Dokumentation af medicinordinationer Personalet skal dokumentere den medicin, patienten får. Dokumentationen skal omfatte receptpligtig medicin og håndkøbsmedicin, dosisdispenseret medicin og medicin doseret af personalet samt medicin, som patienten selv eller pårørende administrerer.
Hvilken lovgivning er gældende vedr medicinadministration?
Læger er efter § 17 i autorisationsloven generelt forpligtet til at udvise omhu og samvittighedsfuldhed under udøvelse af sin virksomhed. Det gælder uanset, om der er tale om en fysisk konsultation eller en online-konsultation.
Hvordan og hvornår dokumenterer du medicinhåndtering af præparatet?
om patienten selv administrerer sin medicin, eller om pårørende administrerer patientens medicin. skriftlige aftaler med lægen om, hvordan medicinen skal gives, fx 'efter skema'. Skriftlige og mundtlige aftaler med lægen skal fremgå af den sundhedsfaglige dokumentation.
Hvem har udarbejdet vejledning om medicinhåndtering?
Formålet er at medvirke til, at patienterne får den rigtige medicin. Pjecen er udarbejdet af Styrelsen for Patientsikkerhed. Vi har set på, hvilke spørgsmål vi ofte får om medicinhåndtering, og vi har lyttet til personale og ledelse på de behandlingssteder, vi besøger i forbindelse med det sundhedsfaglige tilsyn.
Hvad må social og sundhedsassistenter ift medicinhåndtering?
Social- og sundhedsassistenter med medicinkompetence
Social- og sundhedsassistenter må ikke opstarte behandling med et for patienten nyt præparat. Al medicin der gives, dokumenteres i Medicinmodulet. Sundhedspersonalet som udleverer medicin skal sikre sig, at patienten forstår at tage medicinen korrekt.
Medicin KU - Hjertefysiologi - Opgave 3 - Del 1
Hvad er social og sundhedsassistentens opgave og ansvar når medicinhåndtering delegeres på praktikstedet?
Det betyder, at når du, som fx social- og sundhedsassistent, får en opgave delegeret, selv skal vurdere behovet for behandling. Du skal også selv vurdere gennemførelsen af behandlingen. Vurderingerne skal foretages inden for et præcist aftalt område. Det kan eksempelvis være stivkrampevaccination i skadestuen.
Hvad er social og sundhedsassistentens opgave og ansvar i forbindelse med delegation af medicinhåndtering på praktikstedet?
To særligt relevante pligter som sundhedsperson i relation til medicingivning er pligten til at rapportere utilsigtede hændelser, samt ansvaret for at sikre, at patientens selvbestemmelsesret overholdes. Begge dele er beskrevet i Sundhedsloven. → Læs mere om lovgivning i Det sammenhængende borger- og patientforløb.
Hvad står der i sundhedsloven omkring medicinhåndtering?
Indenrigs- og sundhedsministeren kan fastsætte regler om, at andre personer, der som led i deres erhverv udleverer medicin til en patient eller håndterer medicinoplysninger, kan få adgang til de oplysninger, der er registreret om patienten, når dette er nødvendigt for disse personers behandling af patienten.
Hvem angiver de overordnede vejledninger omkring medicinhåndtering?
medhjælpsbekendtgørelsen og vejledningen. Lægen/tandlægen har journalføringspligt efter reglerne i bekendtgørelse om autoriserede sundhedspersoners patientjournaler (journalføringsbekendtgørelsen). Umiddelbart efter en lægemiddelordination har lægen/tandlægen pligt til at indføre ordinationen i patientjournalen.
Hvem kan indberette Lægemiddelbivirkninger?
Patienter og deres pårørende kan også indberette bivirkninger. Enhver uforudset eller uønsket virkning er at betragte som en mulig bivirkning, og alene mistanken herom udgør en tilstrækkelig grund til at foretage en indberetning.
Hvor og hvordan bliver borgerens medicin dokumenteret?
I Fælles Medicinkort kan du som sundhedsprofessionel se oplysninger om borgerens medicin, når det er relevant i forbindelse med borgerens behandling. Du kan desuden registrere og ændre i oplysningerne.
Hvad er vigtigt i forhold til dokumentation af en Medicinordination?
Ordinationen skal være tydelig. Personalet har pligt til at dokumentere lægens beslutning om ordination i den lokale journal. Personalet må ikke ændre i lægens ordination eller i lægens begrundelse (indikation) for, at patienten skal have medicinen.
Hvem må ordinere medicin til en borger?
Det er den læge, der har dig i behandling, som ordinerer din medicin, udskriver recepter og opdaterer dit medicinkort. Det kan være din egen læge, tandlæge, en speciallæge eller en læge på sygehuset.
Hvad siger sundhedsloven om dokumentation?
Pligten til at føre patientjournal påhviler enhver autoriseret sundhedsperson og personer, der handler på disses ansvar, jf. sundhedsloven § 6, når disse som led i udførelsen af sundhedsmæssig virksomhed foretager behandling af en patient, jf. § 1. Stk.
Hvem har ansvar for medicin?
Det er lægen, der ordinerer medicinen og har ansvar for, at patienten får den rette medicin.
Hvilke pligter har man som social og sundhedsassistent?
Social- og sundhedsassistenter tager udgangspunkt i en individuel og helhedsorienteret omsorg og pleje på baggrund af patientens/borgerens værdier og behov. Social og sundhedsassistenter arbejder med såvel somatik som psykiatri, de har særlige kompetencer til at varetage helhedsplejen for de psykiatriske grupper.
Hvad er SSA generelle ansvar i forbindelse med håndtering af lægemidler?
Den der administrerer lægemidlerne, er ansvarlig for at udlevere medicinen, samt sikre at patienten indtager medicinen eller for selv at give lægemidlet til patienten. Forud for udlevering, injektion eller ophængning af iv medicin skal patienten altid identificeres af den sundhedsfaglige person.
Hvad er en UTH i relation til medicinhåndtering?
Hvad er utilsigtede hændelser? Når noget går galt i forbindelse med sundhedsfaglige opgaver, kalder man det en utilsigtet hændelse (UTH). Det er en hændelse, som har eller kunne have haft konsekvenser for patienten i forskellig grad. Man kalder det utilsigtet, fordi det ikke var hensigten, at det skulle ske.
Hvilke 7 8 principper skal du være opmærksom på når du dispenserer og administrerer medicin?
Dispensering skal foregå systematisk, uforstyrret, og de hygiejniske principper skal overholdes. Når medicinen dispenseres gælder følgende: Medicinen findes frem, kontrolleres i forhold til patientens medicinskema; navn, CPR-num- mer, præparat, styrke, dosis6 indikation og holdbarhedsdato.
Hvad skal du dokumentere når du arbejder efter sundhedsloven?
Du skal føre journal over de sundhedsfaglige opgaver, du selv udfører. Det gælder for alle, der udfører sundhedsfaglige opgaver, uanset uddannelse eller ansættelsesforhold.
Hvilke opgaver er der under sundhedsloven?
Lovgivningen og de bekendtgørelser, der vedrører sundhedsområdet, handler både om sociale rettigheder, generel sundhedsfremme og forebyggelse til raske borgere, tidlig opsporing blandt borgere, der er i risiko for at udvikle en sygdom, og pleje og omsorg til de borgere, der har en fysisk eller psykisk sygdom.
Hvad siger sundhedslovens 15 vedr samtykke?
§ 15. Ingen behandling må indledes eller fortsættes uden patientens informerede samtykke, medmindre andet følger af lov eller bestemmelser fastsat i henhold til lov eller af §§ 17-19.
Hvilke opgaver har en SSA?
Social- og sundhedsassistenter kan være ansat på mange forskellige arbejdspladser, og kan have mange forskellige arbejdsfunktioner. De mest centrale opgaver er grundlæggende sygepleje, observation, identifikation af symptomer, genoptræning, vejledning, instruktion og information, der er centrale opgaver.
Hvilket ansvar har du når du fungerer som lægens medhjælp?
Hvis du anvender medhjælp, er du som læge ansvarlig for instruktion og tilsyn mv. af medhjælpen. I samarbejdssituationen er du ansvarsmæssigt stillet som om, at du selv har udført behandlingen.
Hvilken lovgivning arbejder du som SSA under?
I modsætning til en del andre grupper af sundhedspersoner er social- og sundhedsassistenter derimod ikke omfattet af lov nr. 451 af 22. maj 2006 om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed (autorisations- og virksomhedsloven).