Hvem bestemmer i retten?

Højesteret er den øverste domstol i Danmark. Her afgøres f.eks. sager, der har betydning for, hvordan lignende sager skal afgøres, eller sager, der har særlig samfundsmæssig interesse. I mange EU-lande anvender man særlige forvaltnings- eller forfatningsdomstole, men det gør man ikke i Danmark.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ft.dk

Hvem er med i en retssag?

Der vil altid være en eller flere tiltalte, og som oftest har den eller de tiltalte en forsvarsadvokat. Der vil endvidere være en eller flere dommere og en anklager til stede. I nogle sager vil der også være en bistandsadvokat, som er advokat for offeret i sagen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på anklagemyndigheden.dk

Hvis man taber en retssag og ikke kan betale?

Taber du retssagen, betaler statskassen også sagsomkostningerne til modparten. Du skal som udgangspunkt sende din ansøgning om fri proces til Civilstyrelsen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Hvordan fungerer retten?

Det er retten, der skal dømme og derfor retten, der skal overbevises af de afgivne forklaringer. Dommeren formaner parter og vidner om, at de har pligt til at tale sandt, og at de kan straffes for falsk eller urigtig forklaring. Hverken vidner eller skønsmand har adgang til retssalen, før de har afgivet forklaring.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ret-raad.dk

Hvad er en nævningesag?

Nævningesager er sager, hvor anklageren kræver fængselsstraf på fire år eller mere, eller hvor den tiltalte kan blive dømt til forvaring eller anden anbringelse. Det er typisk alvorlige straffesager, der afgøres som nævningesager.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Dommers og juryroller



Kan man sige nej til at være nævning?

Når man er godkendt, er det borgerligt ombud at være domsmand eller nævning i de strafferetssager, præsidenten for Vestre Landsret udpeger én til. Det vil sige, at man skal møde op og altså ikke kan sige nej. Man deltager typisk i ca. fire retssager årligt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på via.ritzau.dk

Kan man se hvilke sager der er i retten?

På en retsliste kan du læse, hvilken type retsmøde der er tale om (fx hovedforhandling eller domsafsigelse), hvornår retsmødet foregår og i hvilken retssal. Du kan også læse, hvad og hvem sagen drejer sig om, og hvem der er juridisk(e) dommer( e).

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på retgodtatvide.dk

Kan retten afvise en sag?

Det betyder, at retten kan afvise sagen, hvis sagsøger udebliver fra møder uden gyldig grund eller ikke indleverer et processkrift inden udløbet af en frist.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Hvordan stævner man en person?

Du sagsøger en person/virksomhed/kommune ved at udtage en stævning. Hvis det er en civil sag (en tvist – modsætning til straffesag), kan du selv sagsøge via min retssag. De fleste vælger dog at benytte sig af en advokat til hjælp med stævningne.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på advokatdickmeiss.dk

Hvor lang tid går der før man skal i retten?

Hvis byretsdommen ankes, går der lang tid, før sagen bliver domsforhandlet i landsretten, også selv om der ikke skal være fornyet syn og skøn i forbindelse med ankesagen. Berammelsestiden er 6-9 måneder. Da der også skal udveksles processkrifter i landsretten, bliver den samlede sagsbehandlingstid ofte dobbelt så lang.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på familieadvokaten.dk

Hvad koster det at komme i retten?

Retsafgiften er 2.000 kr. for sager med en økonomisk værdi på over 100.000 kr. Hvis du anker landsrettens dom til Højesteret (hvilket som udgangspunkt kræver tilladelse fra Procesbevillingsnævnet), skal du betale retsafgift på 4.000 kr.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Hvor meget får man for at vidne i retten?

Du får en godtgørelse for at vidne i retten. Vidnegodtgørelsen er i dag på 80 kr. Godtgørelsen bliver beregnet efter, hvor mange timer, du bruger.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på anklagemyndigheden.dk

Hvor lang tid varer en retssag i retten?

Berammelsestiden for civile sager afhænger blandt andet af sagstype og den tid, der skal anvendes til hovedforhandlingen. Almindelige civile sager, herunder boligretssager, berammes normalt inden for 8-12 måneder. Småsager berammes inden for 3-4 måneder. Retsmæglinger kan normalt berammes inden for 2-3 måneder.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Hvordan foregår en retssag i dag?

En sag tager normalt en halv eller en hel dag. Under sager kommer alle dokumenter frem, parterne og eventuelle vidner skal afgive forklaring. Hovedforhandlingen afsluttes med en procedure, hvor advokaterne fremfører og gennemgår sagen og deres juridiske argumenter, som underbygges med beviser.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på njordlaw.com

Hvordan foregår det når man skal vidne i retten?

Dommeren starter med at spørge dig om dit navn for at sikre sig din identitet. Dommeren fortæller dig, hvem der er anklager, og hvem der er forsvarer. Derefter får du at vide, at du har pligt til at afgive forklaring, og at du skal tale sandt og kun fortælle, hvad du selv kan huske.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på anklagemyndigheden.dk

Er en retssag offentlig?

I Danmark er alle retsmøder som udgangspunkt offentlige. Det vil sige, at borgere og repræsentanter fra pressen har adgang til alle retsmøder. I nogle tilfælde kan det dog være nødvendigt, at offentligheden (for eksempel pressen) ikke har adgang til at overvære, hvad der foregår i en del af eller i hele retsmødet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på anklagemyndigheden.dk

Hvem skal betale en retssag?

Hvis du bliver dømt, skal du som udgangspunkt betale alle sagens omkostninger. Du kan læse om sagsomkostninger her. Sagens omkostninger vil hovedsageligt bestå af udgifterne til din forsvarer (salæret). Hvis du har haft en beskikket forsvarer, vil det offentlige i første omgang betale udgifterne til din forsvarer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på anklagemyndigheden.dk

Hvad koster det at indgive en stævning?

Ved indgivelse af en stævning, skal der som udgangspunkt betales en retsafgift på 500 kr. Dog kan prisen godt variere, da det afhænger af sagstypen og kravet mod sagsøgte.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på lexly.dk

Hvad koster stævning?

Man skal betale en retsafgift, når man indgiver en stævning. Størrelsen på denne retsafgift afhænger af sagstypen, og hvilket krav der er tale om. Udgangspunktet er dog, at retsafgiften ligger på 500 kr.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dokument24.dk

Kan man stævne uden advokat?

Langt de fleste retssager er uegnede til behandling uden en advokat. Domstolene er specielle på den måde, at de går utroligt meget op i formalia, og det er vi specialister i. Du kan have en nok så god sag, men hvis ikke den bliver anlagt til tiden og på den rigtige måde, risikerer du at tabe alligevel.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på advokatfirmaet-ge.dk

Hvad koster det at tabe en retssag?

Hvis du taber sagen efter gennemført procedure, må du regne med at blive dømt til at betale 5.000- 7.000 kr. i sagsomkostninger til modparten. Hertil skal lægges omkostningerne til din egen advokat, som sandsynligvis skal have 6.500-8.500 kr.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på familieadvokaten.dk

Kan man komme ind og se en retssag?

Retsmøder er som regel offentlige, og enhver kan derfor komme ind og overvære en retssag.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Kan man se afsagte domme?

Danmarks Domstole har offentliggjort en database med afgørelser fra domstolene. Og du kan se med nu. Danmarks Domstole har åbnet Domsdatabasen, hvor du kan søge og finde domme afsagt ved domstolene. Databasen er åben for alle og har været et ønske fra både politisk side og aktører med interesse i domme.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på domstol.dk

Hvad er forskellen på at være sigtet og tiltalt?

Man skifter status fra mistænkt til sigtet, når politiet meddeler, at man nu er sigtet i sagen. Tiltalt bliver man, når anklagemyndigheden har vurderet den sag, politiet har arbejdet på, og besluttet at rejse tiltale ved retten. I dette skema kan du se betydningen af at være mistænkt og sigtet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ret.systime.dk

Hvem skriver ned i retten?

I Danmark er det enten dommeren selv eller en sekretær, der skriver ned, hvad der sker og bliver sagt i retten, og det er heldigvis langtfra alt, der sker eller bliver sagt, der bliver skrevet ned, men kun det, der er væsentligt. Referatet af, hvad der sker under et retsmøde, bliver skrevet ned i retsbogen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dommeridag.dk