Anklagemyndigheden består herudover af statsadvokaturerne, der fører tilsyn med politikredsene og fører straffesager ved landsretten. Øverste leder af anklagemyndigheden er Rigsadvokaten, der møder som anklager i Højesteret.
Hvad er en straffesag Hvem fører sagerne?
I en straffesag efterforsker politiet en sag mod dig. Det kan dreje sig om alt fra en sag om overtrædelse af færdselsloven, for eksempel en hastighedsovertrædelse, til meget alvorlige sager som røveri, voldtægt eller drab. En straffesag er en retssag om en forbrydelse, der hører under strafferetten.
Hvem anlægger en straffesag?
Anklageren er uddannet jurist. Anklageren repræsenterer staten (anklagemyndigheden) i straffesagen og er ikke advokat for offeret i sagen. Når politiets efterforskning i en straffesag er slut, er det anklageren, der vurderer, om der skal rejses tiltale i sagen.
Hvordan foregår en straffesag?
Straffesagerne i byrretten bliver behandlet på tre forskellige måder. I nævningesager deltager tre dommere fra retten og seks nævninge. I domsmandssager deltager en dommer fra retten og to domsmænd. Tilståelsessager og mindre straffesager bliver behandlet af en dommer fra retten.
Hvordan anker man en straffesag?
Du kan anke sagen ved at sende et brev til anklagemyndigheden eller til den byret, som har behandlet din sag. Du kan ikke anke ved at sende et brev til landsretten. Din forsvarer og byretten kan vejlede dig om, hvordan du anker din sag. Fristen for anke er 14 dage, fra dommen er afsagt.
Hvordan foregår forelæggelsen?
Hvad koster det at tabe en straffesag?
I mindre sager udgør beløbet ca. 5-12.000 kr., men i større sager med flere sigtede kan beløbet være mange hundrede tusinde kroner, fordi der skal bruges mange dage i retten.
Hvor lang tid tager en straffesag?
Straffesagerne, der behandles i byretten, kan være af meget forskellig varighed. Langt størstedelen af sagerne behandles på en halv til en hel dag (kaldet retsdage). Nogle sager – eksempelvis sager om omfattende økonomisk kriminalitet – kan dog tage adskillige retsdage, eventuelt fordelt over mange måneder.
Hvad kendetegner en straffesag?
Straffesager vedrører sager om lovovertrædelser, som kan medføre straf i form af bøder eller fængsel. Det kan fx være sager om vold og drab. Her på siderne kan du finde informationer om politiets efterforskning, grundlovsforhør, varetægtsfængsling og hovedforhandlingen ved retten.
Hvornår kommer en straffesag for retten?
Når dommerne er færdige med at votere, kommer de ind i retslokalet igen og afsiger dommen. Hvis det ikke er muligt at afsige dom med det samme, bliver sagen optaget til dom. Det betyder, at dommen bliver afsagt en anden dag. Dommeren fortæller, hvornår dommen vil blive afsagt.
Hvad er forskellen på en straffesag og en civil sag?
En civil sag er en retssag, hvor private parter forsøger at løse en tvist ved hjælp af retssystemet. I modsætning til en straffesag, hvor staten forfølger en person for overtrædelse af loven, er det i en civil sag parterne selv, der søger retfærdighed eller kompensation.
Hvem har bevisbyrden i en straffesag?
I straffesager påhviler bevisbyrden anklagemyndigheden, hvilket vil sige, at anklagemyndighe- den skal føre bevis for, at den pågældende er skyldig.
Er straffesager offentlige?
I Danmark er alle retsmøder som udgangspunkt offentlige. Det vil sige, at borgere og repræsentanter fra pressen har adgang til alle retsmøder. I nogle tilfælde kan det dog være nødvendigt, at offentligheden (for eksempel pressen) ikke har adgang til at overvære, hvad der foregår i en del af eller i hele retsmødet.
Hvornår bliver man tiltalt?
Anklagemyndigheden rejser tiltale, hvis det vurderes, at der er beviser nok til at få en sigtet person dømt. At rejse tiltale betyder, at sagen bliver sendt til retten med et anklageskrift, der beskriver den strafbare handling. Personen, som tidligere var sigtet, er nu tiltalt.
Kan en straffesag blive forældet?
Forældelse af strafansvar
Efter Straffeloven §§ 92-94 er fristen for forældelse 2, 5, 10 eller 15 år, når den maksimale straf for overtrædelsen er fængsel i hhv. 1, 4, 10 år eller over 10 år, men ikke livstid. For overtrædelser, som ofte afsløres sent, fx unddragelse af skatter og afgifter, er fristen længere.
Hvilke aktører er der i en straffesag?
I byretten er der en dommer og to domsmænd med. I landsretten er der tre dommere og tre domsmænd. Nævninge deltager i sager, hvor anklageren kræver fire års fængsel eller mere. I byretten er der i så fald tre dommere og seks nævninge.
Hvad er forskellen på at være sigtet og tiltalt?
Man skifter status fra mistænkt til sigtet, når politiet meddeler, at man nu er sigtet i sagen. Tiltalt bliver man, når anklagemyndigheden har vurderet den sag, politiet har arbejdet på, og besluttet at rejse tiltale ved retten. I dette skema kan du se betydningen af at være mistænkt og sigtet.
Kan man få fri proces i straffesager?
Det er kun muligt at få fri proces i civile sager, hvorimod det ikke er muligt at få fri proces i straffesager. Fri proces tildeles typisk i langt de fleste ægteskabs- og forældremyndighedssager, sager, hvor ansøgeren har fået medhold i et klagenævn eller hvis sagen er omfattet af et påbud efter markedsføringsloven.
Hvis man taber en retssag og ikke kan betale?
Taber du retssagen, betaler statskassen også sagsomkostningerne til modparten. Du skal som udgangspunkt sende din ansøgning om fri proces til Civilstyrelsen.
Hvem bestemmer i retten?
Højesteret er den øverste domstol i Danmark. Her afgøres f. eks. sager, der har betydning for, hvordan lignende sager skal afgøres, eller sager, der har særlig samfundsmæssig interesse.
Kan man anke en straffesag?
Hvis byretten har dømt dig i en straffesag, kan du anke dommen til landsretten, hvis du er idømt: mere end 20 dagbøder. en bøde på over 6.000 kr.
Hvornår er man skyldig?
En person er uskyldig, indtil han enten selv har indrømmet en forbrydelse, eller at anklagemyndigheden har ført bevis for og en domstol har dømt en tiltalt skyldig i en forbrydelse. Det er ikke den tiltalte, der skal føre bevis for at han er uskyldig.
Hvornår kommer en sag til Højesteret?
Det er kun, når en sag er principiel (for eksempel fordi den har betydning for andre sager eller har en særlig samfundsmæssig interesse), at den kan ankes fra landsretten til Højesteret. Det er Procesbevillingsnævnet, der afgør, om en sag kan behandles i Højesteret.
Hvor meget får man for at vidne i retten?
Som vidne får du en godtgørelse på 40 kr. for hver påbegyndt periode af to timer, du er væk hjemmefra, fordi du skal møde som vidne i retten. Godtgørelsen er dog mindst 80 kr. Hvis du har haft udgifter eller tab, der overstiger vidnegodtgørelsen, kan du søge retten om tabt arbejdsfortjeneste.
Hvornår bliver man indkaldt som vidne?
Rettens indkaldelse af vidner i civile sager skal ske hurtigst muligt efter berammelsen af hovedforhandlingen, og parterne skal underrette deres egne vidner om tidspunktet for hovedforhandlingen, så snart den er berammet. Indkaldelsen skal forkyndes for vidnet.
Hvem er fritaget for at vidne?
For præster i folkekirken og andre trossamfund, læger, forsvarere, retsmæglere og advokater samt offentligt ansatte, medlemmer af Folketinget og journalister gælder der nemlig en række særlige regler, der betyder, at man i visse tilfælde kan fritages for at afgive forklaring for retten.