Kalmarkrigen var en krig udkæmpet mellem Danmark og Sverige i årene 1611–13 på grund af Sveriges forsøg på at bryde Danmarks monopol på handelen med Rusland og uenigheder om Finmarks fremtidige statslige tilhørsforhold. Den var sidste gang Danmark forsøgte at underlægge sig Sverige og dermed genetablere Kalmarunionen.
Hvem vandt Kalmarkrigen?
I stedet indgik han efter engelsk mægling en yderst fordelagtig fredsaftale med Sverige. Ved Freden i Knærød i januar 1613 måtte Danmark afgive Kalmar. Til gengæld blev svenskerne idømt en skyhøj krigsskadeserstatninger på 1 million rigsdaler. Den skulle betales over seks år, og fæstningen Älvsborg blev givet som pant.
Hvem var med i Kalmarkrigen?
Kalmarkrigen, krig mellem Danmark og Sverige 1611-13. Danmark erklærede krig i april 1611 efter en række mindre stridigheder, hvoraf den vigtigste drejede sig om samernes skat og herredømmet i Finnmarken.
Hvem vandt svenskekrigene?
I 1643 erobrede svenskerne hertugdømmerne Slesvig og Holsten og besatte hele Jylland. De rykkede også ind i Skåne. Danskerne tabte krigen, og i 1645 måtte Danmark-Norge afstå Jämtland, Härjedalen, Gotland og Øsel samt Halland for en trediveårig periode, nedsætte Øresundstolden og den norske told.
Hvornår sluttede Kalmarkrigen?
Freden i 1613
Kalmarkrigen endte stort set uafgjort. Fredsforhandlingerne i Knäred i Halland, som stod på i over to måneder og først blev afsluttet 20. januar 1613, resulterede i, at Sverige fik Kalmar tilbage mod at betale krigsskadeerstatning på en million rigsdaler, som skulle betales over seks år.
Debunking The Theory About 001 | Squid Game Explained
Hvorfor startede Kalmarkrigen?
Kalmarkrigen var en krig udkæmpet mellem Danmark og Sverige i årene 1611–13 på grund af Sveriges forsøg på at bryde Danmarks monopol på handelen med Rusland og uenigheder om Finmarks fremtidige statslige tilhørsforhold. Den var sidste gang Danmark forsøgte at underlægge sig Sverige og dermed genetablere Kalmarunionen.
Hvordan startede Kalmarunionen?
I 1388 blev Margrete valgt til regent over den del af Sverige, som stormændene kontrollerede. Kort efter - i 1389 - afsatte danske og svenske tropper Albrecht af Mecklenburg, og Margrete blev regent i hele Sverige. Det var starten på Kalmarunionen.
Hvornår mistede Danmark-Norge og Sverige?
I 1814 tabte Danmark-Norge Englandskrigene, og kongen af Danmark-Norge, Frederik VI blev tvunget til at overdrage Norge til kongen af Sverige ved Freden i Kiel. Efter et norsk forsøg på uafhængighed og vedtagelsen af en fri forfatning blev Norge tvunget ind i en løs union med Sverige.
Hvornår blev Danmark besat af Sverige?
Karl Gustav-krig. Danske tropper rykkede ind i den svenske besiddelse ærkebispedømmet Bremen. Den svenske konge Karl Gustav reagerede hurtigt. I slutningen af 1657 løb den svenske hær det danske forsvar over ende, og Holsten, Slesvig og Jylland blev besat.
Hvornår mister Danmark Sverige?
I 1660 mistede Danmark definitivt Skånelandene i kølvandet på Svenskekrigene. Dog gjorde Bornholm modstand og kom igen under dansk styre. Det store tab medvirkede samtidig til indførelsen af enevælden i 1661.
Hvorfor stoppede Kalmarunionen?
Oprøret lededes af den svenske stormand Gustav Vasa, der i 1523 lod sig udråbe som Sveriges konge. Hermed var det endegyldigt slut med Kalmarunionen, og samme år bragte også kongens fald i Danmark og Norge. Christian 2.
Hvornår blev Kalmarunionen grundlagt og hvorfor?
Kalmarunionen var en union mellem de tre nordiske riger, indgået på et møde i Kalmar i juli 1397. Kalmarunionen varede fra 1397 til 1523 og bestod i et kongefællesskab mellem de tre kongeriger Danmark, Norge og Sverige.
Hvem vandt torstenssonkrigen?
juli 1644 mødtes de 2 hære mellem Femern og Kielerfjorden. Det slag er kendt som Slaget ved Kolberger Heide . Slaget er kendt fordi den danske konge selv ledede den danske flåde, og det var under dette slag, at kongen mistede synet på sit ene øje. Det lykkedes danskerne at vinde slaget, men de tabte krigen.
Hvor mange gange har Danmark været i krig med Sverige?
Forskere har svært ved at afgøre præcis, hvilke to nationer, der har været i krig med hinanden flest gange – men et godt bud ville være Danmark og Sverige. De to lande har udkæmpet 11 krige siden Gustav Vasas konsolidering af den svenske nationalstat i 1521.
Hvor mange svenskekrigen var der?
Den langvarige konflikt mellem Danmark og Sverige kan opdeles i tre faser, der hver omfatter to krigsperioder. Den første fase markeres af Den Nordiske Syvårskrig og Kalmarkrigen. Begge krige blev indledt af Danmark i et forsøg på at tvinge Sverige tilbage i Kalmarunionen, der var gået i endelig opløsning i 1523.
Hvad mistede Danmark i 1600 tallet?
Ved fredsaftalen med Sverige i 1658 mistede Danmark Skånelandene, over en fjerdedel af kongeriget. Det var et tab, man søgte at genvinde gennem de næste 60 år, men uden held. Selv om krigslykken var større under Store Nordiske Krig, fik den danske konge ikke de gamle østdanske provinser tilbage.
Hvad mistede Danmark til Sverige?
Freden i Kiel er betegnelsen for fredsslutningen efter Danmarks deltagelse i Napoleonskrigene 1807-1814. Den blev indgået i den holstenske by Kiel mellem Danmark og på den anden side Sverige og Storbritannien. Vigtigst af alt betød den, at Norge, der siden 1380 havde været i union med Danmark, blev afstået til Sverige.
Hvorfor blev Danmark besat i 2 verdenskrig?
Tysklands angreb på Norge og Danmark 9. april 1940 var foranlediget af et tysk ønske om på den ene side at give den tyske flåde bedre operationsbetingelser i Atlanterhavet og på den anden side at sikre udskibningen af svensk jernmalm til den tyske rustningsindustri fra den norske havneby Narvik.
Hvornår var Danmark ikke besat af Tyskland?
april 1940. Samme dag valgte den danske regering at bøje sig for det tyske krav om betingelsesløs overgivelse. Danmark var hermed besat af den tyske besættelsesmagt, og Besættelsen varede indtil tyskernes kapitulation den 5. maj 1945.
Hvorfor måtte Danmark afgive Norge?
400-årsnatten varede til 1814, da kong Frederik 6. måtte give Norge fra sig til Sverige på grund af sin alliance med Napoleon under Napoleonskrigene.
Hvilke lande har Danmark ejet?
Kongeriget Danmark udgøres af Danmark, Færøerne og Grønland og betegnes også som rigsfællesskabet.
Hvad hed Danmark Norge og Sverige?
I 1397 blev Norge forenet med Danmark og Sverige i Kalmarunionen. På det tidspunkt var befolkningen i hele Skandinavien gået over til kristendommen.
Hvilke tre lande dannede Kalmarunionen i 1397?
Kalmarunionen var en personalunion mellem kongerigerne Danmark, Norge og Sverige, som blev oprettet i 1397 og varede til 1523.
Hvem var den første kvindelige regent i Danmark?
Margrete den 1. er Danmarks første kvindelige regent. Hun samler alle lande i Norden i 1397 i Kalmarunionen.
Hvad gjorde dronning Margrete 1 for Danmark?
Margrete 1. (1353-1412) overtog magten i Danmark og Norge fra sin søn Oluf (1370-1387) efter hans pludselige død i 1387. Hun blev udnævnt til fuldmægtig frue og ret husbond. Året efter fik hun samme titel i Norge, ligesom en gruppe førende svenske stormænd antog hende til Sveriges rigsstyrer under samme titel.