Descartes står som den ubestridte grundlægger af den moderne filosofi. Han var den første til at formulere omverdensproblemet og den moderne dualisme.
Hvad er Descartes dualisme?
Descartes' dualisme
Det vil sige, at Descartes får adskilt det materielle og det tænkende (det sjælelige) i to forskellige substanser – dualisme. Han ser altså mennesket som et dualistisk væsen, som består af det sjælelige, bevidstheden og det materielle, kroppen.
Hvad er det modsatte af dualisme?
Monisme. Naturalismen* bekæmper dualismen på naturvidenskabeligt grundlag. Naturalismens menneskesyn er monistisk: hvad vi kalder sjæleligt og legemligt, er ikke artsforskellige modsætninger, men forskellige udslag af den samme biologi [2].
Hvad er dualisme romantikken?
Dualisme er idéen om, at verden er delt i to
Den tanke om verdens todeling kaldes dualisme. Romantikernes dualisme er inspireret af Platons idélære, der skelner mellem ideernes verden og fænomenernes verden. Idéernes verden er, hvad romantikerne tænker som det åndelige, mens fænomenernes verden er det fysiske.
Hvad betyder ordet dualisme?
Dualisme er den opfattelse, at der findes to grundlæggende, klart adskilte modsætninger. Det kan være modsætningerne godt-ondt, Gud-Djævel, evigt-timeligt, ånd-materie, sjæl-legeme, fornuft-følelse, o.a. Udtrykket dualisme bruges inden for filosofi og religion.
Dualisme
Hvilke forfattere var der i romantikken?
- Adam Oehlenschläger (1779-1850)
- Schack von Staffeldt (1769-1826)
- H.C. Andersen (1805-1870)
- N.F.S. Grundtvig (1783-1872)
- Steen Steensen Blicher (1782-1848)
- Emil Aarestrup (1800-1856)
- Søren Kierkegaard (1813-1855)
- Andre forfattere.
Hvem bragte romantikken til Danmark?
Udgangspunktet for den danske romantik er den norsk-danske filosof og geolog, Heinrich Steffens' forelæsningsrække i 1802-03 om tysk idealisme.
Hvad er nyplatonisme?
Nyplatonismen er en filosofi og tankegang fra senantikken, der nyfortolker Platons idélære. Nyplatonismen har indflydelse på flere romantiske forfattere. Nyplatonismens kendetegn er, at den opfatter verden som delt i to: en åndelig del og en fysisk del. Dette verdenssyn er dualistisk.
Hvad er et samfundssyn?
Begrebet samfundssyn beskæftiger sig med antagelser om årsagerne til, at mennesket organiserer sig i fællesskaber. Dette perspektiv omfatter forestillinger om og studier af systemers udvikling, styring af aktiviteten i systemerne, systemernes struktur og funktioner.
Hvad er fænomenernes og ideernes verden?
Platon skelner mellem fænomenernes og ideernes verden. Fænomenernes verden er den fysiske verden, vi lever i og sanser til daglig. Det er en forgængelig og foranderlig verden, hvor intet vedbliver med at eksistere, og hvor alle ting findes i...
Hvad sagde Descartes?
I 1637 sagde René Descartes: "Jeg tænker, derfor er jeg." Jeg har en bevidsthed, derfor oplever jeg at være. Siden er der tænkt meget over og forsket i, hvad bevidsthed er, og hvor og hvordan den opstår. Vi er ikke i tvivl om, at mange dyr har en bevidsthed, men gælder det alle dyr?
Hvad er Rene Descartes kendt for?
Descartes), død 11. februar 1650 i Stockholm) var en fransk filosof og matematiker, der grundlagde den analytiske geometri. Det var Descartes, der opfandt det retvinklede koordinatsystem, som vi bruger det i dag. Han regnes desuden for en af de mest centrale skikkelser i moderne filosofi.
Hvad betyder Cogito ergo sum?
Cogito, ergo sum er et latinsk udtryk for jeg tænker, altså er jeg til.
Hvad er forskellen på rationalisme og empirisme?
Rationalisme og Empirisme. Rationalisterne mente at virkeligheden udelukkende skulle tilegnes gennem fornuft og var uafhængigt af deres sanseerfaringer. Derimod mente empiristerne at videnskaben bygger på sanseerfaringer og at fornuften er det sted hvor sanseerfaringerne bliver bevidste.
Hvornår var rationalismen?
Begrebet rationalisme, der især er knyttet til oplysningstidens idealer, prægede protestantisk teologi ca. 1750-1830.
Hvilke kendetegn har rationalismen?
Filosofisk rationalisme er et erkendelsesteoretisk princip, der fremfører at sandheden skal bestemmes ud fra fornuft, analyse og deduktion, frem for fx igennem åbenbaring og overlevering (se religion) eller igennem induktion og erfaring (se empirisme).
Hvad vil det sige at være Empirist?
Empirisme, filosofisk retning, ifølge hvilken al viden om virkeligheden opnås gennem sanserne. Da det således benægtes, at man kan opnå viden om virkeligheden ved udelukkende at anvende fornuften (såkaldt a priori-viden), står empirismen i modsætning til rationalismen.
Hvem sagde Cogito ergo sum?
Ergo sum cogito, (latin 'jeg tænker, altså er jeg til'), er ifølge René Descartes den fundamentale sandhed, der gendriver en universel skepticisme. Skrevet af: Carl Henrik Koch.
Hvad er kant kendt for?
Immanuel Kant blev født i 1724 og døde i 1804. Han er ikke mindst kendt for sine tre kritikker af hhv. den rene fornuft, den praktiske fornuft og dømmekraften. Han fik dog aldrig skrevet en kritik af den pædagogiske fornuft eller et sammen- hængende, systematisk pædagogisk værk.
Hvad er Sokrates kendt for?
Han er særlig kendt for sine samtaler. Sokrates var overbevist om, at der ligger en indre visdom i alle mennesker, som man kan få frem gennem refleksion og diskussion. Mange kalder i dag Sokrates for “den første filosof”, fordi han satte mennesket og dets tænkning i centrum.
Hvad stod Søren Kierkegaard for?
Kierkegaard regnes ofte som den største danske filosof og som grundlægger af eksistentiel teologi og en af de vigtigste åndelige filosoffer i moderne tid. Han var en stærkt troende kristen tænker og skrev med det udgangspunkt både om teologi, metafysik, etik psykologi og pædagogik samt samfund.
Hvem har opfundet pligtetik?
Inden for almindelig (menneske-) etik er der i dag to helt dominerende og konkurrerende retninger: nytteetik og pligtetik, som hidrører fra de to filosoffer Jeremy Bentham (1748-1832) hhv. Immanuel Kant (1724-1804).
Hvad er Kants morallov?
For at formulere sin morallov opstiller Kant to imperativer: et såkaldt kategorisk imperativ og et praktisk. Det kategoriske imperativ lyder: "Handl kun efter den maksime, om hvilken du samtidig kan ville, at den skal blive en almen lov".
Hvem sagde jeg tænker derfor er jeg?
Cogito ergo sum er en latinsk sætning, der betyder "Jeg tænker, derfor er jeg (til)", "Jeg tænker, altså er jeg (til)" eller "jeg tænker, altså eksisterer jeg". Den forbindes normalt med filosoffen René Descartes, som skrev i "Principia Philosophiae" (prima pars, art.