Naturgas i Danmark Det var blot et par år, efter at A.P. Møller med Dansk Undergrunds Consortium havde fået koncession til at udforske og udnytte et område i Nordsøen, i 1962/63. Efter mange diskussioner mellem forskellige aktører blev det samlede danske naturgasnet indviet den 1. oktober 1984 af dronning Margrethe.
Hvor lang tid har vi naturgas?
Kul, olie og naturgas er dannet for mere end 100 millioner år siden af døde dyr og planter. Det organiske materiale sank dengang til bunds i havet og efterhånden kom der flere lag ovenpå hinanden.
Hvornår er Tyra feltet klar til at levere gas igen?
Opstart af Tyra-feltet forsinket til vintersæsonen 2023/24
De første gasleverancer fra det genopbyggede Tyra-felt vil blive forsinket til vintersæsonen 2023/24 som følge af forstyrrelser i konstruktionsarbejdet og de globale forsyningskæder.
Hvor meget gas er der i Tyra feltet?
Der er injiceret 36,514 mia. Nm3 gas. Produktionen har sænket havbunden med 5 meter, så der var fare for at platformen kunne skades i storm. I 2019-2023 lukkes feltet mens det ombygges.
Hvem ejer XANA feltet?
Xana-feltet blev leveret tilbage til staten, da den største ejer Ørsted (tidligere Dong) skilte sig af med sine olie- og gasaktiviteter. Siden har de enorme mængder af naturgas ligget uberørte i den danske undergrund.
Natural Gas 101
Hvem ejer gas i Nordsøen?
Det er grunden til at Tyra bliver genopbygget, for at der fortsat kan hentes gas op i den danske del af Nordsøen. Tyra-feltets anlæg ejes af DUC, som står for Dansk Undergrunds Consortium. Energiselskabet TotalEnergies Denmark ejer størstedelen af Tyra.
Hvor mange gasfelter har Danmark?
I den danske del af Nordsøen er der produktion på i alt godt 55 platforme fordelt på 21 olie- og gasfelter.
Hvem ejer Tyra feltet i Nordsøen?
Tyra feltet ejes af Dansk Undergrunds Consortium (DUC), et joint venture mellem TotalEnergies, BlueNord og Nordsøfonden. TotalEnergies er operatør på feltet og har en andel på 43,2 %, mens BlueNord har en andel på 36,8 % og Nordsøfonden 20 %.
Kan Tyra Feltet gøre Danmark selvforsynende?
Med genetableringen af eksportrørledningen er det største infrastrukturprojekt i den danske del af Nordsøen tæt på at være afsluttet. Når Tyra er i fuld drift, vil feltet levere 2,8 milliarder kubikmeter gas om året, hvilket igen gør Danmark til nettoeksportør og selvforsynende med naturgas.
Hvornår får vi gas fra Nordsøen igen?
Ca. 80 % af naturgassen produceret i den danske Nordsø vil stamme fra Tyra. Produktion af naturgas fra Tyra skulle efter planen genoptages i medio 2023.
Hvornår er Tyra 2 færdig?
Esbjerg, 9. februar 2023 – I denne uge blev den første brønd på det nye Tyra II genetableret. Det markerer en vigtig milepæl i sidste fase af genopbygningen af Tyra-feltet.
Hvornår kan vi få dansk gas igen?
Danmark har været selvforsynende helt frem til sidste år, men eftersom man i 2019 begyndte at renovere Tyra-feltet i Nordsøen, der trængte til en ordentlig overhaling, så ødelagde det balancen mellem produktion og forbrug. Ifølge prognosen bliver Danmark først selvforsynende med gas igen i 2024.
Hvem ejer den danske olie?
Dansk Undergrunds Consortium (DUC) er et joint venture mellem TotalEnergies (43,2 %), BlueNord (36,8 %) og Nordsøfonden (20 %). Selskaberne samarbejder om at producere olie og gas fra Eneretsbevillingens område i Nordsøen.
Hvem har mest gas i verden?
Fossile brændsler
De store forekomster af kul befinder sig i dag i USA, Rusland, Australien og Kina. Olie forefindes især i Golfstaterne med Saudi Arabien som den største producent, Venezuela, Rusland og Canada. De største forekomster af naturgas findes i Rusland, Iran og Qatar, mens USA producerer mest naturgas.
Kan Danmark blive selvforsynende med naturgas?
Olie og naturgasudvinding fra Nordsøen
Indvindingen af kulbrinter har bidraget til, at Danmark har været selvforsynende med energi siden 1997. Olie- og gasproduktionen skaber desuden arbejdspladser for mange mennesker, både på land og offshore.
Hvornår bliver gasfyr ulovligt?
Ambition, at der fra 2035 ikke længere skal være boliger i Danmark, der opvarmes af gasfyr, og at al gas i Danmark skal være grøn i 2030.
Hvornår er Tyra feltet færdigt?
Esbjerg, 9. februar 2023 – I denne uge blev den første brønd på det nye Tyra II genetableret. Det markerer en vigtig milepæl i sidste fase af genopbygningen af Tyra-feltet.
Er Danmark selvforsynende med olie?
Danmark er selvforsynende med olie
Råolien udvundet fra de danske oliefelter i Nordsøen svarer til ca. 10 mia. liter om året. Det gør Danmark selvforsynende med olie.
Hvad bliver gasprisen i 2024?
Gaspriser ændrer sig
januar 2024 stiger tariffen for distribution af gas med 0,399 kr. pr. kubikmeter. En typisk gaskunde med et forbrug på 1.600 kubikmeter om året vil få en prisstigning på mellem 638 og 1.734 kr.
Hvem solgte Nordsøen til Norge?
Nordsøolien. Ifølge en udbredt myte drak Per Hækkerup sig så fuld ved et møde med den norske minister Jens Evensen, at Norge uretmæssigt fik overladt store områder i Nordsøen til indvinding af nordsøolie, bl. a. det olierige Ekofisk-felt.
Hvor meget gas har Danmark i Nordsøen?
Statens samlede indtægter fra kulbrinteudvindingen i Nordsøen beløber sig i perioden 1972-2020 til ca. 544 mia. kr diskonteret med BNP-deflator i 2020-niveau. De samlede indtægter for 2020 er opgjort til 0,8 mia.
Hvor får vi gas fra i Danmark?
Rusland står lige nu for 25% af EU's forbrug af gas. Danmark har i mange år været nettoeksportør af naturgas, men fordi Tyra-feltet er ved at blive renoveret, importerer Danmark i dag ca. 75% af vores gasforbrug via Tyskland. Tyra-feltet ventes genåbnet medio 2023.
Hvornår solgte Danmark olie til Norge?
Små fund af olie i den danske del af Nordsøen, Anne i 1966 samt Roar og Tyra i 1968, fik dog olieselskaberne til også at interessere sig for den centrale del af Nordsøen, og her fandt man i december 1969 et kæmpemæssigt oliefelt, det norske Ekofisk.
Hvor længe har vi gas i Danmark?
Gassen har været en del af den danske energiforsyning siden 1853. Danmark har et robust gassystem med høj forsyningssikkerhed.
Hvor kommer naturgassen fra i Danmark?
Europa forsynes med gas via mange forskellige kilder: Fra felter i Nordsøen, fra Rusland og via LNG-terminaler (LNG = Liquefied Natural Gas). Felterne i Nordsøen fører naturgas til Centraleuropa fra både Norge, Holland, Belgien, UK og Danmark.