Lov betegner et regelsæt, som er vedtaget af Folketinget, jf. Grundloven § 3; vedtagelsen er sket efter Grundlovens regler. Disse regler omfatter især Grundloven §§ 21 (om at fremsætte lovforslag) og 22 (om lovforslagets lovskraft og kundgørelse) samt 41 (om tre behandlinger i Folketinget).
Hvem laver de danske love?
Kongen bifaldt dette, og i 1669 fik professor ved Københavns Universitet og assessor ved Højesteret Rasmus Vinding (1615-1684) ordre til at skabe et grundlag for en sådan lovsamling. Arbejde blev afsluttet i 1681, og i 1683 var Danske Lov trykt og klar til at træde i kraft på kongens fødselsdag den 15. april.
Hvornår blev loven lavet?
Den 5. oktober 1848 blev Den Grundlovgivende Rigsforsamling valgt. Den bestod af 152 medlemmer, der skrev og vedtog Danmarks første grundlov – junigrundloven.
Hvad var den første lov i Danmark?
Den ældste nedskrevne lov er Skånske Lov, nedskrevet mellem 1202 og 1215. Fra Sjælland kendes to landskabslove: Valdemars Sjællandske Lov formentlig nedskrevet i 1220'erne og Eriks Sjællandske Lov, der i den udgave, der er overleveret, er yngre end 1241.
Hvad er formålet med loven?
Lovgivning handler om, hvad man skal som borger, og hvad man ikke må, herunder hvad der er strafbart. Lovteksterne skal derfor skrives så præcist, at borgerne ikke er i tvivl om de fælles spilleregler i samfundet. Nye lovforslag kan fremsættes af regeringen og folketingsmedlemmerne.
Hvem har sendt dagens hilsen? | Alle skal have lov at se fodbold! Ultra Nyt Efterårsferie
Hvad er lovene i Danmark?
Love er de regler, som alle i landet skal rette sig efter. Lovforslag vedtages af Folketinget. Når Folketinget har vedtaget et lovforslag, skriver dronningen og den relevante minister loven under i statsrådet, og loven udgives på www.lovtidende.dk.
Hvornår gælder en lov?
Et af folketinget vedtaget lovforslag får lovskraft, når det senest 30 dage efter den endelige vedtagelse stadfæstes af kongen. Kongen befaler lovens kundgørelse og drager omsorg for dens fuldbyrdelse.
Hvad er den dummeste lov i Danmark?
Gå nøgen i sin egen stue
Det vil sige, at hvis nøgenheden finder sted i et rum med vindue, regnes det ifølge loven som pornografi og straffes med dyre bøder eller op til tre måneder i fængsel. Desuden er det også forbudt at tygge tyggegummi i landet.
Hvad er den største lov i Danmark?
Grundloven er Danmarks vigtigste lov. Den er kun ændret få gange siden 1849.
Hvem er lovgiver i Danmark?
Den lovgivende magt er Folketinget og regering, men det er kun Folketinget, der kan vedtage lovforslag. Grundloven beskriver fordelingen af magten mellem Folketinget (lovgivende), regeringen (udøvende og lovgivende) og domstolene (dømmende), også kaldet magtens tredeling.
Hvor er den originale grundlov?
Grundlovene fra 1915 og 1953 er udarbejdet i to eksemplarer. Det ene sæt opbevares i Rigsarkivet, det andet, som hidtidigt har ligget i montrerne i Vandrehallen, opbevares frem over i Folketingets arkiv.
Hvorfor har vi en grundlov i Danmark?
Kongen afgav magt
Inden han døde i 1848, fik han sin søn, Frederik 7., til at love at give befolkningen en ny forfatning. Målet var en grundlov, der gav frihed og lighed til alle, og som i al fremtid forhindrede, at én mand kunne tage magten alene.
Hvem vurderer om lovene er overtrådt?
Domstolene har magten til at dømme. De afgør, om folk har overtrådt landets love og skal straffes. Og de tager stilling i sager, hvor borgere har indbyrdes konflikter. Domstolene afgør også, om ministerier og kommuner har overtrådt lovene, og om lovene overholder grundloven.
Hvor står loven?
Love og bekendtgørelser finder du i regeldatabasen Retsinformation. Retsinformation er den danske regeldatabase. Her kan du finde alle gældende danske love og bekendtgørelser og de fleste cirkulærer, vejledninger m.v. Man søger på ord fra titlen eller på lovens kaldenavn, f.
Hvordan læser man en lov?
Retsinformation. På retsinformation.dk finder du alle Danmarks retsforskrifter (love og bekendtgørelser) i elektronisk form. Love om undervisning findes under Ministeriet. Hvis du for eksempel klikker på folkeskoleloven, kan du i højre side klikke dig videre til alle de bekendtgørelser, der knytter sig til loven.
Hvordan foregår lovgivningsprocessen i Danmark?
Den almindelige lovgivningsproces Efter grundlovens regler forløber lovgivningsprocessen i fire faser: Fremsæt- telse af lovforslag, forslagenes behandling i Folketinget, stadfæstelse af de vedtagne forslag og kundgørelse af loven.
Hvad hedder Danmarks lov?
Danske Lov (forkortes DL) er en lovbog, som er dateret d. 15. april 1683. DL er grundlaget for store dele af den danske lovgivning.
Hvor mange love er der i grundloven?
Grundloven af 1953 indeholder 89 paragraffer, der kan inddeles på følgende måde: §§ 1-11 Regeringsformen. §§ 12-27 Kongen og ministrene (regeringen) §§ 28-58 Folketinget og lovgivningen.
Hvad står der i grundloven?
Grundloven er Danmarks forfatning. Det vil sige, at det er den lov, som sætter rammen om vores politiske system, styreform og de grundlæg- gende regler for vores demokrati.
Hvad er den vigtigste lov i Danmark?
Grundloven er Danmarks vigtigste lov, og den er kun ændret få gange siden 1849. Sproget i mange af paragrafferne er ikke blevet moderniseret siden.
Hvad er forskellen mellem en lov og en bekendtgørelse?
Love vedtages af Folketinget og indeholder formålsbeskrivelse og de helt grundlæggende bestemmelser inden for området. En lovbekendtgørelse er en sammenskrivning af den gældende lov og samtlige ændringslove, der er kommet til sidenhen.
Hvem kan udstede bekendtgørelser til en lov?
En bekendtgørelse har hjemmel i en lov og henviser til denne lov. En bekendtgørelse er bindende for borgere, virksomheder og myndigheder. En bekendtgørelse udstedes typisk af ministeren og offentliggøres i Lovtidende.
Hvad er forskellen på love og regler?
En lov er det mest klare udtryk for den herskende retsopfattelse, og hvor retsforholdene beskrives i sin mest autoritative form. Love vedtages i Folketinget, og de skal inden vedtagelsen gennem tre behandlinger i Folketinget (se under Lovforarbejder), underskrives af regenten og offentliggøres i Lovtidende A.
Kan man blive benådet af dronningen?
Retten til at benåde tilkommer ikke bare Frankrigs præsident, men en lang række statsoverhoveder verden over, og hvis Danmarks dronning Margrethe ønsker at benåde en dømt, kan hun også gøre det.
Kan man fyre en dommer?
Dommerne har i deres kald alene at rette sig efter loven. De kan ikke afsættes uden ved dom, ej heller forflyttes mod deres ønske uden for de tilfælde, hvor en omordning af domstolene finder sted.