Vikinger (fra norrønt víkingar) var nordiske søfarere, der rejste, plyndrede og handlede i Nordeuropa. De kom primært fra Skandinavien og rejste over et stort område i Nord-, Central- og Østeuropa.
Hvad kendetegner en viking?
De var modige eventyrere, innovative bådebyggere, dygtige handelsfolk og gemene sørøvere. De danske vikinger havde store armbevægelser i datidens Europa, og deres levevis, kultur og rejser trækker dybe spor til nutidens Danmark.
Hvordan ser jeg ud som viking?
Hvis du beder folk i dag om at beskrive, hvordan en viking ser ud, får du ofte følgende svar: Stor og stærk mand, med langt hår og skæg. Med sværd, økse, skjold og en hjelm med horn på!
Hvem er den mest kendte viking?
Den mest kendte skandinaver, der har tjent i væringergarden, var Harald Hårderåde, som blev konge af Norge fra 1047 til 1066. Der er arkæologiske fund, der viser, at vikingerne nåede helt til Bagdad, som var hovedsæde for det islamiske imperium.
Hvad er vikinger et symbol på?
Ifølge bogen “Vinkler på vikingetiden” bliver vikinger ofte brugt som symboler på maskulinitet, fasthed, styrke og kvalitet.
VIKINGER | Hvad vil det sige at være viking?
Er der stadig vikinger?
Vikingetiden sluttede for omkring 1.000 år siden, men mange af traditionerne lever stadig. Ude i verden bliver skandinaver omtalt som vikinger, og virksomheder benytter vikingen som branding.
Hvilken rolle spiller vikingetiden i dag?
Vikinger er efterhånden lige så meget et globalt fænomen, som det er et nationalt, og er blevet brugt i alt fra kunst og undervisning over reklamer og logoer, tv-serier og populærkultur, til politik og propaganda.
Hvornår er man viking?
Vikinger (fra norrønt víkingar) var nordiske søfarere, der rejste, plyndrede og handlede i Nordeuropa. De kom primært fra Skandinavien og rejste over et stort område i Nord-, Central- og Østeuropa.
Hvor høj var en gennemsnitlig viking?
Vikingerne var i gennemsnit 8-10 cm lavere, end vi er i dag. De skeletter, arkæologer har fundet, afslører, at mændene målte omkring 172 cm, mens voksne kvinder i gennemsnit skød omkring 160 cm i vejret. Velhavende mænd og kvinder synes ofte at have været en del højere end gennemsnittet, nok som følge af bedre levevis.
Hvor gammel blev en viking i gennemsnit?
Bevarede skeletter viser, at de i gennemsnit var 8-10 cm lavere end vi er i dag og de blev sjældent mere end 35-50 år gamle. Kvinderne blev ofte lidt ældre end mændene. Sådan er det også i dag.
Hvad spiser man i vikingetiden?
Vikingerne havde brug for al den energi i form af fedt, de kunne få – ikke mindst om vinteren. På menukortet var der kød, fisk, grøntsager, korn og mælkeprodukter. Søde sager blev indtaget i form af bær, frugter og honning – så det var altså ikke det skjulte fedt og sukker, der gav vikingerne problemer.
Hvem var den sidste viking?
- konge af Norge 1046-1066
Harald Hårderåde kaldes gerne for "den sidste rigtige viking" og er måske, hvad mange forstår ved en rigtig vikingekonge.
Hvordan så kvinder ud i vikingetiden?
Vikingetidens kvinder kunne både være trælle, altså ufri, tjenestepiger og bondekoner. Nogle kvinder deltog i handel. En del af de frie kvinder var hustruer, husbondens frue, som kunne styre gården og forvalte ægteparrets ejendom.
Hvordan snakkede vikingerne?
»Vikingerne talte norrønt. Det er de indbyrdes lidt forskellige nordiske sprog, som blev talt og skrevet i vikingetiden. Norrønt (også kaldet oldnordisk, red.) er i familie med oldengelsk,« siger Elise Kleivane.
Hvad arbejdede de fleste vikinger som?
Når vi hører ordet vikinger, tænker vi mest på dem, der hærgede og plyndrede i fjerne egne. Men faktisk var de fleste vikinger helt almindelige bønder, husmødre, markarbejdere og tjenestefolk.
Hvorfor slutter vikingetiden?
Vikingetiden falder sammen med den middelalderlige varmeperiode (ca. 800–1300) med ophør ved den lille istid (ca. 1250). Plyndringen på Lindisfarne er samtidig med Karl den Stores saksiske krige eller de kristne krige mod hedningene i Sachsen.
Hvilke sygdomme havde vikingerne?
Skeletter viser, at slidgigt i ryg, hænder og knæ plagede den almindelige vikingebonde. Mange vikinger gik også rundt med tandproblemer. Mere end en fjerdedel af befolkningen havde nemlig huller i tænderne (karies) eller tandtab. Fund af kranier viser, at langt de fleste vikinger manglede flere tænder.
Hvilken hårfarve havde vikingerne?
Ny forskning viser, at vikingerne sandsynligvis delte mange træk - blandt andet hårfarve - med sydeuropæere. For manges indre øje står billedet af vikingerne klart: Store, bredskuldrede og med rødt eller blond hår.
Hvad hed Rusland i vikingetiden?
Rejsen til Gardarriget. I løbet af 700-tallet fandt de første vikingeskibe ind i Gardarriget, som dengang var navnet på det russiske rige. Det betyder “landet med gårdene,” hvor betegnelsen “gård” nok skal forstås som “by”.
Hvem var den stærkeste viking?
Knud den Store har skabt sig et sådant eftermæle, at han uden voldsom konkurrence kan kalde sig historiens mægtigste viking. Selv om han ikke var den ældste søn af Svend Tveskæg, formåede han at samle et enormt rige. Knud den Store blev kronet til konge af både Danmark, Norge og England.
Er der en dansker med i Vikings?
Søren Pilmark er også med i 'Vikings: Valhalla' – han har rollen som Svend Tveskæg. Caroline Henderson spiller Haakon, der er jarl af Kattegat. Det multikulturelle islæt forklares med vikingernes store rejselyst og åbne samfund. Søren Pilmark er også med i 'Vikings: Valhalla' – han har rollen som Svend Tveskæg.
Hvor længe levede man i vikingetiden?
Den periode, som i dag kaldes vikingetiden, omfatter tiden ca. 800-1050. Ordet "viking" blev brugt både i vikingetiden og længe før og betød dengang vistnok søkriger, sørøver og hærfærd til søs.
Hvordan bor vikinger?
De fleste vikinger boede på en gård, der ofte var afgrænset af et hegn. Gården var bygget op omkring et beboelseshus – langhuset, som udgjorde hovedhuset. Gården kunne udover beboelseshus også bestå af en række andre bygninger og aktivitetsområder, blandt andet udhuse, lader, stalde og værksteder.
Hvordan slutter vikingetiden?
1066: Slaget ved Hastings, hvor Vilhelm Erobreren af Normandiet erobrer England. Slut 1000-tallet: Vikingetidens afslutning. 1098-99: Det første korstog.
Hvad hed Danmark i vikingetiden?
Af Roberto Fortuna/Nationalmuseet. Vikingetiden er den sene del af jernalderen fra omkring 800 til midten af 1000-tallet. Navnet på folkeslaget danerne er omtalt i Sydeuropa tilbage fra 500-tallet, men navnet på danernes land 'Danmark' dukker først op i 800-tallet.