Finske skisoldater og frivillige soldater fra blandt andet Danmark kæmpede bravt, men forgæves mod Sovjetunionen i de 105 dage, Vinterkrigen varede. Den endte med, at de måtte afstå omkring 13 procent af landet til russerne.
Hvorfor startede Vinterkrigen?
Molotov-Ribbentrop-pagten i 1939 gjorde det muligt for Sovjetunionen at lægge pres på Litauen, Letland, Estland og Finland. De tre baltiske lande gav snart efter for de sovjetiske krav, men Finland blev ved med at afvise kravene. Som følge heraf begyndte Vinterkrigen den 30. november 1939.
Hvornår blev Finland fri af Rusland?
I 1809 erobrede Rusland Finland, og Finland blev gjort til et russisk storhertugdømme. Finland fik lov at udvikle sig ret selvstændigt, og efterhånden ønskede flere og flere finner at blive uafhængige af Rusland. Efter en revolution i Rusland i 1917, hvor kommunisterne kom til magten, blev Finland selvstændigt.
Hvornår mistede Sverige Finland?
Sommeren 1809 og fredsaftalen
Fredsaftalen blev undertegnet den 17. september. Sverige måtte afstå hele den finske del af riget og dele af Lapland øst for Torne älv, Muonio älv og Könkämä älv til Rusland, samt en tredjedel af arealet; en fjerdedel af befolkningen forsvandt fra riget.
Hvor meget land mistede Finland til Rusland?
Finland underskrev Moskvafreden, krigen sluttede den 13. marts 1940, og Finland måtte afstå hele Det Karelske Næs, cirka 13 procent af sit territorium til Sovjetunionen. Den finsk-talende befolkning, hvoraf mange var ortodokse, blev evakueret til Finland.
Vinterkrig: Den sovjetiske invasion af Finland forklaret
Hvornår løsrev Sverige sig fra Danmark?
Herefter var det - med få korte afbrydelser - kun kongefællesskabet med Norge, der var effektivt (til 1814), mens det kun lykkedes de danske konger at herske i Sverige i kortere perioder, indtil Sverige endegyldigt løsrev sig med proklamationen af Gustav Vasa som svensk konge i 1523.
Hvor mange russere bor i Finland?
Der lever omkring 60.000 russere i Finland, hvoraf ca. en tredjedel af dem har dobbelt statsborgerskab.
Hvorfor hedder det Suomi?
Suomi. Oprindelsen til navnet Suomi (finsk for Finland) er usikker, men ordet kan have udviklet sig fra det protobaltiske ord "*zeme", der betyder "land".
Hvad er Finland kendt for?
Søer og skove præger det vidtstrakte finske landskab. Finland er også kendt for sit uddannelsessystem, Angry Birds, design og Mumitroldene. Mod nord grænser Finland op til sine nordiske nabolande, Norge og Sverige.
Hvem holdt Finland med i 2. Verdenskrig?
Verdenskrig havde fra finsk side primært til formål at forhindre russiske angreb på landets selvstændighed. Men da Tyskland angreb Sovjetunionen i juni 1941, var finsk deltagelse på tysk side uundgåelig, og man så nu en mulighed for at genvinde de områder, der var blevet afstået efter Vinterkrigen.
Hvem bombede Stalingrad?
Stalingrad blev i eftersommeren 1942 angrebet af den tyske 6. armé under ledelse af generaloberst Friedrich Paulus. Den 21. august krydsedes floden Don, og man var nu kun 75 km fra byen.
Hvor mange finske soldater døde under 2. Verdenskrig?
I Norge var antallet af ofre 9.500, da Norge både havde soldater og sømænd, der mistede livet i krigen. I Finland døde 97.000 mennesker, da landet først kæmpede mod Sovjetunionen og derefter Nazityskland.
Hvilket år var der mest sne?
Vinteren 1978/79 er den værste nogensinde målt i Danmark. I hvert fald hvis man ikke kan lide sne.
Hvornår var Finland i krig med Rusland?
juli 1941 til den 19. september 1944 og endelig Laplandskrigen. Finnernes land, dvs. det daværende Sveriges østlige del, var blevet en del af det russiske kejserrige i 1809 efter en kortvarig krig mellem Rusland og Sverige.
Hvor er snestormen værst?
Værst gik det ud over det sydlige Jylland, Lolland og Falster, hvor enkelte landsbyer helt var lukket af snemasserne. På Lolland og Falster blev snestormen også kaldt for sne- eller vinterkrigen.
Hvad betyder Suomi på finsk?
Suomi, (af urbaltisk *žemē 'land', samme ord som folkenavnet samer og det sydfinske landskab Häme), det finske navn for Finland.
Hvilket sprog stammer dansk fra?
De germanske sprog er en indoeuropæisk sprogfamilie, der omfatter følgende moderne sprog: afrikaans, dansk, engelsk, frisisk, færøsk, islandsk, nederlandsk (med flamsk), norsk, svensk og tysk.
Hvad hedder Helsinki på dansk?
Finlands hovedstad hedder Helsinki (finsk) eller Helsingfors (svensk og dansk).
Hvor mange russere bor der i Danmark?
Ifølge Videnscenteret bor der mellem 5.500 og 6.000 russere i Danmark, hvoraf omkring 80 procent er kvinder som Svetlana Koldsø.
Er Finland større end Danmark?
Areal. Finland (FI) udgør 88,7% af det samlede areal. Danmark (DK) udgør 11,3% af det samlede areal.
Hvad er det finske navn for Finland?
Republikken Finlands officielle navn på landets to officielle sprog er: Suomen tasavalta (finsk) og Republiken Finland (svensk). På samisk, som også har en særlig status i Finland, hedder landet Suoma dásseváldi.
Hvorfor gik Sverige ud af Kalmarunionen?
Kalmarunionen fungerede som samlet enhed indtil 1448, men gik ifølge danmarkshistorien.dk (se kilder) herefter ind i en opløsningsperiode. Det skyldtes, at de svenske stormænd var utilfredse med Sveriges position i unionen.
Hvor gammel er Sverige?
Det var den 6. juni 1523, at kong Gustav Vasa kunne tiltræde som konge for et selvstændigt Sverige, som ellers havde været under dansk herredømme – reelt siden 1389 – formelt med Kalmarunionens indstiftelse i 1397. Af samme grund er den 6. juni Sveriges nationaldag.
Hvor længe var Norge en del af Danmark?
Fra 1380 til 1814, i alt 434 år, var Norge og Danmark knyttet sammen i et politisk fællesskab, der varierede i styrke og nærhed, og hvor også Sverige i perioder var en del af Kalmarunionen (1397-1523).