En diktator var en embedsmand i antikkens Rom, der blev udnævnt af senatet og fik store magtbeføjelser. Udnævnelsen gjaldt et halvt år og var ofte i forbindelse med krig eller opstand. Den seneste udnævnelse var i 216 f.Kr. efter Slaget ved Cannae, hvor Marcus Junius Pera blev udnævnt til diktator.
Hvem var den første diktator?
Titus Larcius var ifølge traditionen den første mand, som blev udnævnt til diktator. Han fik til opgave at beskytte Rom i forbindelse med en truende krig mod romernes nabostammer. Mange historikere betragter i dag Napoleon som den første diktator i en mere nutidig forstand.
Hvem styrer i et diktatur?
Diktatur (fra latin: dictatura, en diktators embede) er en statsform, hvor al magt er placeret hos én diktator eller en lille gruppe personer (oligarki er ved et mindre antal personer), som har uindskrænket magt.
Hvad er diktatur?
I et diktatur er det kun en person, eller en lille gruppe, der har magten. Folket kan ikke tale frit, og det kan være farligt at kritisere dem der bestemmer. Derimod er der både politisk og personlig frihed i et demokrati. Her kan man diskutere problemer i samfundet og på den måde prøve at løse dem.
Hvor stammer ordet diktatur fra?
Ordet kommer fra latin dictator, en afledning af dictare 'byde, befale', der selv er afledt af dicere 'sige'.
The Dictator - Aladeen (What is your name???)
Hvad laver en diktator?
-er (af lat. dictator, den som befaler, jf. diktere 2) den, der (for begrænset tid) har uindskrænket magt (i en stat, et samfund olgn.).
Hvornår startede diktatur?
Den nazistiske magtovertagelse i begyndelsen af 1933 skete efter flere års uroligheder i Tyskland, hvor kampe mellem kommunister og nazister blev mere og mere udbredt. Den økonomiske krise i begyndelsen af 1930erne ramte den tyske befolkning hårdt, og mellem hver fjerde og hver tredje var arbejdsløs.
Hvad hedder det danske demokrati?
Repræsentativt demokrati - Wikipedia, den frie encyklopædi.
Hvad hedder demokrati?
Demokrati (oldgræsk: δημοκρατία, romaniseret dēmokratía, dēmos 'folk' og kratos 'vælde') eller folkestyre er et politisk system, hvor magten ligger hos folket. I en moderne forståelse af begrebet skelnes mellem styreform og holdning (livssyn). Demokrati betyder folkestyre.
Hvilken styreform har man i Danmark?
Den danske regeringsform er indskrænket-monarkisk. Indskrænket-monarkisk betyder, at kongen har regeringsmagten, men at magten er indskrænket af reglerne i grundloven. Begrænsningen af kongemagten er i dag meget vidtgående. Regenten har ikke nogen selvstændig magt – kongen eller dronningens magt er kun formel.
Hvad er et demokratisk diktatur?
Begrebet kan også anvendes synonymt med betondemokrati, hvor ingen love og regler er til debat, når først der er stemt: "Folket har valgt de demokratiske repræsentanter, flertallet af repræsentanterne har lavet lovene, og derfor skal alle lyde lovene".
Hvad hedder den styreform vi har i Danmark?
I godt 200 år var enevælden den styreform, der var i Danmark. Men i 1849 blev der indført konstitutionelt monarki med demokratiske træk. Det betød, at det ikke længere var kongen eller dronningen, der havde al magt.
Hvem myrder Cæsar?
Det varede imidlertid ikke så længe, idet Cæsar 15. marts 44 f.v.t. blev offer for en sammensværgelse anført af Marcus Junius Brutus og Gaius Cassius Longinus: Han blev myrdet med 23 dolkestød, 56 år gammel.
Hvem kom først Lenin eller Stalin?
Nogle af Den Russiske Revolutions mest kendte skikkelser er Vladimir Lenin, der stod i spidsen for den første regering efter Oktoberrevolutionen; Josef Stalin, der overtog ledelsen efter Lenins død i 1924; Lev Trotskij, der efter Stalins magtovertagelse måtte gå i eksil; og Aleksandra Kollontaj, der efter ...
Hvorfor var romerne ikke i Danmark?
Hvorfor erobrede romerne ikke Danmark? - Quora. Fordi de blev slået i Teutoburg, Tyskland af germanerne. Romerne skulle have åbne landskaber at kæmpe i og ikke skove med moser som var datidens landskaber i det nordlige flade Europa. Derefter opgav romerne at udvide territoriet over Rhinen.
Hvad består et demokrati af?
I et demokrati vælger folket nogle personer til parlamentet – i Danmark til Folketinget – som vedtager landets love. Ethvert demokrati har regler for, hvordan parlamentet bliver valgt, hvordan regeringen dannes, og hvad staten kan bestemme på vegne af den enkelte borger. De regler kaldes en forfatning.
Hvad går direkte demokrati ud på?
Direkte demokrati er, hvor hele befolkningen kommer til orde, således at alle har indflydelse på den endelige afgørelse.
Hvor mange lande er der i verden?
Der er i alt 195 lande i verden. Disse lande inkluderer 193 medlemslande af FN, to lande, der ikke er medlemmer af FN (Vatikanstaten og Palæstina) og fire lande, der er anerkendt af FN (Kosovo, Taiwan, De Forenede Arabiske Emirater og Qatar). Alle andre territorier er ikke anerkendt som selvstændige stater.
Hvad er de 7 F er?
Ved indførelsen af Grundloven i 1849 blev en række befolkningsgrupper udelukket fra politisk deltagelse. Disse grupper er blevet kaldt "de syv F'er": fruentimmere, folkehold, fattige, fallenter, fjolser, forbrydere og fremmede. I denne film fortæller historiker, ph.
Hvornår fik vi stemmeret i Danmark?
Grundloven i 1915 var et gennembrud for den lige og almindelige valgret, som vi i dag opfatter som en selvfølge. Politisk valgret blev her for første gang givet til både mænd og kvinder på lige vilkår. For at opnå valgret skulle man være fyldt 25 år, have indfødsret og fast bopæl i landet.
Hvornår blev Danmark en nationalstat?
Danmark fik med Junigrundloven i 1849 en fri forfatning og blev med krigsnederlaget i 1864 til en nationalstat. Den politiske udvikling herefter var præget af udviklingen af politiske partier og modsætninger mellem Højre og Venstre.
Hvornår var Spanien et diktatur?
Efter sejren i borgerkrigen i 1939 etablerede Franco et diktatur, som varede til hans død i 1975.
Hvem var diktator i Spanien?
Francisco Franco blev Spaniens statsoverhoved og diktator efter sejren i spanske borgerkrig i 1939 og var ved magten frem til sin død 20. november 1975.
Hvorfor var der diktatur i Spanien?
Hvorfor blev der indført diktatur i Spanien
Efter nationalisterne og Francos sejrer i 1939 indførte Franco et diktatur, som varede helt frem til hans død i 1975. Francos var en barsk og hævntørstig leder. Franco forfulgte sine politiske modstandere, hvor Spanien var underlagt et hårdt diktatur i midten af 1900-tallet.