I dag er Otto Mønsted A/S udelukkende et investeringsselskab, hvor al margarineproduktion foregår under Unilever. Produktet sælges dog stadig under navnet OMA margarine, grundet det store markedsføringsimperie, som Otto Mønsted opbyggede omkring navnet.
Hvem laver oma stegemargarine?
Otto Mønsted var, som sit førende produkt OMA margarine, et kendt navn i dansk erhvervsliv omkring år 1900. Til gengæld værnede han om sit privatliv og forblev på den front ret ukendt.
Hvem ejer Oma margarine?
Firmaet blev stiftet i 1909 af Otto Mønsted, der etablerede sig i 1865 i Århus som engroshandler i smør, korn og foderstoffer. Allerede i 1883 havde han begyndt en produktion af margarine. Firmaet, som ejes af Otto Mønsteds Fond, er i dag et investeringsselskab. Firmaet havde fabrikker i København og Aarhus.
Hvad er der sket med Oma margarine?
Virksomheden Otto Mønsted A/S stoppede med at producere OMA margarine i 1981 og solgte brandet OMA til Unilever. Siden har Otto Mønsted A/S været et investeringsselskab, og udbyttet herfra er grundlaget for Otto Mønsteds Fonds uddelinger.
HVAD ER OMA?
OMA til Madlavning indeholder kun 4% fedt – uden at det går ud over den gode og runde smag. Du kan bruge OMA til Madlavning som et alternativ til fløde i alle varme retter. Her jævner og holder den sammen på tingene, så maden ikke skiller.
Dansk Reklamefilm - OMA Margarine - Liva Weel - Lad det boble (1936)
Kan man bage med Oma stegemargarine?
OMA Bage kan bruges til alle typer af brød og kager, men du opnår de bedste resultater, hvis margarinen har den rette temperatur.
Hvornår kom den første margarine til Danmark?
Margarinens historie
Mège-Mourièsder tog patent på produktet og i løbet af 1880'erne fik produktionen af dette "kunstsmør" et kraftigt opsving i Europa. I Danmark åbnede Otto Mønsted den første fabrik i 1883. I Danmark fik margarinen også betydning ved at frigøre betydelige mængder smør til eksport.
Er margarine sundere end smør?
Planteolien i margarine er sundere end smør, men margarine bearbejdes under høje temperaturer for at opnå en fast form. Derved ændrer de kemiske bindinger sig, og der dannes transfedtsyrer, som sænker niveauet af det gode kolesterol, mens man får mere af det dårlige, hvilket øger risikoen for hjerte-kar-sygdom.
Hvem har opfundet margarine?
Margarine var et nyt produkt, der var blevet opfundet i 1870 i Frankrig. Otto Mønsted blev som den første margarinefabrik oprettet i 1883.
Hvad er flydende margarine lavet af?
- Flydende margarine, som hovedsageligt består af rapsolie og ikke palmeolie, som hårde margariner gør.
- Flydende margarine kaldes også oliemargarine, da det er en mellemting mellem olie og margarine.
- Rapsolie har et højt indhold af umættede fedtsyrer også kaldet de gode fedtsyrer.
Kan man købe Oma margarine?
500,00 g. OMA Bagemargarine er et plantebaseret fedtstof, som er velegnet i både kager og brød.
Hvilken margarine er bedst til bagning?
Du kan bruge stort set alle fedtstoffer til at bage med. Temperaturen er nemlig ikke nær så høj, når man bager, som når man steger. Rent ernæringsmæssigt er det en fordel at bruge bløde margariner eller olier i stedet for smør og hårde margariner. I nogle opskrifter kan smør/margarine umiddelbart udskiftes med olie.
Hvad er bedst smør eller margarine?
Alle olier er sundhedsmæssigt bedre end smør. Smør er bedst til stegning, hvis det er blandet med olie. Smør branker hurtigt ved stegning, men har bedre bageegenskaber end de fleste margariner. Er bedst på brødet, men kan bruges til bagning og til nød til stegning.
Hvilken margarine er bedst til stegning?
Skær ned på dit forbrug af mættet fedt. Vælg planteolier, som for eksempel rapsolie og olivenolie, flydende margarine og blød margarine i stedet for smør, smørblandinger og hård margarine. Skrab brødet eller undlad helt at bruge fedtstof. Steg kød og grønsager i olie frem for smør, og smid stegefedtet væk.
Hvad er forskellen på stege og bage margarine?
Bløde margarinetyper, der indeholder mere umættet fedt end hårde typer, anvendes til smørrebrød og til sandkage og andre rørekager. Stegemargarine er mere hård og fast, men bliver flydende på panden ved opvarmning.
Er Becel Let sundt?
Becel er et smørprodukt, som er målrettet mennesker med højt kolesteroltal. Men derfor kan det sagtens vælges af alle. Becel har nemlig et meget lavt fedtindhold på omkring 38 % og et indhold af mættet fedt, som er helt nede på 7,5 %, hvilket er ca. en syvendedel af indholdet af mættet fedt i smør.
Hvilken margarine er sundest?
Officielle anbefalinger. Skær ned på dit forbrug af mættet fedt. Vælg planteolier, som for eksempel rapsolie og olivenolie, flydende margarine og blød margarine i stedet for smør, smørblandinger og hård margarine.
Er Kærgården margarine?
Lurpak smørbart, Kærgården og Thise smørbart er alle eksempler på blandingsprodukter, som egentlig er en blanding af smør og margarine. Derfor er den samlede mængde fedt lidt lavere end i almindeligt smør, og indholdet af mættet fedt er også tilsvarende lavere, i og med at margarine laves på planteolie såsom rapsolie.
Hvilket land opfandt smør?
Den historie, forskerne i dag tror mest på, er, at smør blev opdaget et vilkårligt sted i mellemøsten for mellem 5000-7000 år siden. Det var på det tidspunkt, man begyndte at transportere fedtrig mælk i skindposer på hesteryg over længere afstande.
Er Kærgården sundere end smør?
Videnskaben vil sige, at det ikke har nogen betydning, og at Kærgården på grund af et større indhold af omega-3 er sundere end smør. Hvorimod mere alternative kostskoler vil sige, at Kærgården er et dårligt produkt, og at transfedtsyrerne kan gå ind og forandre cellernes funktionsdygtighed.
Er Lurpak og Kærgården det samme?
I slutningen af 1990'erne introduceredes Kærgården i England under navnet Lurpak Spreadable og i Tyskland under navnet Lurpak Streichzart. I 2000 markedsførtes produktet Nye Kærgården med 25 % mindre fedt, og den originale Kærgården blev også fremstillet i en økologisk udgave.
Hvad er bedst Lurpak eller Kærgården?
Kærgården indeholder en smule mindre fedt end Lurpak-smør. Kærgården indeholder 75% fedt, hvoraf 75% er mælkefedt og 25% er rapsolie. Olien gør, at fedtet i Kærgården er lidt sundere end i almindelig smør. Så gram for gram er Kærgården sundere.
Hvordan fremstiller man margarine?
Sådan fremstilles margarine
Når man skal fremstille margarine, gennemgår olierne forskellige processer for at fjerne lugt og smag og for at hærde den flydende olie til et fast produkt. Derved ændres planteoliernes fedtsyrekæder, som nu ikke længere er gavnlige for os.
Er der forskel på margarine?
Forskellen findes i fedttyperne i smør og margarine. Margarine indeholder antiinflammatoriske mono- og flerumættede fedtsyrer, mens smør primært indeholder det usunde mættede fedt, som bl. a. er blevet kædet sammen med hjertesygdomme og forhøjet kolesterol.
Kan man bruge Kærgården til at stege i?
Kærgården® er smør, der bliver smørbar ved, at der tilsættes rapsolie, men fedtindholdet bliver ikke lavere af den grund. Hvis du vil spare lidt på fedtet, kan du vælge Kærgården® 60%, som indeholder mere vand. Den er imidlertid ikke egnet til at stege i.