Hvem får livmoderkræft?

Antallet af danske kvinder, der hvert år rammes af livmoderkræft, er relativt højt i forhold til andre europæiske lande, men lavt sammenlignet med USA. Livmoderkræft rammer primært kvinder efter overgangsalderen med faldende hyppighed efter 70-årsalderen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Hvem er i risiko for livmoderhalskræft?

Alle kvinder, som er seksuelt aktive, har risiko for at få livmoderhalskræft. Hvis du havde en tidlig seksuel debut og har haft mange seksualpartnere, har du øget risiko for at få sygdommen. Det er sjældent, at kvinder under 23 år får sygdommen. Den optræder oftest hos kvinder i alderen 40-50 år og 60-70 år.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på min.medicin.dk

Er kræft i livmoderen arveligt?

Sygdommen rammer i 85 procent af tilfældene først efter overgangsalderen, men kan i sjældne tilfælde sætte ind allerede i en alder af 30 år. Livmoderkræft er i sig selv ikke arvelig, men visse sjældne, arvelige sygdomme kan medføre en øget risiko for livmoderkræft.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på iform.dk

Kan man få livmoderhalskræft som ung?

Stort set alle tilfælde af livmoderhalskræft skyldes en kronisk infektion med HPV (human papillomavirus). HPV er en meget almindelig virus, som især er hyppig hos unge under 35 år.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Hvornår kan man få livmoderhalskræft?

mellem 30 og 59 år med lige fødselsdato for celleforandringer. mellem 30 og 59 år med ulige fødselsdato for HPV. mellem 60 og 64 år for HPV.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sundhed.rm.dk

Kvinder opfordres til at holde øje med advarselstegn for livmoderkræft



Hvad er tegn på livmoderkræft?

De hyppigste symptomer på livmoderkræft er uregelmæssig blødning fra underlivet. Det kan være af en menstruations styrke, men ofte er det en​ mindre blødning, eventuelt bare pletblødning eller sortbrunt udflåd. Mere sjældne symptomer er smerter i underlivet eller evt. smerter ved vandladning og/eller afføring.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på rigshospitalet.dk

Kan man få livmoderhalskræft hvis man ikke er seksuelt aktiv?

Livmoderhalskræft kan ses som en seksuelt overført sygdom. Kvinder, som aldrig har været seksuelt aktive, vil meget sjældent udvikle denne form for kræft.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på apoteket.dk

Hvordan starter livmoderhalskræft?

Det begynder med celleforandringer på livmoderhalsen. Hvis disse ikke behandles, kan de udvikle sig til egentlige kræftceller, der ødelægger det normale væv. Der er også risiko for, at kræftcellerne spreder sig til de nærliggende lymfekirtler og videre til de øvrige indre kønsorganer livmoderhulen og skeden.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på aleris.dk

Hvad er tegn på kræft i underlivet?

De mest almindelige tegn på kræft i skeden er smerter efter sex, blodigt udflåd eller kløe og svie der ikke forsvinder. Hvis kræften er fremskreden, kan man også opleve at få forstoppelse eller smerter i underlivet eller ryggen. Symptomerne er dog meget almindelige og kan være tegn på meget andet end kræft.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Hvad får man livmoderhalskræft af?

Cirka 80 procent af danske kvinder får mindst én HPV-infektion i livet. Hos de fleste forsvinder den af sig selv. Men hvis HPV-infektionen ikke forsvinder og bliver kronisk, kan det føre til celleforandringer på livmoderhalsen. De kan så udvikle sig til livmoderhalskræft, hvis de ikke behandles i tide.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Hvordan opdager man kræft i livmoderen?

Tegn på kræft i livmoderen

De fleste tilfælde af livmoderkræft opdages ved, at kvinden bløder fra skeden efter overgangsalderen. Der er sjældent andre symptomer eller tegn til sygdom. I sjældne tilfælde er der ingen blødning, og sygdommen opdages da først, når den har spredt sig i bughulen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sundhed.dk

Kan man overleve kræft i livmoderen?

Overlevelsen ved livmoderkræft*

93 pct. 83 pct. *Overlevelsen er defineret som 'relativ overlevelse' for patienter diagnosticeret 2017-2021.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Hvor mange procent dør af livmoderhalskræft?

Årligt rammes cirka 375 danske kvinder af livmoderhalskræft, og cirka 100 dør af sygdommen. Modsat mange andre kræftformer rammer livmoderhalskræft også yngre kvinder: Omkring 45% af livmoderhalskræftpatienter er yngre end 50 år på diagnosetidspunktet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på netdoktor.dk

Kan jeg smitte min kæreste med HPV?

klamydia. Kondom kan nedsætte risikoen for smitte, men beskytter ikke tilstrækkeligt, da HPV også kan sidde på huden omkring kønsorganerne. Derfor kan man også få HPV ved anden seksuel kontakt end samleje.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Er livmoderkræft farligt?

Langt de fleste med livmoderkræft i et tidligt stadium bliver helbredt (80-90 %). Hvis sygdommen vokser ud gennem livmoderen, og operation ikke er muligt, eller der er opstået metastaser til andre organer (dattersvulster), er chancen for at blive helbredt meget lille.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på min.medicin.dk

Kan gynækolog Se kræft?

Ved brug af en specialkikkert kan gynækologen undersøge slimhinden på livmoderhalsen og se efter celleforandringer eller kræft. Der tages vævsprøver - også kaldt biopsier - fra livmoderhalsen. Dette kan gøres uden bedøvelse, men det er muligt at lægge lokalbedøvelse.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sundhed.dk

Hvem får kræft i underlivet?

Oftest rammes kvinder omkring og efter overgangsalderen. Du kan have øget risiko for æggestokkræft, hvis der er tilfælde af brystkræft, æggestokkræft eller tyktarmskræft i din familie. Yngre kvinder får sjældent æggestokkræft. Når det sker, er der ofte tale om arvelig æggestokkræft.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på opdag.nu

Hvor hurtigt udvikler livmoderkræft sig?

Dette kaldes forstadier til livmoderhalskræft. Ubehandlede celleforandringer er ikke i sig selv kræft, men kan føre til kræft med tiden. Man ved ikke præcis, hvor lang tid der går, før de udvikler sig til kræft. Oftest er der tale om en periode på år, men det kan variere fra kvinde til kvinde.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Er livmoderkræft en kritisk sygdom?

Kræftsygdomme – bortset fra forstadier til kræft, HIV-relaterede svulster og hudkræft – er for det meste omfattet af forsikringsdækningen ved kritisk sygdom.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Kan man mærke hvis man har livmoderhalskræft?

Symptomer, der kan være tegn på livmoderhalskræft, er bl. a. blødning fra skeden ved eller efter samleje, blødningsforstyrrelser efter overgangsalderen, blodigt udflåd og smerter i underlivet, der kan stråle om i ryggen eller ned i benene.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sundhed.rm.dk

Hvor mange overlever kræft i livmoderen?

af de kvinder, der får kræft i livmoderen, 5 år eller mere, efter sygdommen er blevet opdaget. De betragtes der- med som helbredte. Mulighederne for helbredelse afhænger meget af, i hvilken grad sygdommen har spredt sig. Kvinder med få risikofaktorer og uden spredning af sygdommen har en overlevelse på mere end 90 pct.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på krabbamein.fo

Hvor spreder livmoderkræft sig til?

Hvis livmoderkræft spreder sig, sker det oftest til lymfeknuder, lunger, lever eller knogler.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på cancer.dk

Kan HPV smitte via toilet?

HPV smitter ved slimhindekontakte, altså ved samleje i skede og endetarm eller ved tæt kontakt mellem kønsdelene samt ved oralsex.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på sexogsamfund.dk

Hvordan føles det at have livmoderhalskræft?

Symptomer på livmoderhalskræft kan variere fra kvinde til kvinde. Symptomerne afhænger af, hvor udbredt sygdommen er. De mest almindelige symptomer på livmoderhalskræft er blødning fra skeden, blødning i forbindelse med samleje eller pletblødninger ved fysisk aktivitet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på regionshospitalet-randers.dk

Kan mænd få celleforandringer?

Mænd kan også have HPV-infektion, men den forsvinder af sig selv, og mænd får ikke celleforandringer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på regionsyddanmark.dk