Man mener, at møllen blev opfundet i det 9. århundrede på det sted, der i dag er Iran og Afghanistan. De første vindmøller kom til Danmark i 1100-1200-tallet. De hed stubmøller og havde det problem, at hvis vinden skiftede retning, skulle hele møllen flyttes.
Er vindmøller en dansk opfindelse?
Vindmøller vides at have eksisteret fra det 7. århundrede på højdedrag i Iran og Afghanistan, hvor de blev opstillet, hvor vinden kun blæste fra én retning, og de kunne ikke dreje vandret. Vindmøllerne spillede også en stor rolle under tørlægningen og genvinding af land fra Nordsøen i dele af Holland.
Hvem opfandt verdens første vindmølle?
Vindmøllen tilskrives opfinderen Heron, der boede i Alexandria og i det 1. århundrede fik en vindmølle til at drive et orgel, så det kunne spille musik. Dog har vi først reelle beviser på, at der har stået vindmøller på toppen af højdedrag i Mellemøsten – særligt Iran og Afghanistan.
Hvem producere vindmøller?
Danmark har været pioner indenfor udvikling af kommerciel vindenergi helt tilbage i 1970'erne. Mange af verdens vindmøller er produceret af danske producenter såsom Vestas og Siemens Wind Power sammen med mange komponentleverandører.
Hvilke firmaer laver vindmøller?
- Vestas - 13,2 pct.
- Goldwind - 10,3 pct.
- Enercon - 10,1 pct.
- Siemens - 8 pct.
- Suzlon - 6,3 pct.
- GE - 4,9 pct.
- Gamesa - 4,6 pct.
- United Power - 3,9 pct.
El fra vindmøller
Hvilket land laver flest vindmøller?
Hvad for et land har flest vindmøller? Tallet i parentes viser markedsandelen: Kina: 23.351 MW (45,2 pct.) Tyskland: 5279 MW (10,2 pct.)
Er Vestas dansk ejet?
Vestas Wind Systems A/S (NASDAQ OMX: VWS) er en dansk fabrikant af vindmøller til fremstilling af elektrisk energi.
Hvem er verdens største vindmølleproducent?
Det er ikke længere danske Vestas, der installerer flest vindmøller. Det skriver Recharge News. I stedet har kinesiske Goldwind indtaget førstepladsen.
Hvilket land producerer mest vindenergi i verden?
Selvom der kommer flere og flere vindmøller i verden, er det stadig kun omkring 5% verdens elektricitet, der kommer fra vindenergi. I mange år var Danmark det land i verden, der lavede mest vindenergi, men nu har lande som Tyskland, Spanien, England, Frankrig og Italien overhalet.
Hvilket land har opfundet vindmøllen?
Man mener, at møllen blev opfundet i det 9. århundrede på det sted, der i dag er Iran og Afghanistan. De første vindmøller kom til Danmark i 1100-1200-tallet. De hed stubmøller og havde det problem, at hvis vinden skiftede retning, skulle hele møllen flyttes.
Hvad er verdens største vindmølle?
V236-15 MW - verdens største havvindmølle
V236-15 MW er navnet på Vestas' nye supervåben. Havvindmøllen kan producere strøm til at forsyne ca. 20.000 husstande med strøm om året. Den får et vingefang på godt 43.000 kvadratmeter, svarende til mere end seks fodboldbaner.
Hvor stor er verdens største vindmølle?
Den kinesiske virksomhed, China Three Gorges Corporation, står bag udviklingen af verdens største vindmølle nogensinde. Den gigantiske vindmølle har en kapacitet på hele 16 megawatts, med en højde på 152 meter, samt en længde pr. blad på 123 meter.
Hvorfor er Danmark et godt sted at have vindmøller?
Danmark er velegnet til vindenergi, fordi vi har mange kyster, hvor vinden er kraftig. Vindmøllen bruger vindens kræfter til at lave strøm, ved at møllens vinger fanger vinden og presses rundt. På toppen af vindmøllen sidder møllehuset med en fane, der måler, hvor vinden kommer fra.
Hvor mange vindmøller skal der til for at forsyne hele Danmark?
Står en 3 MW-vindmølle alternativt inde i landet, kan den producere i størrelsesordenen 9 mio. KWh om året, og det giver så behov for omkring 1.900 møller til at dække halvdelen af landets elforbrug.
Hvor lang tid holder en vindmølle?
Vindmøller er designet til at holde mindst 20 år. Men hvis de vedligeholdes ordentligt, kan de i mange tilfælde fungere langt ud over den estimerede levetid. Før eller siden bliver de dog så mærket af vind og vejr, at de må tages ud af brug.
Hvilket land har flest vindmøller per indbygger?
Ifølge de nyeste internationale tal producerer danske vindmøller over 2.300 kWh/indbygger om året, hvilket er det højeste i OECD og næsten dobbelt så meget som nummer to på listen, Sverige.
Hvor meget strøm laver verdens største vindmølle?
Møllen har en rotordiameter på 236 meter, hvilket er bredere end to fodboldbaner, og den er i stand til at generere forbløffende 15 MW elektricitet. Det er nok til at forsyne omkring 20.000 husstande med strøm!
Hvad koster den største vindmølle?
Prisen af en vindmølle, afhænger af størrelsen på den. En husstandsvindmølle koster ca. 30.000 for de små modeller, og 800.000 for de større, men de store vindmøller ligesom dem fx Vestas ejer, koster mellem 20 og 100 millioner kr.
Hvorfor tjener Vestas ikke penge?
Forstyrrelser i forsyningskæden og stigende råvarepriser har i 2021 været med til at sænke Vestas' overskud. Flere forhold har gjort det sværere for Vestas at tjene penge i 2021, og det har været med til at sænke selskabets overskud. Det fremgår af den danske vindmølleproducents regnskab for 2021.
Hvad hed Vestas før?
* Vestas er grundlagt i 1945 af Peder Hansen under navnet Vestjysk-Staalteknik A/S, hvis navn blev forkortet til Vestas. * I starten producerede Vestas landbrugsudstyr. * I 1979 leverede Vestas de første vindmøller, og branchen oplevede et regulært boom i begyndelsen af 1980'erne.
Hvorfor hedder det Vestas?
Vestas er en dansk vindmølleproducent, som blev grundlagt i 1945 under navnet Vestjysk- Stålteknik A/S. Under den anden oliekrise i 1970'erne begyndte Vestas at undersøge vindmøllens potentiale som en alternativ, ren energikilde. I 1979 leverede Vestas de første vindmøller.
Hvilket land er Vestas fra?
Vestas, Vestas Wind Systems A/S, dansk industrivirksomhed oprindelig med hovedkvarter i Lem ved Ringkøbing Fjord, 2004-11 i Randers, fra 2011 i Aarhus. Vestas blev stiftet i 1946 og producerede i begyndelsen bl. a. landbrugsmaskiner; i 1979 fremstilledes den første vindmølle.
Hvor har Vestas fabrikker?
I hovedkvarteret har Vestas bl. a. koncentreret forskning og udvikling, men afstanden er ikke lang til den produktion af vinger, naceller, generatorer, elektriske styringer og reservedele, der foregår på fabrikker i Lem, Skjern, Ringkøbing, Hammel og Randers.