Lægemiddelstyrelsen kræver, at en sagkyndig person skal være i besiddelse af et eksamensbevis, certifikat eller andet kvalifikationsbevis for en universitetsuddannelse inden for et af følgende områder: farmaci, humanmedicin, veterinærmedicin, kemi, farmaceutisk kemi og teknologi eller biologi.
Hvem er sagkyndige?
En sagkyndig dommer er en person, der med sin særlige viden inden for et område kan belyse særlige aspekter af en sag. Sagkyndige dommere kan bruges ved byretterne og landsretterne og ved Sø- og Handelsretten. I civile sager kan retten bestemme, at sagkyndige dommere skal deltage i bedømmelsen af en retssag.
Hvor mange dommere er der i byretten?
Sagerne bliver behandlet i byretterne, hvor retten består af tre juridiske dommere og seks nævninge. Landsretten behandler ankesager som nævningesager, når der har medvirket nævninge i byretten. Landsretten består da af tre juridiske dommere og ni nævninge.
Hvad laver Domstolsstyrelsen?
Domstolsstyrelsen har til opgave at administrere og udvikle Danmarks Domstole. Styrelsen ledes af en bestyrelse og en direktør. Ressortmæssigt hører den under Justitsministeriet, men den er politisk uafhængig.
Hvem beslutter om en sag kommer til Højesteret?
Det er kun, når en sag er principiel (for eksempel fordi den har betydning for andre sager eller har en særlig samfundsmæssig interesse), at den kan ankes fra landsretten til Højesteret. Det er Procesbevillingsnævnet, der afgør, om en sag kan behandles i Højesteret.
The 4 things it takes to be an expert
Hvor lang tid går der før en sag kommer for retten?
Almindelige civile sager, herunder boligretssager, berammes normalt inden for 8-12 måneder. Småsager berammes inden for 3-4 måneder. Retsmæglinger kan normalt berammes inden for 2-3 måneder. I de familieretlige tvangsfuldbyrdelsessager er berammelsestiden for første møde 1-2 uger.
Kan man fyre en dommer?
Dommerne har i deres kald alene at rette sig efter loven. De kan ikke afsættes uden ved dom, ej heller forflyttes mod deres ønske uden for de tilfælde, hvor en omordning af domstolene finder sted.
Kan en advokat blive dommer?
En stor del af dommerne bliver udnævnt blandt retsassessorer og dommerfuldmægtige. Men en jurist kan også blive dommer på grundlag af sit virke som advokat, jurist i staten eller lærer ved et universitet. Stillingen som dommerfuldmægtig er en uddannelsesstilling for jurister.
Hvad er lønnen for en dommer?
Størsteparten af Dommerarbejde får en løn mellem 30.210 kr. og 70.994 kr. pr. måned i 2023.
Hvad kræver det at blive sagkyndig?
Lægemiddelstyrelsen kræver, at en sagkyndig person skal være i besiddelse af et eksamensbevis, certifikat eller andet kvalifikationsbevis for en universitetsuddannelse af minimum 4 års varighed.
Hvordan kan man blive sagkyndig?
For at blive godkendt som prøvesagkyndig til kategorierne skal en supplerende uddannelse som prøvesagkyndig til kategori C og D være gennemgået og en prøve bestået. Herudover skal den prøvesagkyndige have virket som prøvesagkyndig til kategori B i mindst 3 år.
Hvad tjener en sagkyndig?
For en selvstændig kørelærer ligger gennemsnitslønnen på 25-35.000 kr. og ofte en del højere. For ansatte på en uddannelsesinstitution er lønnen ca. 35-40.000 kr.
Hvor meget får man i løn som skraldemand?
En skraldemand tjener i gennemsnit 30.000 kr. om måneden inkl. pension, feriepenge og personalegoder. Lønnen afhænger blandt andet af, om du arbejder privat eller kommunalt, og om du er renovationschauffør (kører bilen) eller er renovationsarbejder (sidder ved siden af føreren).
Hvor mange timer arbejder en dommer?
Arbejdstiden er i princippet 37 timer om ugen, men er fleksibel og kan sagtens forenes med et familieliv. Man er dog som ansat jurist ved domstolene undergivet en rådighedsforpligtelse, og i perioder med større arbejdspres kan arbejdstiden således overstige 37 timer.
Hvad får en domsmand i løn?
Som lægdommer får du 1.100 kroner om dagen og 120 kroner for hver nat, du er borte fra hjemmet (med forbehold for, at honoraret kan blive ændret). Hvis du bor mere end tre kilometer fra retten, får du dækket dine udgifter til transport, typisk svarende til udgiften til en standardbillet.
Hvor meget tjener en dommer i retten om måneden?
I øv- rigt ligger byretsdommernes lønninger mellem 429.000 kr. og 492.000 kr. afhængigt af løn- rammen og hvilket tillæg, der er forbundet med stillingen. I landsretterne aflønnes retsformænd og assisterende retsformænd med 498.000 kr.
Hvad får en højesteretsdommer i løn?
De har nu fået en gevaldigt lønregulering, der kommer, samtidig med at dommernes mulighed for at tjene på deres bijob er blevet begrænset. Det skriver Politiken. En højesteretsdommer har hidtil haft en grundløn på 950.000 kroner. Den stiger nu til 1.160.000 kroner om året med virkning fra 1.
Hvem kan afskedige en dommer?
En dommer kan ikke afskediges af andre end Den særlige Klageret, det vil sige hverken af rettens præsident (den administrativt ansvarlige dommer) eller af justitsministeren. Præsidenten har nogle chef-beføjelser i forhold til de ansatte dommere, og kan fx bestemme, hvilke sager dommerne skal tage sig af.
Hvem bestemmer hvem der skal være dommer?
Højesterets dommere
I Højesteret er der 18 dommere. Højesterets dommere udnævnes - ligesom andre dommere - af justitsministeren efter indstilling fra det uafhængige Dommerudnævnelsesråd.
Kan min chef bare fyre mig?
Som medarbejder har du ret til trygge og retfærdige ansættelsesvilkår. Det vil blandt andet sige, at din chef ikke kan afskedige dig, bare fordi han eller hun er sur en dag eller måske kunne tænke sig at give jobbet til en anden. Din arbejdsgiver skal kunne godtgøre, at du afskediges af saglige grunde.
Kan retten afvise en sag?
Det betyder, at retten kan afvise sagen, hvis sagsøger udebliver fra møder uden gyldig grund eller ikke indleverer et processkrift inden udløbet af en frist.
Hvis man taber en retssag og ikke kan betale?
Taber du retssagen, betaler statskassen også sagsomkostningerne til modparten. Du skal som udgangspunkt sende din ansøgning om fri proces til Civilstyrelsen.
Hvad koster det at lægge sag an?
Ved småsager betaler du ved stævning en retsafgift på 500 kr. Vinder du sagen, vil modparten blive pålagt denne omkostning. Sagens øvrige omkostninger er afgjort i retsplejelovens § 311 og §312. Grundreglen er, at hver part afholder egne udgifter, men at den tabende part i sidste ende skal erstatte modpartens udgifter.