Hvem er i risiko for livmoderhalskræft?

Rygning og nedsat immunforsvar øger risikoen for HPV Hvis man ryger, har man både større risiko for, at en HPV-infektion bliver kronisk, og større risiko for at den kroniske infektion udvikler sig til svære celleforandringer eller livmoderhalskræft.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Hvem får typisk livmoderhalskræft?

Alle kvinder, som er seksuelt aktive, har risiko for at få livmoderhalskræft. Hvis du havde en tidlig seksuel debut og har haft mange seksualpartnere, har du øget risiko for at få sygdommen. Det er sjældent, at kvinder under 23 år får sygdommen. Den optræder oftest hos kvinder i alderen 40-50 år og 60-70 år.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på min.medicin.dk

Hvilken aldersgruppe får livmoderhalskræft?

Hvert år får 350-400 danske kvinder konstateret kræft i livmoderhalsen. Der forekommer flest tilfælde af livmoderhalskræft i aldersgrupperne 30-45 år og hos kvinder over 70 år.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sundhed.dk

Er livmoderhalskræft altid seksuelt overført?

Smitter livmoderhalskræft? Livmoderhalskræft smitter ikke, men HPV smitter ved seksuel kontakt. Kondom yder ikke sikker beskyttelse mod HPV.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sundhed.dk

Hvor stor er risikoen for at få livmoderhalskræft?

I Danmark konstateres der ca. 500 nye tilfælde af livmoderhalskræft hvert år. De fleste kvinder er mellem 35 - 45 år, når diagnosen stilles, men du har stadig risiko for at udvikle livmoderhalskræft, når du har passeret overgangsalderen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på aleris.dk

Livmoderhalskræft: Risikofaktorer



Hvad er tegn på livmoderhalskræft?

Livmoderhalskræft giver ikke altid symptomer, men de mest almindelige symptomer er blødning efter samleje eller anden unormal blødning eller øget udflåd fra skeden. Kilder: Professor, ph. d., Pernille Tine Jensen (gynækologisk kræftkirurg) og overlæge.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Hvordan kan man forebygge livmoderhalskræft?

Man bør få lavet den første celle-prøve, når man er fyldt 23 år og herefter en prøve hvert 3. år, indtil man er fyldt 59 år. Vaccination inden seksuel debut kan reducere risikoen for infektion med HPV og dermed forebygge livmoderhalskræft. Brug kondom ved samleje.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på apoteket.dk

Hvordan starter livmoderhalskræft?

HPV som årsag

af danske kvinder får mindst én HPV-infektion i livet. Hos de fleste forsvinder HPV-infektionen af sig selv. Men hvis HPV-infektionen bliver kronisk, kan det føre til celleforandringer (forstadier til livmoderhalskræft), som uden behandling senere kan udvikle sig til livmoderhalskræft.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Kan man få HPV uden seksuel kontakt?

Man kan godt blive smittet med HPV uden at have samleje, fordi virus også kan sidde på huden omkring kønsorganerne.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Hvad er tegn på kræft i underlivet?

De mest almindelige tegn på kræft i skeden er smerter efter sex, blodigt udflåd eller kløe og svie der ikke forsvinder. Hvis kræften er fremskreden, kan man også opleve at få forstoppelse eller smerter i underlivet eller ryggen. Symptomerne er dog meget almindelige og kan være tegn på meget andet end kræft.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Kan man få livmoderhalskræft hvis man ikke er seksuelt aktiv?

Der findes desværre en sejlivet misforståelse om, at det ikke er nødvendigt at screene for livmoderhalskræft, hvis ikke man har haft sex med en person med penis. Derfor er der også markant flere lesbiske kvinder og transmænd, som aldrig har fået taget celleprøve hos egen læge.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på lgbtsundhed.dk

Kan jeg smitte min kæreste med HPV?

klamydia. Kondom kan nedsætte risikoen for smitte, men beskytter ikke tilstrækkeligt, da HPV også kan sidde på huden omkring kønsorganerne. Derfor kan man også få HPV ved anden seksuel kontakt end samleje.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Hvor ofte bliver man testet for livmoderhalskræft?

Hvor ofte bliver jeg tilbudt screening for livmoderhalskræft? Kvinder i aldersgruppen 23 til 50 år tilbydes en undersøgelse hvert tredje år. Kvinder i aldersgruppen 50 til 60 år tilbydes en undersøgelse hvert femte år. Kvinder i aldersgruppen 60-64 år tilbydes en HPV-DNA-test.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på rn.dk

Kan man få celleskrab før man er 23?

Som hovedregel undersøges celleprøver fra kvinder: mellem 23 og 29 år for celleforandringer. mellem 30 og 59 år med lige fødselsdato for celleforandringer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sundhed.rm.dk

Kan man selv teste for livmoderhalskræft?

Fordelen for dig er, at du kan tage testen selv i dit eget hjem eller med hjælp fra sundhedspersonale. En HPV-hjemmetest er lige så god til at teste for HPV som en test taget hos egen læge. HPV-hjemmetesten er en lille blød plastikbørste, der minder om en tampon med indføringshylster.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på hpvhjemmetest.dk

Er det normalt at have celleforandringer?

Mange kvinder får celleforandringer på livmoderhalsen. I nogle tilfælde forsvinder de af sig selv, mens andre kræver behandling. Behandlingen er relativt enkel, og stort set alle kvinder bliver helbredt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Kan HPV smitte via toilet?

HPV smitter ved slimhindekontakte, altså ved samleje i skede og endetarm eller ved tæt kontakt mellem kønsdelene samt ved oralsex.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sexogsamfund.dk

Hvordan smittes mænd med HPV?

HPV og kræft rammer også mænd

HPV smitter gennem seksuel kontakt som penetration, fra fingre til kønsdele, oralsex – selv tungekys.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på hpv-info.dk

Hvordan rammer HPV mænd?

HPV kan føre til kønsvorter og kræft

Men nogle typer HPV kan give kønsvorter, som er flade, knudrede eller blomkålsagtige vorter på eller omkring kønsorganerne. Hos mænd sidder kønsvorterne oftest på penis, på eller nede under forhuden. Kønsvorter kan også sidde ved urinrøret eller ved endetarmsåbningen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på netdoktor.dk

Hvad får man livmoderhalskræft af?

Cirka 80 procent af danske kvinder får mindst én HPV-infektion i livet. Hos de fleste forsvinder den af sig selv. Men hvis HPV-infektionen ikke forsvinder og bliver kronisk, kan det føre til celleforandringer på livmoderhalsen. De kan så udvikle sig til livmoderhalskræft, hvis de ikke behandles i tide.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Hvor mange procent dør af livmoderhalskræft?

Årligt rammes cirka 375 danske kvinder af livmoderhalskræft, og cirka 100 dør af sygdommen. Modsat mange andre kræftformer rammer livmoderhalskræft også yngre kvinder: Omkring 45% af livmoderhalskræftpatienter er yngre end 50 år på diagnosetidspunktet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på netdoktor.dk

Hvor spreder livmoderhalskræft sig til?

Hvis livmoderkræft spreder sig uden for livmoderen, sker det oftest til lymfeknuder, lunger, lever eller knogler.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Kan en gynækolog Se kræft?

Hvis din praktiserende læge har mistanke om, at du har livmoderhals- kræft, er det nødvendigt med yderligere undersøgelser for at stille diag- nosen. Undersøgelserne kan foregå hos en gynækolog, der er specialist i kvindesygdomme, eller på en gynækologisk afdeling på et hospital.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på regionshospitalet-randers.dk

Hvor mange kvinder har celleforandringer?

Introduktion: Næsten 15.000 danske kvinder får hvert år konstateret celleforandringer på livmoderhalsen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ugeskriftet.dk

Hvad er forskellen på HPV og celleforandringer?

Celleforandringer på livmoderhalsen skyldes en infektion med HPV (Human Papilloma Virus). Infektionen giver ingen symptomer. I de fleste tilfælde kurerer kroppen selv HPV-infektionen, men hos få kvinder kan infektionen blive kronisk. Det er disse kvinder, der har særlig risiko for at udvikle celleforandringer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på hvidovrehospital.dk