Hvem træffer beslutninger i kommunen? Kommunalbestyrelsen er den øverste kommunale myndighed. Det betyder, at kommunalbestyrelsen som udgangspunkt kan tage stilling til enhver sag, der vedrører kommunen, og har ansvar for de beslutninger, kommunen træffer.
Hvem bestemmer over kommunerne?
I sidste ende er det altså staten, styret af regeringen og Folketinget, der overordnet set bestemmer over landets kommuner. Over for det kommunale nærhedsprincip står nemlig ønsket om, at serviceniveauet ikke bliver alt for forskelligt i de danske kommuner.
Hvem består kommunalbestyrelsen af?
I kommuner med færre end 20.000 indbyggere (7 kommuner) skal der være mindst 9 og højst 31 medlemmer. I kommuner med flere end 20.000 indbyggere skal der være mindst 19 og højst 31 medlemmer, i Københavns Kommune dog højst 55. Medlemmerne kaldes kommunalbestyrelsesmedlemmer eller byrådsmedlemmer.
Hvem bestemmer hvilke ydelser kommunen skal tilbyde borgerne?
Kommunalbestyrelsen træffer afgørelse om hjælp til børn, der på grund af betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne har behov for hjælp eller særlig støtte.
Hvad laver en kommunalbestyrelse?
Kommunalbestyrelsens opgave
Kommunalbestyrelsen har ansvaret for den lokale velfærd og vækst og for kommunens udvikling.
Explainer: Hvad bestemmer kommunen, regionen og staten?
Hvem er øverste myndighed i en kommune?
Borgmesteren er fuldtidsansat politiker og har sin daglige gang på rådhuset. Det er borgmesteren, der er den øverste leder af kommunens forvaltning. I praksis leder borgmesteren ikke kommunen alene, men i samarbejde med kommunaldirektøren og kommunens andre chefer.
Hvem er borgmester i Stevns Kommune?
Borgmester Henning Urban Dam Nielsen vil gerne i tættere dialog med borgerne i kommunen.
Hvilket ansvar har kommunen?
- Det sociale område: det samlede finansierings-, forsynings- og myndighedsansvar.
- Børnepasning. ...
- Specialundervisning for voksne. ...
- Sundhed (forebyggelse, pleje og genoptræning, der ikke foregår under indlæggelse, behandling af alkohol- og stofmisbrug, hjemmesygepleje, tandpleje og socialpsykiatri)
Hvad har kommunerne ansvar for?
- Det sociale område: Finansierings‐, forsynings‐ og myndighedsansvar.
- Børnepasning.
- Folkeskolen, herunder al specialundervisning og specialpædagogisk bistand til småbørn.
- Ældrepleje.
- Sundhedsområdet: Bl.a. ...
- Biblioteker, musikskoler, lokale sportsfaciliteter og andre kulturelle områder.
Kan man sige nej til et ressourceforløb?
Hvis borgeren stadig ikke ønsker at deltage i et nyt ressourceforløb, skal kommunen afgøre, hvad der så skal ske. Det vil være en egentlig afgørelse med retsvirkninger, der binder borgeren, og derfor skal kommunen vejlede om muligheden for at klage.
Hvad består en kommune af?
En kommune er en lokal administrativ enhed inden for et geografisk afgrænset område. Der er 98 kommuner i Danmark. Kommunens øverste ledelse er kommunalbestyrelsen eller byrådet, som består af politikere valgt af kommunens borgere.
Hvad er en kommunalfuldmagt?
Kommunalfuldmagtsreglerne er en samlet betegnelse for de uskrevne regler (grundsætninger) om kommunernes ulovbestemte opgaver. Hvis en kommunal opgavevaretagelse er reguleret i den skrevne lovgivning (love, bekendtgørelser), skal opgavevaretagelsen ikke også vurderes i forhold til kommunalfuldmagtsreglerne.
Hvad kalder man også en kommunalbestyrelse?
Kommunalbestyrelsen (eller byrådet) er kommunens øverste politiske ledelse. Der er valg til kommunalbestyrelsen hvert 4. år. Kommunalbestyrelsen vælges af indbyggerne i kommunen for en fast 4-årig periode.
Hvem kontrollerer kommunerne?
Det kommunale og regionale tilsyn varetages af Ankestyrelsen med Indenrigs- og Boligministeriet som overordnet tilsynsmyndighed. Tilsynet kan se på, om en kommune eller region har overholdt lovgivning, der særligt gælder for offentlige myndigheder.
Hvad hedder den overordnede ledelse i kommunerne?
Direktionen er ansvarlige for den overordnede ledelse af kommunen.
Er kommunerne en del af den offentlige forvaltning?
Fordelingen af udgifterne i det offentlige forbrug har ligget ret stabilt siden strukturreformen i 2007. Sektoren for offentlig forvaltning og service består af staten, kommunerne, regionerne samt sociale kasser og fonde.
Hvad er forskellen på en stat og en kommune?
Staten har den overordnede magt og ansvar, og om kommunerne siger grundlovens §82 bare: “Kommunernes ret til under statens tilsyn selvstændigt at styre deres anliggender ordnes ved lov”. Det er altså lovgivning fra Folketinget, der bestemmer, hvad kommunerne skal lave, og hvad regionerne skal lave.
Hvor får kommunerne penge fra?
Hvor kommer pengene fra og hvordan bliver rammerne fastsat? Kommunerne får størstedelen af deres indtægter fra skatter (indkomstskat, selskabsskat, grundskyld og ejendomsskatter). Derudover kommer der også penge fra Staten i form af bloktilskud og refusion. Endelig har kommunerne mulighed for at optage lån.
Hvor mange penge får kommunerne af staten?
Statens bloktilskud til kommunerne for 2019 udgør 62.103,8 mio. kr. Økonomi- og Indenrigsministeriet giver den 28.
Hvis man vil klage over kommunen?
Og hvis du er utilfreds med en afgørelse i jeres sag på kommunen, har du mulighed for at klage over kommunen og dens afgørelse. Når du klager, skal kommunen revurdere afgørelsen, og hvis de fastholder den, bliver den sendt videre til Ankestyrelsen, som behandler den og træffer en endelig afgørelse.
Kan man klage til kommunen?
Du kan klage ved at sende et brev, en mail eller ringe til myndigheden, du vil klage over; for eksempel kommunen eller Udbetaling Danmark. Myndigheden skal nemlig have mulighed for at vurdere din sag igen, før den sender din klage videre til os. Det hedder også genvurdering.
Kan kommunen komme uanmeldt?
UANMELDTE BESØG Kommunen må ikke komme på uanmeldt besøg, med- mindre det er umuligt at tilvejebringe de nødvendige oplysninger på anden måde. Hvis kommunen und- tagelsesvist besøger dig uanmeldt, skal kommunen oplyse dig om, at kommunen ikke har ret til at foretage kontrolbesøg i din bolig.
Er Faxe en del af Stevns?
Størstedelen af Stevns Kommune udgøres af halvøen Stevns, som adskiller Køge Bugt og Faxe Bugt.
Hvem bliver borgmester?
Valg af borgmester
I Danmark vælges borgmestrene af kommunalbestyrelsen/byrådet som led i den konstituering, der foregår umiddelbart efter kommunalvalgets afholdelse. Det sker ved simpelt flertal, således at den største valggruppe kan udpege borgmesteren.