Dansborg er en fæstning i det sydlige Indien, i den gamle danske koloni, Trankebar (1620-1845), som var på størrelse med Ærø. Fæstningen blev bygget af skånske Ove Gjedde, som også havde kommandoen over Asiatisk Kompagni, som havde til formål at skaffe Danmark del i østens rigdomme.
Hvem grundlagde Trankebar?
Trankebar, dansk koloni i Indien fra 1620 til 1845.
Trankebar blev grundlagt som handelsstation af Ove Gjedde, som også grundlage et fort og en fabrik på stedet. Den primære handelsvare for handelsstationen på Trankebar var bomuldstekstiler.
Hvordan fik Danmark Trankebar?
Anlæggelse af kolonien Trankebar
Navnet blev af danskerne ford(v)ansket til Trankebar. Landsbyen lå ved den bengalske bugt lidt nord for Sri Lanka. Gjedde fik også tilladelse til at bygge en fæstning og fik eneret på handel i området for to år.
Hvad brugte Danmark Trankebar til?
Handel og økonomiske forhold
Tranquebar blev hovedsædet for de dansk-norske handelsaktiviteter i Indien i de næste 225 år. Det lå tæt ved markederne for indisk produceret peber og med forholdsvis let adgang til andre eftertragtede krydderier som nelliker og ingefær fra det indonesiske øhav.
Hvad betyder Trankebar?
Tranquebar eller Trankebar kendes som en del af Dansk Ostindien, og i Indien under navnet Tarangambadi. Tranquebar er i dag en sydindisk fiskerlandsby, beliggende på Coromandelkysten ca. 300 km syd for Chennai (tidl. Madras) i delstaten Tamil Nadu, i det sydøstlige Indien.
Trankebar
Hvornår blev Trankebar lavet?
I 1620 erhvervede det danske Ostindisk Kompagni Tranquebar og etablerede her et støttepunkt for handel og søfart mellem København og Indien. Kastellet Dansborg blev straks opført; dets mure og bastioner fra 1660'erne samt nogle danske bygninger er bevaret.
Hvorfor blev Trankebar anlagt?
Den entreprenante konge Christian 4. (1577-1648; regent fra 1596) havde blandt sine mange projekter et ønske om at etablere kolonier i flere dele af verden som mange andre af datidens stormagter. Formålet var især økonomisk: at få adgang til luksusvarer som sukker, stof, krydderier og vin.
Hvor stor er Trankebar?
Tranquebar er i dag en middelstor landsby efter indiske forhold og rummer omkring 10.000 indbyggere. Af disse er omtrent halvdelen fiskere, mens den øvrige befolkning i Tranquebar er beskæftiget inden for landbrug, handel og service.
Hvad blev der handlet med i Trankebar?
Betegnelsen Dansk Ostindien er en samlebetegnelse for de dansk-norske småkolonier i Indien og Sydøstasien, der blev etableret i 1600- og 1700-tallet. I Trankebar blev der handlet med krydderier som peber, og senere farvede bomuldstekstiler.
Hvordan var livet i Trankebar?
Da Danmark i 1620 etablerede en handelskoloni i den sydindiske by Tranquebar, var det lokale liv præget af en mangfoldighed af religiøse tilknytninger. Flertallet af byens indbyggere var hinduer, men befolkningen omfattede også både muslimer og katolikker.
Hvad hedder gaderne i Trankebar?
Inde bag murene hedder gaderne Kongensgade, Dronningensgade, Nygade osv. Danske huse og kirker opførtes, og byen får Indiens første bogtrykkeri. Trankebar er i en periode det danske riges sjette største by.
Hvad betyder Guldkysten?
Guldkysten er betegnelsen for en række europæiske forter på Afrikas vestkyst i det nuværende Ghana. Dansk-norske forter blev grundlagt fra 1659. Danmark-Norge havde forter og fra slutningen af 1700-tallet også territorielle interesser i området indtil 1850.
Hvad er kolonien?
Hvad er en koloni? Ordet koloni stammer fra det latinske colonia, der betyder landbrug. Oprindeligt betegnede det de områder omkring Middelhavet, som romerne erobrede. En koloni er således et magtområde, som en stat opretter uden for sit eget territorium.
Hvem oprettede Guldkysten?
Guldkysten er betegnelsen for en række europæiske besiddelser på Afrikas kyst i det nuværende Ghana. I 1659 gav Kong Frederik den Tredje Glückstadt-kompagniet eneret på den oversøiske handel med Afrika. På vegne af Danmark-Norge grundlagde kompagniet i 1659 Frederiksborg Fort på den afrikanske Guldkyst.
Hvad hentede Danmark på Guldkysten?
Den danske Guldkyst var en del af Guldkysten i nuværende Ghana, som blev koloniseret af Danmark, først indirekte under det Vestindisk-guineiske Kompagni og senere som koloni under den danske krone. Kolonien blev brugt som central for opkøb af slaver til transport og videresalg til Dansk Vestindien i Caribien.
Hvad var formålet med kolonier?
Formålet var dels at skaffe plads til et befolkningsoverskud i hjembyen, dels at sætte sig fast på steder, der var vigtige for handelen og søfarten. Blandt de europæiske fyrstestater i middelalderen blev det ligeledes til en form for kolonisering - en Binnenkolonisation.
Hvor ligger Guldkysten?
Fra 1658 til 1850 havde Danmark småkolonier på Guldkysten i Guineabugten, i det nuværende Ghana. Der var tale om en række mindre forter ved kysten med navne som Christiansborg, Fredensborg og Augustaborg, hver med et lille opland til.
Hvor i verden havde Danmark kolonier?
Geografisk var de fordelt i Nordatlanten, Sydatlanten og Asien. De nordatlantiske områder omfattede Grønland, Island og Færøerne. I Sydatlanten omfattede de Dansk Vestindien i Caribien og Guldkysten i Ghana og i Asien havde Danmark interesser i Tranquebar og Serampore.
Hvad skete der i 1620 i Danmark?
Det er almindeligt kendt, at Danmark deltog i den transatlantiske slavehandel i Afrika og Caribien ved at afskibe slaver fra forter på Guldkysten i det nuværende Ghana, og ved at opbygge kolonisamfund baseret på slavedrevne plantager i Dansk Vestindien.
Hvor mange kolonier har Danmark?
Danmark bevarede kontrollen over de oprindeligt norske bilande: Island, Færøerne og Grønland. Dertil kom Helstatens andre landsdele frem til 1864: Slesvig, Holsten og Lauenborg, samt i perioder andre besiddelser i det nuværende Nordtyskland.
Hvorfor ville Danmark have kolonier?
I 1671 blev Vestindisk Kompagni oprettet af kong Christian den femte. Kongemagten ønskede at få del i den indbringende handel mellem de caribiske øer og Europa. Derfor gav kongen sin tilladelse til at oprettelsen af Vestindisk Kompagni. Kompagniet skulle oprette kolonier og drive handel på kongens vegne i Vestindien.
Hvad betyder kolonialisme?
Kolonialisme er et lands erobring og besiddelse af landområder uden for sit eget territoriums grænser. Formålet vil ofte være at opnå politiske eller økonomiske fordele for moderlandet. Hermed bliver kolonialisme tæt forbundet med imperialisme.
Hvornår solgte Danmark Guldkysten?
Fra slutningen af 1700-tallet satsede man på at udvikle plantagedrift, og denne virksomhed fortsatte til de danske rettigheder blev solgt i 1850.
Hvilke lande har Danmark besat?
- Norge (vikingetid og 1380-1814) ...
- Sverige (1380-1523) med Skåne, Halland, Blekinge (970-1658) og Gotland. ...
- Finland (1380-1523) ...
- Grønland (1380- ) ...
- Island (1380-1944) ...
- Færøerne (1380- )
Hvornår blev Danmark en kolonimagt?
Fra 1600-tallet til 1900-tallet var Danmark en kolonimagt. Det meste af tiden bestod riget af Danmark og Norge, Hertugdømmerne og de nordatlantiske øer, og der var også besiddelser i både Indien, Vestafrika og Vestindien.