Sydney Operahus er ikke blot Jørn Utzons hovedværk. Det er også et af dansk arkitekturs vigtigste bidrag til verdensarkitekturen. Sydney Opera House er blandt verdens mest berømte bygninger, hvis konstruktion endnu i dag bliver set som en af de mest komplekse, der er opfundet af mennesker.
Hvem har lavet Operaen i Sydney?
Operahuset i Sydney er et musikhus m.m. i havneindløbet til Sydney, Australien, tegnet af den danske arkitekt Jørn Utzon i 1957 og indviet i 1973.
Hvor lang tid tog det at bygge operahuset i Sydney?
Fakta om Operahuset i Sydney
Jørn Utzon får at vide, at han har vundet 10. januar 1957 - og byggeriet starter i 1959. Utzon forlader Australien og kommer aldrig tilbage i 1966. Byggeriet var planlagt til at tage fire år, men endte med at tage 14 år.
Hvad kostede det at bygge operahuset i Sydney?
Operahuset blev færdigt i 1973 og havde kostet 102 millioner dollar.
Hvem har tegnet Operahuset?
Det er Hennings Larsens Tegnestue (nu Henning Larsen Architects), der har tegnet Operaen, som er doneret af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond.
What's inside the Sydney Opera House?
Hvad er Operahuset i Sydney inspireret af?
Dets design er inspireret af den organiske form af et skib og er et perfekt eksempel på moderne arkitektur, der er smukt integreret i sit naturlige miljø. Ud over sin enestående arkitektur er Operahuset også kendt for at være et kulturelt centrum i Sydney, der tilbyder en bred vifte af forestillinger og begivenheder.
Hvor lang tid tog det at bygge Operahuset?
* Operaen er designet af den danske arkitekt Jørn Utzon. * Byggeriet tog 14 år og kostede 102.000.000 australske dollar. * Ligger ved Bennelong Point i Sydneys havn nær byens andet kendte vartegn Sydney Harbour Bridge.
Hvilken dansk arkitekt er kendt for at have tegnet Operahuset i Sydney?
Jørn Oberg Utzon (født 9. april 1918 i København, død 29. november 2008 i Helsingør) var en dansk arkitekt, som i 2003 modtog Pritzker-prisen. Han er verdenskendt for at have tegnet Sydney Opera House, der er en af de mest kendte bygninger i verden.
Hvorfor forlod Utzon operahuset?
Da Operahusets ydre endelig stod færdigt, og Utzon skulle i gang med det indre, ville et nyt regeringsparti have bygningen færdiggjort hurtigt og billigt. Derfor stoppede de udbetalingerne til Utzon, som trak sig ud af byggeriet i 1966.
Hvor mange besøger Operahuset i Sydney?
Sydneys berømte bygning har 1000 rum, et orgel med over 10.000 piber og plads til flere end 5700 besøgende. * Operaen er designet af den danske arkitekt Jørn Utzon. * Byggeriet tog 14 år og kostede 102.000.000 australske dollar.
Hvilke problemer der opstod under byggeriet af operahuset i Sydney?
Kompromisløs Utzon så aldrig sit operahus
Som 38-årig, i 1957, kom danskeren til at stå i spidsen for det enorme og yderst komplicerede byggeri. Tagkonstruktionen - altså de berømte skaller - voldte ingeniørerne så store problemer, at de kastede håndklædet i ringen.
Hvem har betalt for Operaen?
Operaen er et af Danmarks mest monumentale byggerier. Prisen er knap tre milliarder kroner. En gave fra Mærsk McKinney Møller til København, som blev fulgt op med en regeringsbeslutning om at yde en årlig merbevilling til Det Kongelige Teater på 100 millioner kroner til drift og vedligeholdelse.
Hvem ejer Operaen?
Operahuset blev overdraget i oktober 2004 til statsminister Anders Fogh Rasmussen på vegne af den danske stat og Det Kongelige Teater.
Hvem betalte for Operaen?
Operaen er et af Danmarks mest monumentale byggerier. Prisen er knap tre milliarder kroner. En gave fra Mærsk McKinney Møller til København, som blev fulgt op med en regeringsbeslutning om at yde en årlig merbevilling til Det Kongelige Teater på 100 millioner kroner til drift og vedligeholdelse.
Hvad kostede det at bygge Operaen?
Operaen i tal
2.500.000.000 kroner kostede det at bygge Operaen. 105.000 ark bladguld skulle der til, for at dække loftet på Store Scene. 3.500 arbejdere var med til at bygge Operaen.
Hvilket træ er brugt i Operaen?
Massivt egetræ fra de mange gangbroer, der leder op til Operaen på Holmen i København. Der er her tale om en halv bjælke, hvor én af siderne er rustik. Træet er blevet udskiftet grundet konstruktionsfejl. Det er desuden vejrbidt og naturligt medtaget efter meget trafik på gangbroerne.
Er Operaen og Det Kongelige Teater det samme?
I dag består Det Kongelige Teater nemlig af tre bygninger: Gamle Scene på Kongens Nytorv, Operaen på Holmen og Skuespilhuset ved Nyhavn.
Hvor blev Operaen opfundet?
Operaen som kunstform stammer fra slutningen af 1500-tallet i Italien. Den musikdramatiske opførelsespraksis går dog væsentlig længere tilbage i tiden, for allerede i middelalderens klostre og kirker opførtes skuespil med indslag af sang og musik.
Kan man komme ind i operahuset i Sydney?
Træd ind under de verdensberømte sejl og udforsk bygningen, der giver liv til over 1800 forestillinger hvert år. Tag med på en vandretur og udforsk salene og foyerområderne i Sydney Opera House med din entrébillet.
Hvornår blev Operaen færdig?
Operaen, Det Kongelige Teaters operahus til opførelse af både opera og ballet på Holmen i København, indviet 2005. Bygningen er doneret af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.
Hvad er Takkelloftet?
Takkelloftet er en fleksibel black box-scene, som er oplagt til afholdelse af konferencer, workshops og generalforsamlinger. Til Takkelloftet hører en dejlig lys foyer med udsigt mod Københavns Havn og den gamle dok. Foyeren er oplagt til både servering af forplejning samt til break-outs.
Hvor mange kan der være Operaen?
Med guldbelagt loft, ahornbeklædte vægge og kongeblå stole skaber scenerummet en overdådig ramme om en event. Max. kapacitet: Biograf: 1700 personer. Operaens storslåede lyse foyer rummer op til 1500 gæster.
Hvem opfandt opera?
De første operaer stammer fra det 16. århundrede i Italien. Den første opera, hvor man har bevaret partituret, (den bog, hvor musikken er nedskrevet), er ”Euridice”, komponeret af Jacobi Peri omkring år 1600. Musikken i en opera bliver for det meste spillet af et stort symfoniorkester.