sig af de ældre, tilberede og konservere mad, bl. a. mejeriprodukter, og anden forarbejdning af råprodukter. Tekstilproduktionen var også et kompliceret og tidskrævende arbejde, der inkluderede bearbejdning af uld, spinding og vævning.
Hvem bestemte mest i vikingetiden?
Vikingerne blev styret af magtfulde stormænd og konger. Begrebet konge blev dengang ikke brugt på samme måde som i dag, for i vikingetiden kunne der godt være flere konger på samme tid. En konge var blot en ledende stormand, der af de andre stormænd blev betragtet som ”først blandt ligemænd”.
Hvad var det vigtigste i vikingetiden?
Vikingetiden er et vigtigt vendepunkt i skandinavisk historie, hvor magten blev centraliseret, den kristne tro blev officielt indført, markedsøkonomien voksede, landbruget intensiveredes og byer voksede i størrelse og antal. Sammen markerer disse fænomener begyndelsen til den skandinaviske statsdannelse.
Hvilke rettigheder havde kvinder i middelalderen?
Udover moderrollen havde kvinden ansvar for husholdet, herunder madlavning, vask, produktion af tøj m.m. Andre sysler kunne være brodering, og der er fundet fingerbøl fra middelalderen netop til dette formål. Inden for samfundets øverste lag samarbejdede det adelige ægtepar om administrationen af godser.
Hvad troede de på i vikingetiden?
Vikingerne troede på asatroen. Det er en tro med flere guder, hvoraf den enøjede Odin og krigsguden Thor er de mest kendte. Fire af vores ugedage er opkaldt efter de nordiske guder. Tirsdag har fået sit navn efter guden Tyr, onsdag er Odins dag og torsdag er Thors dag.
Vikingekvinder - Hvordan var deres liv i vikingetiden?
Hvad hed Danmark før vikingetiden?
til år 800 e.Kr. Perioden før jernalderen var bronzealderen, og perioden før bronzealderen var stenalderen. Stenalderen, bronzealderen og jernalderen udgør tilsammen oldtiden i Danmark. Jernalderen bliver efterfulgt af vikingetiden og den tidlige middelalder.
Hvad hed Danmark i vikingetiden?
Af Roberto Fortuna/Nationalmuseet. Vikingetiden er den sene del af jernalderen fra omkring 800 til midten af 1000-tallet. Navnet på folkeslaget danerne er omtalt i Sydeuropa tilbage fra 500-tallet, men navnet på danernes land 'Danmark' dukker først op i 800-tallet.
Hvordan levede kvinder i vikingetiden?
Kvinders daglige liv og organisering af husholdningen
De fleste af vikingetidens mennesker var beskæftiget med landbrug og boede på gårde. Driften blev opretholdt af en husholdning med relateret medlemmer (en 'familie'), samt også trælle, landarbejdere og tjenestefolk.
Hvilke rettigheder havde kvinder ikke?
1908: Kvinderne opnår kommunal valgret og valgbarhed ligesom mænd. Enker, fraskilte og nygifte får ret til forældremyndigheden over egne børn. Kvinder får ret til at være vidner ved retshandlinger, og de kan fungere som forlovere. 1915: Kvinder får stemmeret og er valgbare til Rigsdagen på samme betingelser som mænd.
Hvornår kvinder fik stemmeret?
Danske forhold. Den 20. april 1908 ændredes Valgloven, så kvinder fik stemmeret til kommunalvalg, og året efter, den 12. marts 1909, fire dage efter at man fejrede Kvindedagen for første gang i USA, deltog kvinder for første gang i et kommunalt valg i Danmark.
Hvad hedder Hedeby i dag?
Hedeby (på norrønt: Heiðabýr, nutidens marknavn er Haddeby, på tysk bruges Haithabu) lå inderst i Slien ved Haddeby Nor på den jyske halvøs smalleste sted, og tæt op ad Slesvig by.
Hvor gammel blev man i vikingetiden?
Bevarede skeletter viser, at de i gennemsnit var 8-10 cm lavere end vi er i dag og de blev sjældent mere end 35-50 år gamle. Kvinderne blev ofte lidt ældre end mændene. Sådan er det også i dag.
Hvorfor drog vikingerne på togt?
Vikingerne sejlede rundt i hele Europa i store skibe. Deres rejser kaldes for togter. De tog på togt for at handle med andre vikinger og købmænd, men de er dog mest kendt for deres krigeriske røvertogter.
Hvad hed Rusland i vikingetiden?
Rejsen til Gardarriget. I løbet af 700-tallet fandt de første vikingeskibe ind i Gardarriget, som dengang var navnet på det russiske rige. Det betyder “landet med gårdene,” hvor betegnelsen “gård” nok skal forstås som “by”.
Hvor høje var man i vikingetiden?
Vikingerne var i gennemsnit 8-10 cm lavere, end vi er i dag. De skeletter, arkæologer har fundet, afslører, at mændene målte omkring 172 cm, mens voksne kvinder i gennemsnit skød omkring 160 cm i vejret. Velhavende mænd og kvinder synes ofte at have været en del højere end gennemsnittet, nok som følge af bedre levevis.
Hvem var den største danske viking?
Nordens mægtigste viking: Sådan skabte Knud den Store sit imperium. Han mister alt som 18-årig – sin far, sin hær og sit rige – men det er ikke for ingenting, at han ender med tilnavnet Knud den Store. Med våben, list og penge skabte Knud den Store (gul cirkel) Nordens største vikingerige.
Hvad måtte kvinder ikke i gamle dage?
I midten af 1800-tallet var der mange ting, som kvinder ikke måtte. De måtte ikke stemme, og de måtte ikke gå på universitetet. I det hele taget var en kvindes muligheder i høj grad begrænset til ufaglært arbejde, at føde børn og stå for husholdningen i hjemmet.
Hvem startede kvindernes rettigheder?
Debatten om kvindernes adgang til Folketinget startede for alvor, da venstrepolitikeren Frederik Bajer i 1886 fremsatte et lovforslag om kommunal stemmeret til kvinder.
Hvornår fik kvinder lov til at arbejde?
De første fagforeninger i Danmark betragter kvinder som løntrykkere, der ikke burde findes på arbejdsmarkedet. Men efterhånden indser de, at også kvinderne bør organiseres. Kvindeligt Arbejderforbund ser dagen lys i 1885. I 1899 danner Marie Christensen Tjenestepigeforeningen.
Hvorfor stoppede vikingetiden?
Vikingetiden falder sammen med den middelalderlige varmeperiode (ca. 800–1300) med ophør ved den lille istid (ca. 1250). Plyndringen på Lindisfarne er samtidig med Karl den Stores saksiske krige eller de kristne krige mod hedningene i Sachsen.
Hvornår var man voksen i vikingetiden?
Hvornår blev man voksen? Man mener, at børnene blev tidligere voksne end i dag. Det var vigtigt, at børnene tidligt hjalp til og kunne udføre en voksens arbejde. På Island var myndighedsalderen 16 år for mænd.
Hvad blev opfundet i vikingetiden?
I vikingetiden fandtes mange forskellige typer våben – sværd, økser, buer og pile, lanser og kastespyd. I kamp kunne vikingerne ligeledes have forskellige hjælpemidler til at beskytte sig: skjolde, hjelme og ringbrynjer.
Hvem var den sidste viking?
- konge af Norge 1046-1066
Harald Hårderåde kaldes gerne for "den sidste rigtige viking" og er måske, hvad mange forstår ved en rigtig vikingekonge.
Hvilke lande ejede Danmark i vikingetiden?
Danmark bevarede kontrollen over de oprindeligt norske bilande: Island, Færøerne og Grønland. Dertil kom Helstatens andre landsdele frem til 1864: Slesvig, Holsten og Lauenborg, samt i perioder andre besiddelser i det nuværende Nordtyskland.
Hvad kaldte vikingerne Kiev?
Kijev eller Kiev, byens historiske europæiske navn, der stammer fra oldrussisk Kievŭ (oldrussisk er forstadiet til de østslaviske sprog som ukrainsk og russisk). Kijev er også det moderne russiske navn. Det moderne ukrainske navn kan også translittereres Kyjiv. Vikingerne kaldte byen Kænugarðr, fordansket Kænugård.