Hvem gælder offentlighedsloven for?

Lovens område. Offentlighedsloven fastsætter de almindelige regler om offentlighedens adgang til aktindsigt og gælder som udgangspunkt for al virksomhed, der udøves af myndigheder inden for den offentlige forvaltning.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på pav.medst.dk

Hvilke institutioner gælder offentlighedsloven for?

Offentlighedsloven giver den almindelige borger ret til at søge om aktindsigt i sager hos: Statslige myndigheder. Regionale myndigheder. Kommunale myndigheder.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på legaldesk.dk

Hvornår bruger man offentlighedsloven?

Offentlighedsprincippet. Hvis du ønsker at få adgang til dokumenter eller oplysninger fra en offentlig myndighed mv. (fx staten eller kommunen), kan du søge om aktindsigt hos myndigheden. Offentligheden, fx borgere og pressen, har som hovedregel ret til indsigt i sager i det offentlige.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på borger.dk

Hvem har vedtaget offentlighedsloven?

Den gældende OFL blev vedtaget af Folketinget i juni 2013 og trådte i kraft d. 1. januar 2014.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Hvad handler offentlighedsloven om?

Offentlighedsloven har til formål at sikre åbenhed hos myndighederne, hvilket er udmøntet i en adgang for alle borgere til at søge aktindsigt i myndighedernes dokumenter. Den gældende offentlighedslov bygger på Offentlighedskommissionens betænkning fra 2009.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på aktindsigtshaandbogen.dk

Det grundlæggende i den nye PID-lov: Public Interest Disclosures Act 2022



Hvad er forskellen på forvaltningsloven og offentlighedsloven?

Alle kan søge om aktindsigt efter offentlighedsloven, mens det kun er parter i en sag, som kan søge om aktindsigt efter forvaltningsloven. Hertil skal nævnes, at man er bedre stillet som part i en sag, altså adgangen til aktindsigt er større efter forvaltningsloven. Adgangen til aktindsigt er ikke uden undtagelser.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på vejen.dk

Er Folketinget omfattet af offentlighedsloven?

Folketinget er ikke en del af den offentlige forvaltning, og reglerne i offentlighedsloven gælder derfor ikke for Folketingets virksomhed. Det er derfor Folketinget selv, der beslutter, i hvilket omfang der meddeles indsigt i oplysninger om Folketingets virksomhed.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ft.dk

Hvem kan få aktindsigt efter offentlighedsloven?

Aktindsigt efter reglerne i offentlighedsloven gælder for enhver og omfatter som udgangspunkt retten til aktindsigt i alle typer af dokumenter og oplysninger hos offentlige myndigheder mv.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på politi.dk

Hvem har ret til aktindsigt efter offentlighedsloven?

Hvem (§ 7)

Retten til at søge om aktindsigt tilkommer altså her enhver og ikke blot den, der er part i sagen. Når en uvedkommende, fx journalist, beder om aktindsigt, skal I træffe afgørelse efter offentlighedslovens regler.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på stiftsjura.dk

Hvem har ret til aktindsigt efter forvaltningsloven?

Retten til aktindsigt efter forvaltningsloven gælder kun for parter i afgørelsessager. Parters adgang til aktindsigt omfatter alle dokumenter, der vedrører den pågældende afgørelsessag. Sags- og dokumentbegrebet i forvaltningslovens § 9 afgrænses på samme måde som i offentlighedslovens § 7.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på aktindsigtshaandbogen.dk

Hvornår er man en offentlig myndighed?

En offentlig myndighed er et offentlig forvaltningsenhed, der har en lovudøvende funktion inden for rammerne af en stat, en delstat, en region eller en kommune, og som ikke er en parlamentarisk forsamling.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

I hvilken lov er retten til aktindsigt beskrevet?

Offentlighedslovens udgangspunkt er, at alle har ret til aktindsigt, medmindre loven giver adgang til at undtage sager, dokumenter eller oplysninger fra indsigt. Oplysninger om erhvervsmæssige forhold er under visse betingelser undtaget fra aktindsigt. Det fremgår af offentlighedslovens § 30, nr. 2.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ombudsmanden.dk

Hvornår har man ikke ret til aktindsigt?

Forbud mod aktindsigt i visse sagstyper

Straffesager. Sager om ansættelse eller forfremmelse i det offentliges tjeneste. Personalesager – man kan dog få oplysninger om den ansattes navn, stilling, uddannelse, arbejdsopgaver, lønmæssige forhold og tjenesterejser. Førelse af kalender.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på hedensted.dk

Hvor gælder forvaltningsloven?

Loven gælder for behandlingen af sager, hvori der er eller vil blive truffet afgørelse af en forvaltningsmyndighed. Forvaltningslovens regler gælder som udgangspunkt for sager, hvor der er eller vil blive truffet afgørelse af en forvaltningsmyndighed.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ombudsmanden.dk

Hvem er underlagt forvaltningsloven?

Forvaltningsloven gælder for alle dele af den offentlige forvaltning. FVL gælder i en sag, hvor en offentlig myndighed træffer afgørelse. En part har ret til at lade sig repræsentere eller bistå af en anden person (en bisidder).

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Hvilke myndigheder er omfattet af forvaltningsloven?

Loven omfatter således alle forvaltningsmyndigheder, uanset om de tilhører den statslige eller den kommunale forvaltning, og uanset om der er tale om almindelige forvaltningsmyndigheder, særlige nævn eller råd - f. eks. taksationskommissioner, landvæsensretter og ankenævn - eller særlige forvaltningsenheder - f. eks.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på retsinformation.dk

Kan man få aktindsigt i offentligt ansattes løn?

Der er ikke aktindsigt i sager om ansættelse og forfremmelse, men der er i sager om enkeltpersoners ansættelsesforhold (lovens § 21, stk. 2) ret til aktindsigt efter offentlighedslovens almindelige regler i oplysninger om den ansattes navn, stilling, uddannelse, arbejdsopgaver, lønmæssige forhold og tjenesterejser, jf.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på pav.medst.dk

Kan man få aktindsigt i afdødes journal?

Aktindsigt i afdødes journal

Derudover er det muligt at videregive afdødes journaloplysninger, hvis det er nødvendigt for berettiget varetagelse af en åbenbar almen interesse, eller der er væsentlige hensyn til afdøde patient, en sundhedsperson eller andre. Det er dog ikke en patientrettighed.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på stps.dk

Hvad må udleveres ved aktindsigt?

Det følger af forvaltningslovens § 16, stk. 3, at dokumenterne skal udleveres i den form, som parten ønsker. Dette gælder dog ikke, hvis det er umuligt eller meget vanskeligt eller der foreligger tungtvejende modhensyn. Bestemmelsen svarer i det væsentligste til bestemmelsen i offentlighedslovens § 40.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på aktindsigtshaandbogen.dk

Kan man få aktindsigt i retssager?

Aktindsigt i straffesager hos politiet, anklagemyndigheden og domstolene er reguleret i retsplejeloven. Retsplejelovens kapitel 3 a regulerer offentlighedens adgang til aktindsigt i retssager, mens reglerne i §§ 729 a-729 d regulerer forsvarerens og den sigtedes/tiltaltes adgang til aktindsigt i retssager.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på aktindsigtshaandbogen.dk

Kan man nægte aktindsigt?

En myndighed kan give afslag på en anmodning om aktindsigt, hvis myndigheden mener, at anmodningen tjener et retsstridigt formål, eller hvis anmodningen har et chikanøst formål. Det står i offentlighedslovens § 9, stk. 2, nr. 2.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ast.dk

Kan jeg se min journal hos politiet?

Hvis du er fritaget for digital post, får du kvitteringen med almindeligt brev. På kvitteringen kan du se politiets journalnummer på sagen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på politi.dk

Hvem er ombudsmanden 2023?

Torben Jensen er udnævnt til Forbrugerombudsmand med virkning fra 1. januar 2024 og fratræder derfor ved udgangen af december 2023. Erhvervsministeren har udnævnt folketingssekretær og vicedirektør i Folketingets Administration Torben Jensen til Forbrugerombudsmand med virkning fra 1. januar 2024.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ft.dk

Hvad vil det sige at få aktindsigt?

Aktindsigt er adgang til at se dokumenter, der indgår i sagsbehandlingen hos en offentlig myndighed. I praksis gives aktindsigt som regel ved at der udleveres kopi af dokumenterne. Aktindsigt kan gives i medfør af lov om offentlighed i forvaltningen (offentlighedsloven) eller i medfør af forvaltningsloven.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på rn.dk

Hvornår kan børn få aktindsigt?

Når barnet er fyldt 12 år, kan personen få aktindsigt i sin sag. Indtil barnet fylder 15 år, kan der dog stadig godt blive truffet beslutninger i sagen, uden at barnet skal give samtykke til, at de føres ud i livet. For at få agtindsigt i sagen, skal personen bede om det hos den afdeling, som behandler sagen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på bedrepsykiatri.dk