Julekalenderen blev opfundet i München, af Gerhard Lang. Han fik idéen i 1905, og i 1908 blev den første julekalender trykt. Den fik navnet "Im Lande des Christkinds". Den første danske julekalender "Børnenes Julekalender" kom til i 1930.
Er julekalender en dansk ting?
Konceptet med tv-julekalendere stammer oprindeligt fra Sverige, men har også bredt sig til Danmark, Norge, Finland og Island. Sveriges Television har sendt årlige julekalendere siden 1960, DR siden 1962, Yle siden 1963, NRK siden 1970, RUV siden 1988, TV 2 siden 1990 og TV 2 Norge siden 1992.
Hvor stammer julekalenderen med låger fra?
Det siges, at en tysk husmor var så træt af, at hun hele tiden skulle svare hendes børn på, hvor lang tid der var til juleaften. Derfor lavede hun praktisk nok en kalender med 24 låger, så børnene selv kunne tælle ned til juleaften. I 1903 så man den første masseproducerede julekalender, som bestod af to ark.
Hvor er julekalender fra?
TV-julekalenderen stammer fra Sverige, hvor den første julekalender blev sendt i fjernsynet i 1960. Fænomenet blev opfundet som supplement til den trykte julekalender, hvor det, der gemte sig bag dagens låge, udspillede sig som underholdning i fjernsynet samme aften.
Hvor kommer traditionen med julekalender fra?
Adventskalenderen er et alternativ for pakkekalender og gives således kun fire gange; nemlig én for hver søndag i advent, og traditionen kommer fra Tyskland, som var de første til at indføre det. Det er en super måde for børnene at holde den lange ventetid til juleaften ud.
JEG FÅR DET IKKE: Hvor kom adventskalendere fra?
Hvornår blev verdens første julekalender vist på tv?
Tv-julekalendere fra 1960 til 1990
I 1962 forfulgte Danmarks Radio (DR) ideen om en tv-julekalender til børn. Konceptet kom til at hedde 'Børnenes Julekalender', og dets første produktion blev kaldt 'Historier fra hele verden'. Den første julekalender sendte en række mindre historier fra andre lande.
Er adventsgaver dansk?
Adventsgaverne er en ny tradition, men både advent som ventetiden op til jul og idéen om at give gaver i juletiden kan spores tilbage i Danmarks og Europas historie, vurderer Brian McGuire. Han er professor emeritus i historie og har forsket i kristendommen i Danmark.
Hvor mange penge tjener De Nattergale på The Julekalender?
En business, som julekalender-kollegaen Pyrus bevidst tjener store penge på - ca. en halv millioner kr. på en måned. Den vej ønsker De Nattergale dog ikke at gå.
Hvilken julekalender er blevet vist flest gange på dansk tv?
De Nattergale fik heller ikke mange penge til at producere serien, men de formåede at skabe nogle legendarisk ud af næsten ingenting. Siden er 'The Julekalender' blevet den julekalender, der er vist flest gange på dansk tv, og det blev også den første danske julekalender, der blev eksporteret til udlandet.
Hvorfor hedder det en Nåsåer?
Det er kartoffelavlerslang for at gå på toilettet og en vending Oluf bruger jævnligt gennem julekalenderen. Udtrykket stammer efter sigende fra en tourmanager, De Nattergale kendte. Han yndede at sige "nå, men I skal vel også hjem og puste grise op?"
Hvem ejer The julekalender?
Ejerne af kartoffelmarken er ægteparret Oluf og Gertrud Sand, som kort efter får en logerende, den københavnske Benny Jensen, der viser sig at være en nåsåer (en nissehader), der er på jagt efter nisserne.
Hvornår kom pakkekalenderen til Danmark?
Pakkekalenderen kom først frem efter Anden Verdenskrig. Folk syede ofte selv pakkekalenderne med 24 små ringe eller huller til at montere små gaver. Butikkerne så det som en mulighed og annoncerede små varer som forslag til pakkekalenderen. Billede: Julekalender fra 1970-76.
Hvornår kom den første chokolade julekalender?
Den første chokolade julekalender blev introduceret i 1958 og blev populær fordi det gav børn en sød overraskelse hver dag i december. I dag er chokolade julekalendere en fast del af december hyggen i mange familier, både i Danmark og resten af verden.
Hvilken julekalender er ældst?
Det følgende er en liste over alle julekalendere der har været på DR i tidernes løb. 1967: DR1 – Kender du Decembervej? 1995: DR1 – Hallo, det er Jul!
Hvad hedder Danmarks ældste julekalender?
De mange forskellige julekalendere der er blevet vist på tv gennem tiden. Der findes rigtig mange forskellige julekalendere, som er blevet vist i tv. Den første der blev vist i DR, er adresseret helt tilbage til 1962, var den første julekalender i Danmark.
Hvad er den bedste danske julekalender?
Seerne har via daglige vurderinger hos Kantar udpeget TV 2s 'Tinka og Kongespillet' til Danmarks bedste julekalender siden 1992. Kvalitetsvurderingen blev 4,5 på skalaen fra 1 til 5, hvor 5 er højest. Knap 1,1 million seere så med på tv hver dag – og rekordmange på TV 2 PLAY.
Hvad er den dyreste julekalender?
'Jul på slottet' blev den dyreste nogensinde
Den hed 'Jul på slottet' og kostede 12 millioner kroner at lave.
Hvad er den mest sete julekalender i Danmark?
Det er især disse tv-julekalendere, som havde høje seertal, hvoraf 'Alletiders Jul' fra 1994 har rekorden med 1,383 million seere i gennemsnit.
Hvad hed TV 2 første julekalender?
TV 2 har siden undfangelsen haft to forskellige tilbud inden for julekalendere. Dels en familiejulekalender, og dels en voksen julekalender. Den første familiejulekalender hed 'Trolderik og nisserne' og løb over skærmen i 1990.
Hvad koster TV 2 julekalender?
Julekalenderen koster 49 kr. Overskuddet går til børn på Julemærkehjemmene.
Hvor mange Tinka julekalender har der været?
Den populære TV 2-julekalender ”Tinkas juleeventyr” bliver forvandlet til en julemusical med kendte navne i spidsen. I december 2022 kunne danskerne opleve den allersidste ”Tinka”-julekalender på TV 2. Det var den tredje i rækken om halvnissen Tinka og hendes menneskeven Lasse.
Hvorfor fejrer vi første søndag i advent?
Advent (fra latin: 'adventus Domini' der betyder 'Herrens komme' eller 'Herrens ankomst') er den periode i kirkeåret, hvor man forbereder sig på Jesu fødsel den 25. december. De fire søndage i adventsperioden betegnes henholdsvis første, anden, tredje og fjerde søndag i advent.
Hvor stammer julegave fra?
Fejringen af fødslen af den persiske lysgud, Mithras, foregik ved en familiefest, hvor man udvekslede gaver, og det er derfra traditionen med julegaver stammer fra. I Danmark var det først og fremmest borgerskabets børn som kom med på gavebølgen i 1700-1800-tallet.
Hvad giver man dem der har alt?
- Bronzeskulpturer i 99 eksemplarer. ...
- Unikke vin op til 100 år gammel (fra alle fødselsår) ...
- Personlige Zippo lightere med gravering. ...
- Champagnesabler med gravering. ...
- Unikke håndlavede metalfigurer (kan graveres) ...
- Personlig kortholder med navn.