Hvem kan få erstatning? Alle kan søge erstatning hos Patienterstatningen, hvis de får en skade, når de bliver behandlet eller køber medicin i Danmark. Skader efter behandling eller brug af medicin kan for eksempel ske: på sygehuset.
Hvem har ret til erstatning?
Du kan få erstatning, hvis du er blevet forhindret i at arbejde på grund af din skade og derfor har haft et indkomsttab. Erstatningen kaldes tabt arbejdsfortjeneste.
Hvornår har man ret til erstatning?
Man kan have krav på erstatning, hvis man har lidt et tab. Et tab kan opstå ved at man har mistet en indtægt i form af løn eller omsætning i en virksomhed. Det kan også være en udgift, man har haft på grund af andres adfærd – for eksempel udgifter til vikar eller til sygedagpenge eller noget helt tredje.
Hvordan ved jeg om jeg har erstatningskrav?
På Civilstyrelsens hjemmeside kan du også finde Erstatningsnævnets vejledningsfolder om ansøgning om offererstatning. Hvis du har en bistandsadvokat, kan han eller hun hjælpe dig med at opgøre dit erstatningskrav. Politiet kan også hjælpe dig med, hvordan du søger om erstatning.
Hvad kan man få erstatning?
Erstatningen fastsættes på grundlag af patientens årsløn på skadetidspunktet. Årslønnen ganges med 10 og herefter med erhvervsevnetabsprocenten. Der ydes efter loven ikke erstatning, hvis erhvervsevnetabet er mindre end 15 %.
Hvornår kan du få erstatning?
Hvad er de 4 erstatningsbetingelser?
Ansvarsgrundlag (culpa eller objektivt ansvar) Økonomisk tab. Kausalitet - årsagsforbindelse mellem skadevolders handling og den skete skade. Adækvans - skaden skal være en påregnelig følge af den ansvarspådragende handling.
Hvad får man for svie og smerte?
Hvad er taksten for svie og smerte? Svie og smerte er fastsat ved en takst på 220 kr. skattefri (2023), og taksten reguleres årligt. Du kan maksimalt få 85.500 kroner udbetalt, hvilket svarer til cirka 383 sygedage.
Hvor mange penge kan man få i erstatning?
Også selvom erstatningen kunne være opgjort i fx december 2021, hvor taksten kun var 9.395 kr. pr. méngrad. Med de nye regler vil nogle patienter få tilkendt højere erstatningsbeløb, som alle – bortset fra erstatning for tabt arbejdsfortjeneste – er skattefrie.
Hvor længe efter en ulykke kan man få erstatning?
Og det spiller ind på, hvornår du kan få erstatning, når du er kommet til skade. Normalt kan forsikringsselskab opgøre dit erstatningskrav umiddelbart efter den sidste lægeerklæring, og du vil her kunne få udbetalt din erstatning. Det tager ofte op til et år. Men en erstatningssag kan nogle gange tage længere tid.
Hvor lang tid efter en skade kan man søge erstatning?
at ansøgning om erstatning er indsendt til Erstatningsnævnet senest 2 år efter, at forbrydelsen er begået (fristen regnes fra endelig dom eller politiets afgørelse om afslutning af straffesagen).
Hvor meget er en mengrad på 5 %?
Varigt mén godtgørelse:
Du kan få godtgørelse for varigt mén, hvis dine gener svarer til 5 % eller mere. Taksten udgør 1.013.500 kroner ved 100 % invaliditet. I helt særlige tilfælde kan méngraden fastsættes til 120 procent, dog ikke højere end 1.215.000 kroner. Per mengrad er taksten 10.135 kroner.
Hvem bestemmer mengrad?
Fastsættelsen af méngraden sker ud fra en lægelig vurdering inden for det eller de lægelige specialer, som skaden hører under. Du kan eventuelt prøve at bruge AES' ménberegner til at udregne størrelsen på et varigt mén.
Hvad giver en mengrad på 5?
Der fastsættes hvert år et nyt beløb for godtgørelsen for varigt mén. I 2024 svarer 100 % i mén til en godtgørelse på 1.013.500 kr. Det betyder, at tilskadekomne med et mén på 5 %, som er det laveste mén, der udbetales godtgørelse for, vil få udbetalt 50.675 kr.
Hvor lang tid tager det at få erstatning?
Hvornår bliver erstatningen udbetalt? Når Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) har afgjort din sag og anerkendt din arbejdsskade går der normalt fem uger, før din erstatning bliver udbetalt.
Kan man få erstatning for en diskusprolaps?
Det er muligt at have en diskusprolaps uden, at skaden giver dig symptomer, men hvis du har symptomer, sygemeldes eller på anden vis mister indtægt eller førlighed, som følge af en diskusprolaps efter en ulykke, et fald eller en arbejdsskade, så kan du have ret til erstatning.
Hvad er en straks erstatning?
Stakserstatning er en straksudbetaling, der er en økonomisk hjælp og som vil blive udbetalt i forbindelse med et ulykkestilfælde. Straksudbetalingen er 12.000 kr. pr. ulykkestilfælde.
Kan man få erstatning fra to ulykkesforsikringer?
Du kan godt få erstatning fra flere forsikringer – fx hvis du både har en ulykkesforsikring via dit arbejde og selv har købt en. Har du både en ulykkes- og en sundhedsforsikring, vil den ene udbetale din erstatning, mens den anden kan dække dine behandlingsudgifter.
Hvornår har man krav på svie og smerte?
Få erstatning for svie og smerte. Hvis din skade betyder, at du må sygemeldes – helt eller delvist – og modtager du samtidig lægelig behandling eller må gå til genoptræning, så kan du have krav på svie og smerte godtgørelse.
I hvilke tilfælde dækker forsikringen ikke en skade?
Undtagelser, hvor forsikringen ikke dækker dit ansvar for skader, er fx: Skader på dine egne ting eller på dig selv. Skader der sker i forbindelse med erhverv eller arbejde for andre. Skader ved brug af motorkøretøjer, fx bil eller knallert (her dækker motorkøretøjets lovpligtige ansvarsforsikring)
Kan man få erstatning 2 gange?
Du skal være opmærksom på, at du ikke kan få erstatning for det samme 2 gange. Har du således fået godtgørelse for varigt mén efter arbejdsskadesikringsloven, kan du ikke også få godtgørelse for varigt mén efter erstatningsansvarsloven.
Er erstatning skattefrit?
Hvis du har fået varige mén efter en ulykke/skade, kan du være berettiget til godtgørelse for varigt mén. Beløbet er skattefrit uanset om det udbetales fra en ulykkesforsikring, ansvarsforsikring, arbejdsskadeforsikring eller fra Patienterstatningen eller Erstatningsnævnet.
Kan man få erstatning for en brækket arm?
Har du været udsat for en ulykke, hvor du konkret har pådraget dig et brud/overrevet en sene, eksempelvis i form af brækket fod, arm, et overrevet korsbånd eller lignende, kan du være berettiget til en straksudbetaling fra din ulykkesforsikring.
Kan man få erstatning for en gammel skade?
Der må ikke gå mere end 3 år, fra du finder ud af – eller burde have fundet ud af – at du har en skade, til du søger om erstatning. Det betyder, at hvis du i mere end 3 år har haft viden eller mistanke om, at din behandling eller medicin har givet dig en skade, er din sag for gammel.
Kan man få erstatning for nerveskade?
Hvis en nerveskade er arbejdshindrende kan der udover varigt mén være mulighed for at søge godtgørelse for svie og smerte, erstatning for tabt arbejdsfortjeneste eller erstatning for tab af erhvervsevne.
Kan man få erstatning for kroniske smerter?
Både fysiske og psykiske skader er omfattet. Det kunne eksempelvis være, at du som følge af en skade, nu må leve med kroniske smerter. Det er en kompensation for ikke-økonomisk skade, og er helt uafhængig af din indkomst. Godtgørelsen udbetales som et engangsbeløb.