Hvis en patient ikke har en personlig værge eller fremtidsfuldmægtig, vil det være patientens nærmeste pårørende, som kan give et informeret samtykke til en behandling af patienten. Nærmeste pårørende kan være: samlevende ægtefælle eller samlever.
Hvem er patientens nærmeste pårørende?
Ved nærmeste pårørende forstås først og fremmest patientens ægtefælle eller samlever, dernæst slægtninge i lige linje (egne børn og egne forældre) og alt efter de konkrete forhold kan søskende inddrages her. Begrebet "nærmeste pårørende" er afhængigt af den konkrete situation og bør fortolkes bredt.
Hvem hører under sundhedsloven?
Sundhedsloven regulerer, hvem der har ansvaret for behandling, forebyggelse og sundhedsfremme i det danske sundhedsvæsen. Mens regionerne har ansvaret for behandling på sygehusene, har kommunerne ansvaret for store dele af den øvrige sundhedsindsats, eksempelvis genoptræning.
Kan pårørende ringe til læge?
For at få hjælp i psykiatrien skal den, du er pårørende til, som udgangspunkt henvende sig til egen læge. Hvis det er svært for personen, kan du som pårørende hjælpe. Når I henvender jer til den syges egen læge, kan I aftale en tid, hvor egen læge kan vurdere, hvad næste skridt skal være.
Hvad siger sundhedslovens 15 vedr samtykke?
§ 15. Ingen behandling må indledes eller fortsættes uden patientens informerede samtykke, medmindre andet følger af lov eller bestemmelser fastsat i henhold til lov eller af §§ 17-19.
Pårørende, Livstestamenter & Fuldmagt
Hvad er forskellen på sundhedsloven og serviceloven?
Ved sundhedslov er det delegerede ydelser fra en læge, og nogle gange er medarbejderne også selvvisiterende, mens der ved serviceloven skal visiteres fra en kommunal visitator.
Hvem kan give stedfortrædende samtykke?
Et stedfortrædende samtykke kan gives af patientens nærmeste pårørende, personlige værge eller fremtidsfuldmægtige, hvis fuldmagten omfatter personlige forhold.
Hvor kan pårørende få hjælp?
Nogle kommuner har en medarbejder ansat til at hjælpe pårørende med at finde rundt i kommunens tilbud. Det kan hedde en pårørendevejleder, -konsulent, -koordinator eller andet. Det kan være en stor hjælp for pårørende, der er tvunget til at bruge tid på at koordinere og finde rundt i kommunens tilbud.
Hvad må en læge ikke?
En sundhedsperson må således ikke videregive oplysninger om en patients helbred og andre fortrolige oplysninger uden patientens samtykke. Tavshedspligten omfatter for eksempel oplysninger om diagnoser, undersøgelser, indlæggelser, behandling, psykiske eller sociale problemer. Alle oplysninger er fortrolige.
Hvornår må man videregive oplysninger til pårørende?
Du kan som læge videregive oplysninger om patientens sygdomsforløb op til dødsfaldet, dødsårsagen og dødsmåden til patientens pårørende, hvis det må antages ikke at stride mod afdødes ønske.
Hvad er sundhedsloven 140?
§ 140. Kommunalbestyrelsen tilbyder vederlagsfri genoptræning til personer, der efter udskrivning fra sygehus har et lægefagligt begrundet behov for genoptræning, jf. § 84 om genoptræningsplaner.
Hvad gør sundhedsloven?
Sundhedsloven beskriver bestemmelserne i det danske sundhedsvæsen, som omhandler patienters retsstilling i forbindelse med undersøgelse og behandling. Formålet med reglerne er bl. a. at sikre den enkelte persons retssikkerhed.
Hvilke ydelser kan man få efter sundhedsloven?
Som borger kan man få en række ydelser med tilskud efter sundhedsloven, herunder tilskud i praksissektoren, befordring, befordring af afdøde, begravelseshjælp og tolkebistand og tilskud til høreapparater.
Er forældre nærmeste pårørende?
1, jf. arvelovens § 2, hvorefter begge forældre skal anses som ”nærmeste pårørende”.
Hvem kontakter pårørende ved dødsfald?
Når der er sket et dødsfald, skal en læge tilkaldes. Hvis dødsfaldet sker i hjemmet, kontaktes afdødes egen læge. Hvis det sker på plejehjem, vil personalet som oftest være dem, der kontakter en læge, der foretager et ligsyn og herefter skriver dødsattesten.
Hvad har pårørende krav på?
De nærmeste pårørende til en afdød har krav på at få oplysning om sygdomsforløb, dødsårsag og dødsmåde. Medmindre det strider mod den afdødes ønske eller hensynet til den afdøde. Hvem der bliver betragtet som nærmeste pårørende afhænger af omstændighederne.
Kan min læge smide mig ud?
”En læge kan ved henvendelse til regionen frasige sig en patient, som ikke følger lægens anvisninger eller som har udvist en sådan uacceptabel adfærd, at tillidsforholdet mellem læge og patient må anses for brudt, eller hvor det af anden grund er urimeligt, at lægen skal fortsætte samarbejdet".
Hvad gør man hvis ens læge ikke tager en seriøst?
Hvis du ikke føler dette, så overvej at skifte læge. Hvis du som patient ikke er tilfreds med din praktiserende læge, har du mulighed for mod et honorar at skifte til en anden praktiserende læge med virkning inden for 14 dage - eller overgå til gruppe 2 medlemskab af Sygesikringen.
Hvornår må en læge bryde sin tavshedspligt?
I konkrete situationer kan der dog blive tale om, at du som læge må bryde din tavshedspligt, hvis det er nødvendigt for at afværge umiddelbar, betydelig fare for andre personers liv eller for at sikre meget væsentlige samfundsinteresser.
Hvornår er man nærmeste pårørende?
Din ægtefælle/registrerede partner. Din samlever, hvis man på dødsfaldstidspunktet lever sammen på fælles bopæl og har, venter eller har haft barn sammen eller har levet sammen i et ægteskabslignende forhold på fælles bopæl i de sidste 2 år før dødsfaldet. Dine børn (livsarvinger) Dine arvinger ifølge testamentet.
Hvilke psykiske sygdomme giver forhøjet kontanthjælp?
Tillægget er tiltænkt unge med de psykiske lidelser, som er nærmere angivet i bilag 1 til folketingsbeslutningen. Der er tale om skizofreni, skizotypisk sindslidelse, vedvarende psykotiske tilstande, korterevarende psykotiske tilstande, skizoaffektiv lidelse og uspecificerede ikke-organisk betingede psykoser.
Hvem kan jeg snakke med når jeg har det svært?
Du kan kontakte Livslinjens telefonrådgivning på 70 201 201 alle årets dage i tidsrummet 11.00-05.00. Du er anonym og må gerne ringe flere gange. Det er også muligt at skrive eller chatte med Livslinjens rådgivere.
Hvad siger sundhedsloven?
Den præciserer, at sundhedsvæsnet skal fremme befolkningens sundhed og forebygge og behandle sygdom, lidelse eller funktionsbegrænsninger, som den enkelte dansker kan komme til at lide af. Den beskriver også, hvilke opgaver regionerne og kommunerne skal løse, og hvordan opgaverne skal løses.
Hvilke 3 former for informeret samtykke er der?
- Informeret samtykke: Du bekræfter aktivt, at du giver dit samtykke, når du har modtaget information.
- Stiltiende samtykke: Du giver udtryk for samtykke på anden måde end ved tale.
- Forældresamtykke: Gælder for børn under 15 år.
Er mundtligt samtykke nok?
Der gælder ingen formkrav til, hvordan denne information skal gives. Det er altså muligt at opfylde kravet både skriftligt, mundtligt eller digitalt.