Forbrugerne står for klart det største madspild i Danmark. Samtidig er de private husholdninger den sektor, som står for den største andel af det samlede danske madspild på ca. 715.000 ton årligt - nemlig 36% (260.000 ton). På andenpladsen ligger detailhandelen med 23% (163.000 ton).
Hvem laver mest madspild i Danmark?
Fødevareindustrien tegner sig for den største del, 385.000 ton madspild årligt. I den kategori genererer mejerier den største andel, 218.000 ton. Og kategorien ”anden fødevareindustri” for 156.000 ton årligt. Herunder ligger f.
Hvilke supermarkeder har mest madspild i Danmark?
afskaffet mængderabatter for at mindske madspild, bliver belønnet af danskerne. På spørgsmålet om, hvilket supermarked danskerne synes gør mest for kampen mod madspild i Danmark, placerer danskerne REMA 1000 i toppen (30%). Mellem toppen og den næstøverste, Netto, er der en del afstand (9%).
Hvor kommer det største madspild fra?
Dette madspild skønnes at udgøre 237.000 ton om året. Det største madspild sker i processen inden, ma- den bliver solgt til forbrugerne. Det samlede mad- spild i primærproduktionen, fødevareindustrien, detailhandlen og i storkøkkener er opgjort til 303.000 ton om året.
Hvem er skyld i madspild?
I undersøgelsen er der også kigget nærmere på, hvad danskerne især smider ud. Tallene viser, at holdbarhedsdatoer og overskydende mad fra de store hovedmåltider især er skyld i madspildet.
Hvordan Danmark fører kampen mod madspild
Hvilken aldersgruppe smider mest mad ud?
En undersøgelse fra Fødevarestyrelsen i 2018 peger på, at unge 18-34-årige er den gruppe, der smider mest mad ud. I denne undersøgelse ser vi nærmere på de unges mad- og indkøbsvaner med det formål at forklare, hvorfor de unge har så relativt stort et madspild, og hvad der kan motivere dem til at smide mindre mad ud.
Hvor stor en procentdel af madspild i Danmark står de danske husholdninger for?
De danske husholdninger står for godt 36 % af Danmarks årlige madspild, hvilket udgør 260.000 tons pr. år.
Hvorfor er der så meget madspild i Danmark?
Forarbejdningssektoren og forbrugerne tegner sig for den største del af spildet. En ny rapport fra Miljøstyrelsen viser, at i Danmark kommer 30 procent af madspildet fra husholdningerne og 47 procent fra forarbejdningssektoren blandt andet i form af frasortering af fødevarer på grund af størrelse og facon.
Hvad gør supermarkeder for at undgå madspild?
Både Coop og Dansk Supermarked arbejder allerede aktivt for at bekæmpe madspild. Det sker blandt andet ved at sælge varer, der er ved at udløbe, til en god pris samt gennem et samarbejde med Fødevarebanken, som aftager en del af kædernes usolgte madvarer.
Hvor meget madspild har Danmark?
I Danmark smider de private husholdninger 247.000 ton mad ud om året. Det er ca. 30% af det samlede madspild i Danmark.
Hvor er der mest madspild i verden?
Ifølge notatet ”Food price watch” fra Verdensbanken, smider Nordamerika mest mad ud pr. indbygger i husholdninger (115 kilo pr. år) efterfulgt af Europa (95 kilo pr. år), mens lande i Afrika syd for Sahara smider mindst ud (6 kilo pr.
Hvad smider vi dansker i gennemsnit mest ud af?
Overskydende middagsrester, overskredne holdbarhedsdatoer og glemte madvarer udfordrer danskernes kamp mod madspild. I undersøgelsen er der også kigget nærmere på, hvad danskerne især smider ud. Tallene viser, at holdbarhedsdatoer og overskydende mad fra de store hovedmåltider især er skyld i madspildet.
Hvor meget mad smider dansker ud om året?
Det totale årlige madspild i hele værdikæden fra jord til bord i Danmark ligger på 814.000 ton som svarer til 3,8% af den samlede CO2-udledning, der hvert år udledes fra Danmark.
Hvor stort er madspildet i Danmark?
I Danmark er det Miljøstyrelsen der måler madaffald og madspild. Miljøstyrelsen har beregnet, at der årligt smides 1.214.000 ton madaffald ud – det vil sige både ikke-spiseligt og spiseligt madaffald. Den samlede årlige mængde madspild er 814.000 ton.
Er madspild et problem i Danmark?
Hvad er madspild, og hvorfor er det et problem? Hvert år går 814.000 tons fødevarer til spilde i Danmark, hvilket svarer til 3,8% af Danmarks samlede CO2-udledning. En stor del af madspildet sker hjemme hos forbrugerne, derfor gør du et stort personligt bidrag til klimakampen ved at reducere dit madspild.
Hvad er forskellen mellem madspild og Madtab?
Madspild er fødevarer, der kunne være spist, men som i stedet går til spilde. Madtab er derimod fødevarer, som går tabt i produktionen mellem leverandøren og forbrugeren.
Hvor meget mad smider supermarkederne ud?
Hvert år smider supermarkederne i alt ca. 45.000 tons mad ud. Og det ender i forbrændingsanlæggene.
Kan man spise kylling dagen efter sidste anvendelsesdato?
Står der 'sidste anvendelsesdato' på maden, er det mad, der let bliver uspiselig. Det er mad, du bør være forsigtig med at spise efter datomarkeringen. Det gælder for eksempel ferske produkter som kylling, hakket kød, fars og fersk fisk.
Hvad er skjult madspild?
Endelig er der den form for madspild, som kaldes for 'skjult madspild'. Det dækker over det spild af råvarer (dyr og planter), som kunne være spist af mennesker, hvis det ellers var blevet behandlet rigtigt igennem hele fødevarekæden (altså fra selve produktionen af fødevarerne, til de sælges i butikkerne – dvs.
Hvad udleder madspild?
Ifølge FAO bidrager madspild årligt til et CO2-udslip på 8% af det menneskeskabte udslip til drivhuseffekten. For hvert kilo mad, der er produceret, bliver 4,5 kg CO2 frigjort i atmosfæren.
Hvor kan man hente gratis mad?
Om GratisMad.dk
MODTAG MAD: GratisMad.dk er en lettilgængelig, gratis landsdækkende platform, som gør det nemt for danskere i madfattigdom, dvs. DONÉR MAD: GratisMad.dk er også en landsdækkende gratis platform for lokale donorer af overskudsmad, fx.
Er der forskel på madspild i rige og fattige lande?
Samlet spildes meget større mængder mad i den rige end i den fattige del af verden. I en ny rap- port fra FN's fødevareorganisation FAO anslås, at madspild i den rige del af verden ligger på 280 - 300 kg pr. indbygger, mens tallet i verdens fattige egne ligger på 120 - 170 kg pr indbygger.
Hvilke dele af befolkningen bruger især Madspildsapps?
Det er især personer under 55, der benytter madspildsapps
Det er især personer under 55 år, der benytter sig af apps mod madspild. Derefter falder anvendelsen stødt med alderen. Hver femte fra 16-54 år køber overskudsvarer eller får tips til at bruge sine madvarer for at minimere sit madspild.
Hvilken madvare smider danske børnefamilier oftest ud?
Det er børnenes skyld
Uspist mad på børnenes tallerkener er sammen med brød den ting, som flest, nemlig 52 procent, oplever at måtte smide ud, og lige efter følger rester fra børnenes madpakker, som 41 procent oplever at spilde«, siger ernæringschef Line Munk Damsgaard fra Landbrug & Fødevarer.
Hvem bruger Madspildsapps?
Populariteten af madspildsapps i de forskellige aldersgrupper har ikke ændret sig markant siden 2020 på nær aldersgruppen 16-24 år. Med 29 pct. var madspildsapps mest udbredt blandt yngre forbrugere i 2022, hvor den tilsvarende andel var 10 procentpoint lavere (19 pct.) i 2020.