Folk i Norden har fejret jul, længe før de hørte om, at Jesus blev født. Man fejrede jul i Danmark allerede i 600-tallet. Selve ordet jul stammer fra vikingetiden. Ordet er et flertalsord.
Hvem blev født juleaften?
Eftersom traditionen siger at Jesus blev født om natten, holdes midnatsmesse juleaften, traditionelt til midnat, for at ære hans fødsel.
Hvor kommer vores juletraditioner fra?
Mange af vores juletraditioner i Danmark stammer heller ikke fra Danmark, men derimod fra blandt andet Tyskland, England og Italien. Eksempelvis er adventskransen og juletræet fra Tyskland. Der er dog en række madtraditioner, der kendetegner de danske juletraditioner.
Hvad er den ældste juletradition?
Mad og drikke har altid været et gennemgående element i fejring af julen. Først efter reformationen hører man om traditioner, der knytter sig til kristendommen.
Hvorfor fejrer vi juleaften?
I Danmark fejrer den evangelisk-lutherske kirke juleaften, den 24. december, mens den katolske kirke i Danmark fejrer Jesu fødsel den 25. december. Internationalt fejres Jesu fødselsdag den 25.
THE MAN WHO INVENTED CHRISTMAS | "Christmas Eve" Clip
I hvilke lande fejrer man ikke jul?
Somalia er ikke det eneste land, hvor julen er forbudt. I Brunei, der ligger på den asiatiske ø Borneo, er det forbudt at holde jul, efter sultan Hassanal Bolkiah har ytret ambitioner om at indføre Sharia-lovgivning i landet.
Hvilke lande fejrer jul den 24?
Norden fejrer jul en dag for tidligt
Men Norden adskiller sig fra resten af verden ved at fejre hans fødselsdag den 24. december. Den nordiske skik stammer fra tiden før det mekaniske urs opfindelse. En ny dag begyndte dengang ved solnedgang i stedet for som nu ved midnat.
Er julemanden en dansk tradition?
Vore dages julemand stammer fra en figur, der kom ind i den danske jul i slutningen af 1800-tallet fra den engelsktalende verden, først og fremmest fra England og USA. Her hedder julemanden Santa Claus, som er en direkte påmindelse om julemandens ophav, nemlig den græske helgen Sankt Nikolaus.
Hvem havde Danmarks første juletræ?
I Holsteinborg tændte man det første juletræ i 1808. I København så man træet første gang i 1811 hos familien Lehmann i Ny Kongensgade, og det vakte så stor opsigt, at de mest nysgerrige satte stiger til vinduerne for rigtigt at kunne se, men det blev i almindelighed anset for et tosset påfund.
Hvornår lå julen i vikingetiden?
Skriftlige kilder fortæller, at vikingerne omkring den 13. januar havde en fest, hvor der blev holdt gilde og ofret til guderne. De fejrede, at midten af vinterperioden var nået, og man gik lysere tider i møde. I 900-tallet blev midvinterfesten slået sammen med de kristnes fejring af Jesu fødsel.
Hvem fik juletræet til Danmark?
Skikken med et pyntet træ i stuen kom fra Tyskland, og blev i starten af 1800-tallet mest dyrket af adelen og borgerskabet. I løbet af 1800-tallet blev juletræet mere og mere udbredt, også i almindelige hjem. På landet afløste juletræet ældre former for festoppyntning som ophængningen af hvide, broderede tekstiler.
Er Nisser en dansk juletradition?
Nissen forbindes i dansk juletradition med jul og grød. Men sådan har det ikke altid været. På loftet sidder nissen med sin julegrød.
Hvilken dansk juletradition er ikke tysk?
Fra Sverige kom blandt andet julebukken af halm, julegløggen og Luciaoptoget. Det første Luciaoptog i Danmark fandt sted i National Scala i København i 1944. Skikken, som var opstået i Västergötland, havde på dette tidspunkt faktisk kun været udbredt i hele Sverige i et par årtier.
Hvorfor holder vi jul den 24 og ikke den 25?
Jesus' fødselsdag er ukendt
Når kristne fejrer jul i udgangen af december måned, skyldes det ifølge traditionen, at Jesus blev født på et tidspunkt om natten mellem den 24. og den 25. december. Fejringen af Jesu fødsel hænger i højere grad sammen med de førkristne traditioner.
Hvornår blev jul en tradition?
Jul har ikke ret meget med kristendom at gøre. Folk i Norden har fejret jul, længe før de hørte om, at Jesus blev født. Man fejrede jul i Danmark allerede i 600-tallet. Selve ordet jul stammer fra vikingetiden.
Hvornår blev julen kristen?
En kristen højtid
Fra slutningen af 600-tallet kendes advent som forberedelse til jul. I den vestlige kirke kom adventstiden herefter til at betegne begyndelsen på kirkeåret med påske og pinse som de øvrige store højtider.
Hvem bragte traditionen med juletræet til Danmark?
Tyskere som bosatte sig i udlandet bragte skikken med sig, og i begyndelsen var det derfor kun danskere af tysk afstamning, der havde juletræer. Inspireret af de tyske kunstneres hyldest til træet, og hvad danskere ved selvsyn havde oplevet i tyske hjem, blev også juletræsskikken indført af det københavnske borgerskab.
Hvornår var det første juletræ?
Man mener, at det første juletræ i Danmark blev tændt i begyndelsen af 1800 tallet. Det er i hvert fald dokumenteret, at en indvandret tysk familie, bosat på godset Holsteinborg på Sydsjælland, fejrede jul med et juletræ i 1808. Således har juletræet 200 års fødselsdag i Danmark i år.
Hvad er det mest brugte juletræ?
Nordmannsgran er den mest populære gransort, der bruges som juletræ i Danmark. Faktisk vælger 4 ud af 5 danskere denne type som juletræ. Nordmannsgranen kaldes nogle gange for 'Ædelgran,' og det er ofte symmetrisk og har bløde, blanke og dybgrønne nåle.
Hvorfor har julemanden rødt tøj på?
Det hævdes ofte at julemandens røde og hvide farver oprindelig stammer fra reklamer for Coca-Cola, der viste julemanden i disse farver. Dette kan ikke direkte siges at være helt sandt, da man allerede før reklamernes fremkomst i USA, ofte havde portrætteret julemanden i disse farver.
Hvad hedder julemanden i Polen?
Julemanden kommer to gange i december. Den første gang er om aftenen den 6. december, dagen for denne skytshelgen – Saint Nicolaus – og for anden gang om juleaften. Intet besøg i Polen i juletiden ville være helt komplet uden at forkæle sig selv med retter fra det fantastiske køkken, der forbindes med julen.
Hvad kalder man julemanden i Rusland?
Fader Frost (russisk: Дед Мороз, tr. Ded Moroz; dansk: ~ Bedstefar Frost) er en sagn- og eventyrfigur i østslavisk folkedigtning, hvor han optræder som vinterkonge og skovens mægtige hersker.
Hvorfor hedder det 1 og 2 juledag?
Opkaldt efter den første martyr
2. juledag bliver også kaldt Sankt Stefans dag. Den er opkaldt efter den græsktalende jøde Stefanus, der blev den kristne kirkes første martyr. Stefan var én af apostlenes første hjælpere, der drog særlig omsorg for enker og fattige.
Hvilken dag holder man jul i Tyskland?
Ligesom i Danmark falder julen den 24. december i Tyskland, og man kan næsten sige, at tyskerne har opfundet meget af det, vi forbinder med jul herhjemme. Både juletræet, adventskransen og julekalenderen stammer fra Tyskland, og traditionen med det pyntede træ kom til Danmark i starten af 1800-tallet.