Det er anklagemyndighedens beslutning. Anklagemyndigheden rejser tiltale, hvis det vurderes, at der er beviser nok til at få dig dømt. At rejse tiltale betyder, at sagen bliver sendt til retten med et anklageskrift, der beskriver den strafbare handling.
Hvem kan rejse en sigtelse?
I Danmark har politiet ret og pligt til at rejse sigtelse, hvis der anmeldes eller konstateres en overtrædelse af straffeloven. Forudsætningen er, at der kan udpeges en mulig gerningsmand, og at der er begrundet mistanke mod denne person.
Hvor lang tid går der fra sigtelse til tiltale?
Det følger af retsplejelovens § 718 b, at man som sigtet kan indbringe sagen for retten, når en sigtelse har stået på i 1 år og 6 måneder eller mere. Retten kan da forlænge fristen, men sker det ikke, så skal anklagemyndigheden inden 2 måneder træffe afgørelse om tiltale. Sker det ikke anses sagen for påtaleopgivet.
Hvad sker der hvis tiltalte ikke møder op i retten?
Der er ingen sanktioner over for tiltalte, hvis vedkommende vælger ikke at møde op. Og da tiltalte har ret til at overvære sin egen sag, kan denne i mange tilfælde kun gennemføres, såfremt tiltalte vælger at møde op – se TV 2-indslaget »Tiltalte kan blive væk i årevis«, lagt på www. tv2.
Hvad er forskellen på påtale og tiltale?
Påtaleopgivelse er det at undlade at tiltale for et strafbart forhold, fordi anklagemyndigheden ikke mener, at der er tilstrækkeligt bevis til, at den sigtede kan blive dømt. Påtaleopgivelse, der er et udslag af princippet om in dubio pro reo, medfører, at en række sager afsluttes pga. bevisets stilling.
Hold På Forbeholdet - Politisamarbejde
Hvornår skal der rejses tiltale?
At rejse tiltale betyder, at sagen bliver sendt til retten med et anklageskrift, der beskriver den strafbare handling. Personen, som tidligere var sigtet, er nu tiltalt. Når retten har modtaget anklageskriftet, bliver sagen berammet. Det vil sige, at retten fastsætter dato og tidspunkt for retsmødet i sagen.
Hvornår rejser politiet tiltale?
Når politiet har afsluttet efterforskningen, beslutter anklagemyndigheden, hvad der videre skal ske. Et offer i en straffesag kan ikke beslutte, om der skal føres en retssag mod dig. Det er anklagemyndighedens beslutning. Anklagemyndigheden rejser tiltale, hvis det vurderes, at der er beviser nok til at få dig dømt.
Hvad er forskellen mellem sigtet og tiltalt?
Man skifter status fra mistænkt til sigtet, når politiet meddeler, at man nu er sigtet i sagen. Tiltalt bliver man, når anklagemyndigheden har vurderet den sag, politiet har arbejdet på, og besluttet at rejse tiltale ved retten. I dette skema kan du se betydningen af at være mistænkt og sigtet.
Kan man rejse hvis man skal i retten?
Hvis du har bestilt en udenlandsrejse, inden du blev indkaldt som vidne, vil dette normalt være en gyldig grund til at udeblive. Du skal altid give besked, også selv om du har en gyldig grund til at udeblive. Det er altid retten, der afgør, om du er lovligt forhindret i at møde op som vidne.
Kan man sige nej til at vidne i retten?
Hvis du bliver indkaldt som vidne i retten, har du pligt til at komme. Du kan således ikke selv vælge, om du har tid eller lyst til at vidne.
Hvornår bortfalder en sigtelse?
En begrænsning i sigtedes aktindsigt bortfalder senest inden hovedforhandlingen eller et retsmøde med henblik på sagens behandling i medfør af § 831 eller sagens afslutning ved tiltalefrafald. Politiet udleverer efter anmodning kopi af materialet til sigtede, hvis det findes ubetænkeligt.
Kan en sigtelse frafalde?
Politiet kan opretholde en sigtelse uanset deres efterforskning ikke i første omgang har ført til et resultat. Frafalder politiet en sigtelse, skal den sigtede have det at vide. Som hovedregel får man ikke erstatning for en uberettiget sigtelse. Man kan blive sigtet uden at blive anholdt.
Hvad skal der til for at rejse sigtelse?
I Danmark har politiet ret og pligt til at rejse sigtelse, hvis der anmeldes eller konstateres en overtrædelse af straffeloven. Forudsætningen er, at der kan udpeges en mulig gerningsmand, og at der er begrundet mistanke mod denne person.
Hvilke rettigheder har en sigtet?
Som sigtet kan du kræve, at din advokat kommer til stede. Du har ret til at udtale dig om det, der sker i sagen, og har ret til at være til stede ved retsmøder. En sigtet har krav på, at politiet udarbejder rapporter om hvad, der sker i sagen.
Kan man klage over tiltalefrafald?
Af § 724 følger, at tiltalefrafald – ligesom påtaleopgivelser – kan påklages til den “overordnede anklagemyndighed”. Som det fremgår af ovenstående kan sigtede således ikke få domstolsprøvet et tiltalefrafald, medmindre der er fastsat vilkår for tiltalefrafaldet.
Hvad må man ikke sige til politiet?
Du har altid pligt til at oplyse navn, adresse og fødselsdato, og du risikerer bøde eller anholdelse, hvis du ikke oplyser dette. Du har dog aldrig pligt til at oplyse politiet om andre oplysninger: heller ikke cpr-nr., eller telefonnummer m.v.
Hvem er fritaget for at vidne?
For præster i folkekirken og andre trossamfund, læger, forsvarere, retsmæglere og advokater samt offentligt ansatte, medlemmer af Folketinget og journalister gælder der nemlig en række særlige regler, der betyder, at man i visse tilfælde kan fritages for at afgive forklaring for retten.
Hvor meget får man for at vidne i retten?
Som vidne får du en godtgørelse på 40 kr. for hver påbegyndt periode af to timer, du er væk hjemmefra, fordi du skal møde som vidne i retten. Godtgørelsen er dog mindst 80 kr. Hvis du har haft udgifter eller tab, der overstiger vidnegodtgørelsen, kan du søge retten om tabt arbejdsfortjeneste.
Kan man tvinges til at vidne mod ægtefælle?
Reglerne fremgår af retsplejelovens § 171. En parts nærmeste (en samlever) har som udgangspunkt ikke pligt til at afgive forklaring som vidne. Retten kan i særlige tilfælde pålægge vidnet pligt til at udtale sig, men der skal være vægtige grunde til dette.
Hvem bestemmer hvad politiet skal lave?
Politiet i Danmark, på Færøerne og i Grønland udgør et fælles korps, direkte ansat i staten. Justitsministeren er politiets øverste chef og udøver sin beføjelse gennem rigspolitichefen, og politidirektørerne. Folketinget vedtager lovene og sætter rammerne for politiets arbejde.
Er sigtelser offentlige?
Under et grundlovsforhør er der i retten – udover dig og din forsvarer – en dommer og en anklager. Læs mere om dommeren og anklageren. I Danmark er alle retsmøder som udgangspunkt offentlige.
Hvad er tiltaltes rettigheder?
Som tiltalt i en straffesag har du ikke pligt til at udtale dig til politiet eller i retten. Du kan altid kræve, at din forsvarer skal være til stede i forbindelse med afhøringen af dig. Din forsvarer har som udgangspunkt adgang til hele straffesagens materiale, som normalt gennemgås med dig.
Hvor mange sigtelser fører til dom?
I perioden 2009 til 2016 er det i gennemsnit lidt over halvdelen af alle anmeldelser, der fører til en sigtelse, mens omkring godt 40 pct. af anmeldelserne fører til en dom. Der er dog stor forskel på, hvor mange anmeldelser, der fører til en sigtelse inden for de forskellige former for økonomisk kriminalitet.
Hvornår må politiet visitere en?
Politiet må kropsvisitere dig hvis de har mistanke om at du er i besiddelse af noget ulovligt (så som våben eller stoffer). Københavns politi har indført zoner i indre by og på Christiania hvor de kan kropsvisitere hvem som helst uden at give en begrundelse.
Hvad har man pligt til at oplyse til politiet?
Det er frivilligt, om du vil udtale dig til politiet. Du har altså ikke pligt til at bidrage med oplysninger til sagens opklaring. Dog har du pligt til at oplyse navn, adresse og fødselsdato. Hvis man ikke giver politiet oplysningerne, når man bliver bedt om det, risikerer man både at få en bøde og blive anholdt.