2. I almindelighed gælder det, at personer, der er undergivet tavshedspligt, ikke har tavshedspligt med hensyn til enhver oplysning, som den pågældende får kendskab til i forbindelse med sit arbejde. Normalt omfatter tavshedspligten alene oplysninger af en vis følsom karakter, de såkaldte fortrolige oplysninger.
Hvornår har man ikke tavshedspligt?
Tavshedspligten omfatter ikke tilfælde, hvor den ansatte er forpligtet til at videregive en fortrolig oplysning, eller hvor videregivelsen sker til berettiget varetagelse af åbenbar almeninteresse eller eget eller andres tarv. Det følger af straffelovens § 152 e.
Hvem er omfattet af tavshedspligt?
1. Hvad dækker tavshedspligt? Alle sundhedspersoner er omfattet af tavshedspligten. En sundhedsperson må således ikke videregive oplysninger om en patients helbred og andre fortrolige oplysninger uden patientens samtykke.
Hvornår har lægen ikke tavshedspligt?
I konkrete situationer kan der dog blive tale om, at du som læge må bryde din tavshedspligt, hvis det er nødvendigt for at afværge umiddelbar, betydelig fare for andre personers liv eller for at sikre meget væsentlige samfundsinteresser.
Hvad er straffen for brud på tavshedspligt?
Den, som virker eller har virket i offentlig tjeneste eller hverv, og som uberettiget videregiver eller udnytter fortrolige oplysninger, hvortil den pågældende i den forbindelse har fået kendskab, straffes med bøde eller fængsel indtil 6 måneder.
Er MUS forbundet med tavshedspligt?
Hvem er underlagt tavshedspligt?
Tavshedspligten gælder for alle ansatte, både tjenestemænd og overenskomstansatte, hvad enten der er tale om fuldtids- eller deltidsansættelse. Tavshedspligten gælder endvidere for personer, der er medlemmer af offentlige nævn og råd, herunder byråd og kommunalbestyrelser og skolebestyrelser.
Er det strafbart at bryde tavshedspligten?
Hvis personalet bryder tavshedspligten
Hvis ansatte i sundhedsvæsenet bryder tavshedspligten, kan de straffes ved straffelovens § 152-152f. Du skal som udgangspunkt selv anlægge sag ved domstolene. Der er en frist på 6 måneder for at indbringe en sag.
Hvornår kan en psykolog bryde sin tavshedspligt?
I tilfælde hvor psykologen vurderer, at en klient selv eller andre er udsat for åbenlys fare, fx hvis klienten udviser tegn på at være selvmordstruet og derfor skal henvises til psykiatrisk behandling, skal psykologen bryde sin tavshedspligt for at beskytte andres liv og velfærd.
Hvor meget tavshedspligt har en psykolog?
Som privatpraktiserende, autoriseret psykolog har jeg tavshedspligt. Det betyder, at jeg ikke må videregive informationer der er personhenførbare vedrørende mine klienter. Dette gælder både selve forløbet, dets indhold og eventuelle kontakter som kan lede op til et forløb.
Hvad er reglerne for tavshedspligt?
Tavshedspligten efter straffelovens §§ 152 - 152d og forvaltningslovens § 27, stk. 1, påhviler den enkelte ansatte m.v. i den offentlige forvaltning. Den, der i forbindelse med sit arbejde får kendskab til fortrolige oplysninger, skal således selv påse, at oplysningerne ikke videregives til uvedkommende.
Hvad må en læge ikke?
Som læge har du alene en ret til, men ikke pligt til, at videregive oplysninger til politiet, bortset fra sundhedslovens § 179 (indberetning af visse dødsfald) og enkelte særlige bestemmelser i straffeloven §§ 141 og 164a.
Hvor lang tid har man tavshedspligt?
Tavshedspligten gælder altid, også selvom den ikke er nævnt i din ansættelseskontrakt. Den gælder også i fritiden, fx når du bruger sociale medier. Pligten gælder lige så længe, som du er ansat. Som regel samme periode som din arbejdsgiver betaler dig løn.
Hvordan bryder man tavshedspligt?
Brud på tavshedspligten
Herudover kan uberettiget videregivelse af fortrolige oplysninger straffes med bøde eller fængsel. Brud på tavshedspligten kan ske såvel ved en aktiv som ved en passiv handling. En aktiv handling kan eksempelvis være, at du fortæller en bekendt om tavshedspligtbelagte forhold.
Hvornår kan en sundhedsperson uden patientens samtykke videregive oplysninger?
Videregivelse uden patientens samtykke kan foregå, når: det følger af lov. når videregivelse er nødvendig ud fra væsentlige hensyn til patienten, sundhedspersonen eller andre eller til berettiget varetagelse af en åbenbar almeninteresse.
Er din løn fortrolig?
Er din løn fortrolig? Det sker stadig, at en arbejdsgiver meddeler, at lønnen er fortrolig. Har du en sådan klausul i din kontrakt, er du ikke bundet af den. Ifølge § 2 a i ligelønsloven har du som lønmodtager ret til at videregive oplysninger om egne lønforhold, og du kan videregive oplysningerne til hvem som helst.
Hvornår må man videregive personoplysninger?
Det er saglig grund at videregive fortrolige oplysninger – såvel internt i kommunen som eksternt til lægen – når det er afgørende for, at borgeren kan få den nødvendige hjælp og støtte. En sagsbehandler fra et socialcenter holder et møde med en borger. Det viser sig, at borgeren er en kendt person.
Kan en psykolog lave en underretning?
I forbindelse med svære psykiske lidelser kan psykologen udfærdige erklæringer eller underretninger, som skal bruges i pensions- og revalideringssager, til sygemelding, SU-styrelsen og lignende.
Hvorfor har psykologer tavshedspligt?
Tavshedspligt er en grundpille i det terapeutiske rum, som psykologen er forpligtet til at beskytte så meget som muligt, da den udgør fundamentet for klientens tillid til psykologen. Som udgangspunkt, har psykologer tavshedspligt ift. alt det, der fortælles i et samtaleforløb.
Hvilke psykologer må stille diagnoser?
Titlen ”psykolog” er en beskyttet titel – man må i Danmark kun kalde sig psykolog eller autoriseret psykolog, hvis man har en kandidateksamen i psykologi eller tilsvarende fra et universitet. Psykologer må ikke udskrive medicin, men de må gerne stille diagnoser, hvis de har den nødvendige uddannelse.
Kan en psykolog udrede?
Udredning på privathospital
Den sidste - og måske mest dyre - udredning, kan du få på privathospitaler. Her er det typisk en psykiater eller psykolog, som udreder og efterfølgende varetager din behandling - det kan fx være medicinsk behandling ved psykiater og samtaler hos en psykolog eller sygeplejerske.
Hvad må en psykolog sige videre?
En psykolog må kun videregive fortrolige oplysninger, hvis han/hun har klientens samtykke. Der er dog undtagelser, hvor de kan videregive det, hvis det kræves af loven. Konsultationer. Når psykologer rådfører sig med kolleger, må de ikke afsløre fortrolige oplysninger, der kan føre til identifikation af klienten.
Hvor langt rækker tavshedspligt?
Svar: Præsters tavshedspligt og tavshedsret er uden indskrænkninger. Alle offentligt ansatte er undergivet tavshedspligt. Det er slet og ret strafbart at videregive oplysninger om private forhold, som man har fået under udøvelsen af sit hverv, med mindre den involverede selv giver lov til det.
Hvornår er noget fortroligt?
Efter straffelovens § 152, stk. 3, er en oplysning fortrolig, når den ved lov eller anden gyldig bestemmelse er betegnet som sådan, eller når det i øvrigt er nødvendigt at hemmeligholde den for at varetage væsentlige hensyn til offentlige eller private interesser.
Er karakterer fortrolige?
Ny-klassificering: Enkeltpersoners karakter og karaktergennemsnit klassificeres som en fortrolig oplysning.
Hvordan fungerer tavshedspligten mellem sundhedspersoner?
Sundhedspersoner har tavshedspligt overfor det, de erfarer i forbindelse med patientkontakt. Det vil sige, at du som patient har ret til fortrolighed fra sundhedspersonen, og at du har mulighed for at bestemme, om dine helbredsoplysninger må gives videre.