Retssager, du selv kan anlægge mod borgere, myndigheder eller virksomheder, kaldes civile sager. Det kan fx være sager om anerkendelse af rettigheder eller om et beløb, som du mener, en anden part skal betale til dig. Her kan du læse om, hvilke typer civile sager du selv kan anlægge, og hvordan du skal gøre.
Hvordan indbringer jeg en sag for domstolene?
Din ansøgning om fri proces skal indleveres til Civilstyrelsen eller til retten via minretssag.dk. Du kan ikke få fri proces, hvis du har en retshjælpsforsikring eller en anden forsikring, der dækker omkostningerne ved sagen.
Hvordan lægger man sag an?
Du skal som udgangspunkt anlægge din sag ved byretten i den retskreds, hvor din modpart hører til. Dette er oftest din modparts hjemmeadresse, virksomhedsadresse eller lignende. Hvis modparten er et selskab, forening eller kommune, så skal sagen anlægges i retskredsen, hvor hovedkontoret er.
Hvad koster det at lægge sag an?
Ved småsager betaler du ved stævning en retsafgift på 500 kr. Vinder du sagen, vil modparten blive pålagt denne omkostning. Sagens øvrige omkostninger er afgjort i retsplejelovens § 311 og §312. Grundreglen er, at hver part afholder egne udgifter, men at den tabende part i sidste ende skal erstatte modpartens udgifter.
Hvor anlægges en sag som udgangspunkt?
Alle retssager begynder som udgangspunkt i en byret. Almindelige borgere kan være med til at dømme i straffesager som domsmænd eller nævninge, afhængigt af sagens karakter. Danmark har 24 byretter fordelt over hele landet. Byretten behandler bl.
2 Hvem kan anlægge en sag
Hvordan får man en sag i Højesteret?
Det er kun, når en sag er principiel (for eksempel fordi den har betydning for andre sager eller har en særlig samfundsmæssig interesse), at den kan ankes fra landsretten til Højesteret. Det er Procesbevillingsnævnet, der afgør, om en sag kan behandles i Højesteret.
Hvilken domstol skal en civil sag som hovedregel anlægges?
Både større og mindre konflikter kan afgøres ad rettens vej ved at anlægge en civil sag. Alle civile sager skal anlægges på minretssag.dk. Retssager, du selv kan anlægge mod borgere, myndigheder eller virksomheder, kaldes civile sager.
Hvor lang tid går der før en sag kommer for retten?
Almindelige civile sager, herunder boligretssager, berammes normalt inden for 8-12 måneder. Småsager berammes inden for 3-4 måneder. Retsmæglinger kan normalt berammes inden for 2-3 måneder. I de familieretlige tvangsfuldbyrdelsessager er berammelsestiden for første møde 1-2 uger.
Hvem skal betale advokatomkostninger?
I de fleste domme skal den tabende part betale for de advokatudgifter, som den vindende part har haft i forbindelse med sagen. Dommeren fastsætter i dommen, hvor meget den tabende part skal betale til den vindende. Beløbet fastsættes med udgangspunkt i rettens takster for advokatsalærer.
Hvem skal betale sagens omkostninger?
Hvis du bliver dømt, skal du som udgangspunkt betale alle sagens omkostninger. Du kan læse om sagsomkostninger her. Sagens omkostninger vil hovedsageligt bestå af udgifterne til din forsvarer (salæret). Hvis du har haft en beskikket forsvarer, vil det offentlige i første omgang betale udgifterne til din forsvarer.
Hvordan hæver man en sag?
Hævet sag er inden for retsplejen en sagsøgers eller i en appelsag appellantens opgivelse af sin sag. En civil retssag kan hæves, indtil sagsøgeren har nedlagt sin påstand under hovedforhandlingen; herefter kræver sagens ophævelse modpartens samtykke, og er sagen optaget til dom, kræves tillige rettens samtykke.
Hvornår kan retten afvise en sag?
I visse tilfælde er en afvisningsmangel en absolut hindring for at få sagen behandlet ved domstolene, fx hvis en lovbestemt frist for anlæg af sag ikke er overholdt. I andre tilfælde kan mangelen afhjælpes, og sag anlægges på ny, jf. fx Retsplejelovens § 349 om en mangelfuld stævning.
Hvem kan møde i retten?
Her kan du læse om og se videoklip med nogle af de personer, du kan møde i retten, hvis du er tiltalt, vidne/offer eller overværer en retssag. Der vil altid være en eller flere tiltalte, og som oftest har den eller de tiltalte en forsvarsadvokat. Der vil endvidere være en eller flere dommere og en anklager til stede.
Hvem kan indbringe sager for EU domstolen?
Europa-Parlamentet, Rådet og Kommissionen skal træffe visse afgørelser i bestemte situationer, og hvis de undlader dette, kan EU's institutioner eller (i visse tilfælde) enkeltpersoner eller virksomheder klage til Domstolen. Sanktionering af EU-institutionerne (erstatningssøgsmål).
Hvad betyder det at en sag er verserende?
Når en retssag er verserende, har der formentlig været gjort en række forsøg på at finde en løsning, inden der blev anlagt sag.
Hvem bestemmer over domstolene?
Domstolene hører til under Justitsministeriet, men i 1998 indførte man en lov om en særlig styrelse af domstolene. Loven kaldes lov om Domstolsstyrelsen. Styrelsen har sit eget budget, og forvaltningen sker uafhængigt af Justitsministeriet.
Hvad gør man hvis man ikke har råd til en advokat?
Du kan henvende dig til en retshjælpsinstitution, hvor du kan få gratis juridisk rådgivning. Du kan på Civilstyrelsens hjemmeside finde en liste over retshjælpsinstitutioner. Du kan også henvende dig til en advokat og bede om retshjælp i henhold til bekendtgørelse om retshjælp ved advokater.
Kan man få gratis advokat hjælp?
Er det muligt at få gratis hjælp til min sag på andre måder? Det er muligt at få gratis juridisk rådgivning hos en frivillig retshjælp. Retshjælpskontorerne ligger forskellige steder rundt om i landet.
Kan man selv vælge advokat ved fri proces?
Hvis du får fri proces, betyder det, at statskassen betaler retsafgiften til familieretten og salæret til din advokat. Retten vælger en advokat til dig. Hvis du allerede har en advokat eller har en advokat, du ønsker, beder du blot om det.
Hvad sker der hvis man anker en dom?
Hvis du anker dommen, bliver den i første omgang ikke endelig og ikke fuldbyrdet. Dvs. at du ikke umiddelbart skal betale en idømt bøde eller påbegynde afsoning. Du bliver dog heller ikke løsladt, hvis du er varetægtsfængslet.
Kan man se sin sag hos politiet?
Din forsvarer har adgang til at se sagens politirapporter og øvrigt materiale, der indgår i sagen. Hvis du ikke har en forsvarer, kan du få lov til at gennemse sagen hos politiet. Du vil i nogle tilfælde kunne få udleveret en kopi af materialet.
Hvad sker der når man anmelder en person?
Du modtager et brev fra Udbetaling Danmark, senest 10 dage efter de har modtaget anmeldelsen. Du vil enten få besked om, at de afviser eller går videre med anmeldelsen. Hvis Udbetaling Danmark går videre med anmeldelsen, vil de undersøge din situation, og du får mulighed for at sende yderligere oplysninger.
Kan man klage over en afgørelse til domstolene?
Hvis du ikke er enig i en afgørelse, der er truffet i byretten, har du som hovedregel mulighed for at klage over afgørelsen til landsretten. Der bruges forskellige juridiske ord om det at klage alt afhængig af, hvad det er for en type afgørelse, du ønsker at klage over. Samlet hedder det at appellere.
Kan man lægge sag an mod kommunen?
Afgørelserne kan prøves ved en domstol
En kommune kan lægge sag an mod en anden kommune, hvis ikke den er enig i vores afgørelse. Vi er ikke part i sådan en retssag. Kommunerne er forpligtede til at oplyse Ankestyrelsen om sagsanlæg og domme.
Hvad er forskellen på en straffesag og en civil sag?
En civil sag er en retssag, hvor private parter forsøger at løse en tvist ved hjælp af retssystemet. I modsætning til en straffesag, hvor staten forfølger en person for overtrædelse af loven, er det i en civil sag parterne selv, der søger retfærdighed eller kompensation.