Debatten om kvindernes adgang til Folketinget startede for alvor, da venstrepolitikeren Frederik Bajer i 1886 fremsatte et lovforslag om kommunal stemmeret til kvinder.
Hvornår begyndte der at komme ligestilling?
april 1988 om ligestilling mellem mænd og kvinder.
Hvem har kæmpet for ligestilling?
Der findes mange folk, der op gennem historien har kæmpet for, at kvinder skulle have samme politiske rettigheder som mænd. Et eksempel er den franske feminist Olympe de Gouges, som levede under den franske revolution.
Hvilken britisk forfatter tolkede som den første ideen om ligestilling?
Wollstonecraft (1759-1797), engelsk forfatter og kvindesagskvinde.
Hvornår fik kvinder lov til at stemme?
Grundlovsændringen i 1915, der trådte i kraft i 1918, gav kvinder stemmeret og valgbarhed til folke- og landstingsvalg.
An introduction to the Equality Act 2010
Er der ligestilling mellem kønnene i Danmark?
I Danmark er der formelt ligestilling mellem kønnene. Ligestilling tager udgangspunkt i, at kvinder og mænd er ligeværdige, hvilket betyder, at kvinder og mænd skal have samme rettigheder og muligheder.
Hvem har flest rettigheder i Danmark mænd eller kvinder?
I Danmark er mænd og kvinder næsten lige i forhold til loven. Men der kan være langt fra formelle rettigheder til reel lighed, og derfor handler målet i en dansk kontekst især om at mindske den skjulte ulighed.
Er der ligestilling på det danske arbejdsmarked?
Det danske arbejdsmarked er kendetegnet ved en høj grad af ligestilling mellem mænd og kvinder. Men der er fortsat brug for, at vi forbedrer forholdene for ligestilling mellem mænd og kvinder.
Hvor mange lande har ligestilling?
I 2021 ændrede 23 lande deres love for at styrke ligheden på det økonomiske område. kun tolv lande har de samme lovbestemte rettigheder for kvinder og mænd. Alle er OECD lande. i gennemsnit har kvinder kun 76,5% af de samme lovbestemte rettigheder som mænd.
Er der ligeløn mellem mænd og kvinder i Danmark?
Som bekendt findes de kun for mænd og kvinder. Der findes derfor ingen tal for andre køn. Det mest anvendte tal for lønforskel mellem mænd og kvinder i Danmark er bruttolønforskellen, og ifølge Danmarks Statistik var den på 12,3 procent i 2021.
Hvem startede Dansk Kvindesamfund?
Dansk Kvindesamfund blev stiftet i 1871 på initiativ af Matilde og Fredrik Bajer og er Danmarks ældste kvindeorganisation.
Hvornår måtte kvinder gå i skole?
1903: Kvinder får adgang til gymnasiet
Derfor blev loven om almenskoler fra 1903 epokegørende. Den gav nemlig piger adgang til den offentlige gymnasieskole, hvor de førhen kun havde haft adgang til privat undervisning, hvis de ville tage en studentereksamen og dermed opnå adgang til videregående uddannelse.
Hvad måtte kvinder ikke i det moderne gennembrud?
Kvinder havde ikke stemmeret, og i ægteskabet var de juridisk set underlagt deres mænd. Ugifte kvinder måtte dog godt forsørge sig selv og fx drive deres egen forretning, men de havde ikke nogen høj status i samfundet, heller ikke selvom de var succesfulde. Desuden gjaldt der strenge normer for kvinders opførsel.
Hvordan fik vi ligestilling i Danmark?
Allerede i 1919 vedtoges i Danmark den første Ligelønslov, og i 1921 fik kvinder lige adgang til alle offentlige embeder, undtagen militære embeder samt præstegerningen, der først blev åbnet for kvinder i 1948. Den nyere, offentlige ligestillingspolitik kan føres tilbage til Kvindekommissionens betænkninger.
Hvad hedder det modsatte af ligestilling?
Særbehandling er som nævnt det modsatte af ligestilling, sådan at forstå at formel særbehandling er det modsatte af formel ligestilling og reel særbehandling er det modsatte af reel ligestilling.
Hvad skete der for kvinder i 1960?
I 1960'erne og 1970'erne begyndte kvindernes rolle i samfundet at ændre sig. Flere kvinder fik arbejde, og man snakkede om ligestilling og ligeløn. Desuden var perioden præget af, at kvinder tog magten over egen krop og seksualitet. Denne quiz om kvindekamp og kønsroller 1960-1985 bygger på danmarkshistorien.
Hvilket land har dårligst ligestilling?
Afghanistan topper listen over verdens farligeste lande for kvinder. De følgende lande på listen er Den Demokratiske Republik Congo, Pakistan, Indien og Somalia.
I hvilket land er der mest ligestilling?
Intet land har fuld ligestilling. Men de 10 lande, der ligger højst, er nogle af dem, vi normalt sammenligner os med – lande som Island, der topper listen med 90 pct., Finland, Norge og Sverige, der alle har en ligestillingsprocent på over 80 pct.
Hvor mangler vi ligestilling i Danmark?
Ubalancerne mellem kønnene herhjemme er markante og gennemsyrer nærmest alle dele af samfundet. Eksempelvis er det danske arbejdsmarked skævt indrettet, både når det gælder løn, ledelse og sektorer. I 2019 tjente mænd 12,7 procent mere end kvinderne.
Hvem laver mest i hjemmet?
I en ny, repræsentativ undersøgelse, hvor YouGov på vegne af Lederne har spurgt mere end 1.500 fuldtidsarbejdende danskere om de huslige pligter, svarer både mænd og kvinder, at det er kvinderne, der laver mest i hjemmet.
Hvor mange mener der er ligestilling i Danmark?
Ifølge en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) mener hele 42 procent af de danske mandlige lønmodtagere, at der er en enten høj grad eller meget høj grad af ligestilling på det danske arbejdsmarked. Det samme gælder kun 16 procent af de kvindelige lønmodtagere.
Hvad er forskellen mellem ligestilling og ligeværd?
Ordet ligeværd stikker nemlig mange lag dybere end ordet ligestilling, der handler om at give kvinder lige muligheder i en ramme, som mænd i århundreder har defineret og værdisat. Det udgangspunkt er snarere tilpasning end reel ligestilling og har derfor intet med ligeværd at gøre.
Hvorfor er der ikke ligeløn i Danmark?
Lønforskel skyldes forklarlige skævheder
Skævheden i lønnen skyldes i høj grad forskellige jobvalg, uddannelsesvalg, fordeling af arbejdet i hjemmet, vaner og personlige prioriteringer. Det har flere undersøgelser bekræftet.
Hvad kæmper kvinder for i dag?
Kvindernes Internationale Kampdag fik sin start den 8. marts 1910 og var oprindeligt et socialistisk projekt, som søgte at sikre kvinders stemme- og valgret. I dag kæmper man stadig for ligestilling – men også mod sexisme, vold, prostitution og kønsproblematikker.