Hvem stiller lovforslag?

Regeringen fremsætter de fleste lovforslag Ideer til nye love kommer primært fra regeringen, men kan også komme fra folketingsmedlemmerne, interesseorganisationer, erhvervslivet, foreninger m.v., sager i medierne, borgere, der henvender sig til et folketingsmedlem eller et parti med en sag.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ft.dk

Hvem laver lovgivning?

At vedtage love er Folketingets hovedopgave, og det er en lang og møjsommelig proces. Alle medlemmer af Folketinget kan fremsætte lovforslag, men de fleste forslag bliver fremsat af regeringen. At vedtage love er Folketingets hovedopgave, og det er en langog møjsommelig proces.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på dr.dk

Hvem skal underskrive en lov før den kan træde i kraft?

Efter lovforslagets vedtagelse underskrives loven af regenten og af den relevante minister. Loven offentliggøres herefter i Lovtidende, og træder med mindre andet er besluttet, i kraft en uge efter denne offentliggørelse.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Hvordan er lovgivningsprocessen?

1. Den almindelige lovgivningsproces Efter grundlovens regler forløber lovgivningsprocessen i fire faser: Fremsæt- telse af lovforslag, forslagenes behandling i Folketinget, stadfæstelse af de vedtagne forslag og kundgørelse af loven.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på jurabibliotek.dk

Hvornår kaldes lovforslag regeringsforslag?

Beslutningsforslag behandles to gange i folketingssalen, dog enkelte gange kun én gang. I mellemtiden behandles beslutningsforslaget i det relevante stående udvalg. Hvis en minister stiller et beslutningsforslag, kaldes det et regeringsforslag. Andre forslag kaldes private forslag.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Dit Demokrati | Fra idé til lov



Hvordan foregår lovgivningsprocessen i Danmark?

Lovgivningsarbejdet foregår skiftevis i Folketingssalen og i et af Folketingets udvalg. Udvalgene arbejder med lovforslagene mellem behandlingerne i Folketingssalen, og det er med til at sikre grundighed i lovgivningsarbejdet. Folketinget har selv vedtaget en minimumsbehandlingstid for lovforslag på 30 dage.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ft.dk

Hvad hedder den nuværende regering?

Regeringen Mette Frederiksen II har været Danmarks regering siden 15. december 2022. Den består af ministre fra Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne, hvorfor den ofte benævnes SVM-regeringen. De har tilsammen 88 mandater bag sig i Folketinget.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Hvem kan stille forslag til ny lovgivning i EU?

Rådet og Europa-Parlamentet vedtager

Den almindelige lovgivningsprocedure indebærer, at Europa-Parlamentet og Rådet begge skal godkende et forslag, før det er vedtaget.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på um.dk

Hvilke fire faser er der i lovgivningsprocessen?

Lovgivningsprocessen kan opdeles i fire hovedfaser: initiativ, forberedelse, parlamentsbehandling og iværksættelse.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Kan Europa-Parlamentet fremsætte lovforslag?

Europa-Parlamentet kan godkende eller forkaste et lovforslag eller foreslå ændringer til det.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på europarl.europa.eu

Hvornår træder en lov i kraft?

Når ministeren har bestemt, hvornår loven skal træde i kraft, udarbejder ministeren en ikrafttrædelsesbekendtgørelse, hvori tidspunktet for lovens ikrafttræden oplyses. I sådanne tilfælde vises den bekendtgørelse, som sætter loven i kraft under fanen ”Sætter i kraft” med et direkte link til bekendtgørelsen.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på retsinformation.dk

Kan man vælte en regering?

Grundloven nævner i §15 mistillidsvotum, idet det fastslås, at ingen minister kan forblive i sit embede, efter at Folketinget har udtalt sin mistillid til ham. I samme paragrafs stk. 2 pointeres det desuden, at et mistillidsvotum mod statsministeren betyder regeringens fald.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Hvad er forskellen på en lov og en bekendtgørelse?

En lovbekendtgørelse er en sammenskrivning af den gældende lov og samtlige ændringslove, der er kommet til sidenhen. Det er en praktisk foranstaltning, der letter det daglige arbejde og skaber overblik, da man ikke behøver at sammenholde loven med de senere ændringslove.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på star.dk

Hvordan er processen for et lovforslag i EU?

Gennem en række behandlinger af lovforslaget gennemgår og ændrer Parlamentet og Rådet teksten. Hvis de to institutioner er enige om ændringerne, kan lovforslaget vedtages. Hvis Parlamentet og Rådet ikke kan blive enige om ændringerne, skal forslaget til andenbehandling.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på commission.europa.eu

Hvor kan man læse loven?

Love og bekendtgørelser finder du i regeldatabasen Retsinformation. Retsinformation er den danske regeldatabase.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ft.dk

Er en forordning en lov?

Forordning er et andet ord for lov, og er et begreb, der bruges i dansk retshistorie og i EU-retlig sammenhæng. 1. En forordning var en generel retsforskrift, der fra 1500-tallet og frem til Grundloven af 1849 var en af betegnelserne for de love, statsmagten udstedte.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Hvem er den lovgivende magt og hvad laver de?

Den lovgivende magt har som hovedregel eneret på at vedtage love, og har derudover typisk eneret på at vedtage nationale budgetter og skatter. Den lovgivende magt skal ofte godkende krigserklæringer og tilslutning til visse internationale aftaler (så som nye EU-traktater).

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Hvad er det vigtigste i grundloven?

Grundloven bestemmer, hvem der kan lovgive, hvordan det foregår, og hvilke grænser, der gælder for lovens rækkevidde. Nogle af de vigtigste bestemmelser i grundloven er om befolkningens frihedsrettigheder og om magtens tredeling i den lovgivende, udøvende og dømmende magt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på faktalink.dk

Hvor mange love er der i Danmark?

Danmarks forfatning

Af de mere end 1.300 love, vi har i Danmark, er der én lov, der er hævet over alle de andre, nemlig grundloven.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på ft.dk

Hvem laver direktiver?

Direktiver pålægger EU-landene at opnå et bestemt resultat, men overlader det til dem frit at vælge, hvordan de vil gøre det. EU-landene skal vedtage tiltag til indarbejdelse af direktiverne i de nationale love (såkaldt gennemførelse), så de kan nå de mål, der er opstillet i direktiverne.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på commission.europa.eu

Hvem laver lovene i EU?

Kommissionen foreslår lovgivning

De love, den foreslår, skal fremme EU's og borgernes interesser som helhed. Kommissionen forelægger et lovgivningsmæssigt forslag for Europa-Parlamentet og Rådet, som skal blive enige om teksten, for at den kan blive til EU-lov.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på commission.europa.eu

Hvem bestemmer lovene i EU?

Kommissionen forelægger sit forslag til lovgivning (i reglen til en forordning, et direktiv eller en afgørelse) for Europa-Parlamentet og Rådet, men også for alle de nationale parlamenter i EU og, hvor det er relevant, for Regionsudvalget og Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på europarl.europa.eu

Hvad består en regering af?

En regering er den udøvende magt i et land. Ifølge Danmarks Riges Grundlov består regeringen i Danmark af kongen eller dronningen og ministrene. I almindelig sprogbrug består regeringen af ministrene med statsministeren som politisk leder.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Hvilken ministerpost får Lars Løkke?

Siden december 2022 har han været udenrigsminister i regeringen Mette Frederiksen II. Han har både været næstformand (1998-2009) og formand (2009-2019) for partiet Venstre, som han repræsenterede i Folketinget fra 1994 indtil sin udmeldelse af partiet i 2021.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Hvem er finansminister i Danmark?

Nicolai Halby Wammen (født den 7. februar 1971 i Holbæk) er en dansk politiker for Socialdemokratiet, der har været Danmarks finansminister siden 2019.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org