Sigtelse i Danmark I Danmark har politiet ret og pligt til at rejse sigtelse, hvis der anmeldes eller konstateres en overtrædelse af straffeloven. Forudsætningen er, at der kan udpeges en mulig gerningsmand, og at der er begrundet mistanke mod denne person.
Kan man rejse når man er sigtet?
Ja, man må rejse frit som sigtet og som tiltalt under sagen – fuldstændig som hvis der ikke var en sag. Det gælder både forretningsrejser og ferier i udlandet.
Hvem kan rejse tiltale?
Det er anklagemyndighedens beslutning. Anklagemyndigheden rejser tiltale, hvis det vurderes, at der er beviser nok til at få dig dømt. At rejse tiltale betyder, at sagen bliver sendt til retten med et anklageskrift, der beskriver den strafbare handling.
Hvad kræver en sigtelse?
At være mistænkt at stadiet før at være sigtet. Politiet må gerne foretage efterforskning uden at involvere den mistænkte, så længe efterforskningen ikke overtræder bestemte grænser. Hvis politiet inden den mistænkte orienteres skal foretage tvangsindgreb, så skal retten involveres.
Kan man blive sigtet over telefonen?
Visitation og afhøring
Politiet må også gerne fotografere dig, tage en DNA-prøve og tage dine fingeraftryk. Når du bliver sigtet, følger der en afhøring. En afhøring foregår oftest på din lokale politistation, men kan også finde sted på gerningsstedet eller over telefon. De to sidste tilfælde er til kortere afhøringer.
Hvem rejser tiltale, anklageren eller offeret?
Hvad er forskellen mellem sigtet og tiltalt?
Anklagemyndigheden rejser tiltale, hvis det vurderes, at der er beviser nok til at få en sigtet person dømt. At rejse tiltale betyder, at sagen bliver sendt til retten med et anklageskrift, der beskriver den strafbare handling. Personen, som tidligere var sigtet, er nu tiltalt.
Hvornår får man besked om sigtelse?
Hvis der er tilstrækkelig mistanke til en person, bliver denne person sigtet. Sagen bliver givet videre til anklagemyndigheden, når efterforskningen er færdig. Anklagemyndigheden vurderer derefter sagen. Hvis der ikke er tilstrækkeligt med beviser i sagen, får du besked om, at den er afsluttet.
Kan man se sigtelser?
Din forsvarer har adgang til at se sagens politirapporter og øvrigt materiale, der indgår i sagen. Hvis du ikke har en forsvarer, kan du få lov til at gennemse sagen hos politiet. Du vil i nogle tilfælde kunne få udleveret en kopi af materialet.
Kan man rejse hvis man skal i retten?
Det er både regeringen og Folketinget, som kan beslutte, om der skal rejses sag mod en minister ved Rigsretten. Stk. 2. Man kan også rejse sag ved Rigsretten mod andre mennesker, hvis regeringen og Folketinget mener, at forbrydelsen er særlig farlig for staten.
Kan jeg se hvad politiet ved om mig?
- Når du er mistænkt, sigtet eller dømt for en forbrydelse. ...
- Nationalt Fotoregister, Det Centrale Fingeraftryksregister og Det Centrale DNA-profilregister. ...
- Når du er vidne, forurettet eller anmelder.
Hvad sker der hvis man bliver sigtet?
En sigtet har krav på, at politiet udarbejder rapporter om hvad, der sker i sagen. Hvis du ønsker det, har du krav på at få oplyst betjentens navn og til at se politiskilt, hvis vedkommende er i civil. Hvis efterforskningen når så langt, at politiet oversender sagen til retten, vil sigtelsen skifte til en tiltale.
Hvad betyder det når der er rejst tiltale?
Når anklagemyndigheden har rejst tiltale i sagen (lavet et anklageskrift) og sendt sagen videre til retten, bliver den sigtede indkaldt til et retsmøde og får udleveret anklageskriftet. Den sigtede bliver herefter betegnet som tiltalte.
Hvad er ulovligt at sige til politiet?
Reglen herom står i retsplejelovens § 750: "Politiet kan foretage afhøringer, men kan ikke pålægge nogen at afgive forklaring, og ingen tvang må anvendes for at få nogen til at udtale sig. Enhver er dog pligtig på forlangende at opgive navn, adresse og fødselsdato til politiet. Undladelse heraf straffes med bøde".
Hvad er forskellen på sigtet og anholdt?
Politiet kan anholde dig, hvis de finder at du med rimelig grund er mistænkt for at have begået en forbrydelse. Politiet kan anholde dig for at sikre din tilstedeværelse, forhindre at du begår flere forbrydelser eller for at forhindre, at du påvirker efterforskningen.
Hvornår har politiet ret til at visitere?
Politiet må kropsvisitere dig hvis de har mistanke om at du er i besiddelse af noget ulovligt (så som våben eller stoffer). Københavns politi har indført zoner i indre by og på Christiania hvor de kan kropsvisitere hvem som helst uden at give en begrundelse.
Kan man se om man er blevet politianmeldt?
Du modtager en kvittering for anmeldelsen i din e-Boks og på borger.dk. Hvis du er fritaget for digital post, får du kvitteringen med almindeligt brev. journalnummer på sagen. Det kan du altid henvise til, hvis du skal i kontakt med politiet om sagen.
Hvem er fritaget for at vidne?
For præster i folkekirken og andre trossamfund, læger, forsvarere, retsmæglere og advokater samt offentligt ansatte, medlemmer af Folketinget og journalister gælder der nemlig en række særlige regler, der betyder, at man i visse tilfælde kan fritages for at afgive forklaring for retten.
Kan man sige nej til at vidne i retten?
Du kan således ikke selv vælge, om du har tid eller lyst til at vidne. Du kan blandt andet blive idømt en bøde, hvis du ikke kommer til retsmødet. Du kan også risikere at blive hentet af politiet og eventuelt anbragt i arresten, indtil du kan blive afhørt i retten.
Kan man tvinges til at vidne mod ægtefælle?
Reglerne fremgår af retsplejelovens § 171. En parts nærmeste (en samlever) har som udgangspunkt ikke pligt til at afgive forklaring som vidne. Retten kan i særlige tilfælde pålægge vidnet pligt til at udtale sig, men der skal være vægtige grunde til dette.
Hvornår må politiet tage din telefon?
Fremover må politiet overvåge folks mobiltelefoner uden at give dem besked om det i jagten på kriminelle som for eksempel drabsmænd og grove narko-kriminelle i sager, der har en straframme på seks år eller derover.
Kan man blive anholdt uden sigtelse?
Du kan godt blive sigtet uden at blive anholdt. Dette har betydning, da man som hovedregel ikke får erstatning for en uberettiget sigtelse uden anholdelse.
Kan du blive straffet hvis du bliver væk fra retsmødet?
Hvis du ikke kommer til retsmødet uden at have givet besked, kan du bl. a. blive idømt en bøde. Du kan også risikere at blive hentet af politiet og eventuelt anbragt i arresten, indtil du kan blive afhørt i retten.
Hvad vil det sige at være sigtet i en sag?
Hvis politiet vurderer, at der er en rimelig grund til at mistænke en bestemt person for at have begået en forbrydelse, sigter politiet ham eller hende. Bliver du sigtet, fortæller politiet dig, hvilken forbrydelse du er sigtet for.
Hvorfor kommer politiet hjem til en?
Politiet kan anholde dig, hvis du med rimelig grund er mistænkt for at have begået en forbrydelse. Politiet kan anholde dig for at sikre din tilstedeværelse, forhindre at du begår flere forbrydelser eller for at forhindre, at du påvirker efterforskningen. Anholdelsen skal altså være nødvendig.
Hvornår må politiet gå ind i dit hjem?
Politiet kan foretage ransagning af bolig og andre lokaler, som en mistænkt eller sigtet person råder over. Ransagning kræver, at den pågældende med rimelig grund er mistænkt for en lovovertrædelse, og ransagningen må antages at være af væsentlig betydning for efterforskningen.