Domfældte kan som udgangspunkt anke dommen, hvis der er afsagt dom med en bøde på over 6.000 kr., fængselsstraf, andre foranstaltninger eller frakendelse af førerretten. Anklagemyndigheden kan kun anke sagen, hvis der ifølge loven kan idømmes strengere straf end bøde.
Hvilke sager kan ankes?
Anken kan omfatte skyldsspørgsmålet (om den tiltalte er skyldig i den rejste tiltale) og/eller strafudmålingen (hvilken straf den tiltalte skal have). I nogle sager medvirker domsmænd, i andre sager nævninge. Læs mere om de to typer sager.
Hvilke sager kan ankes til landsretten?
Det kan være sager, hvor der er rejst tiltale for fx drab, særlige grove tilfælde af brandstiftelse, voldtægt eller røveri. Nævningesager begynder ved byretten og kan ankes til landsretten. Den tiltalte har selv mulighed for at vælge, at sagen skal føres som en domsmandssag og ikke som en nævningesag.
Kan en dom ankes?
Hvis du er utilfreds med dommen, kan du opnå en ny behandling af din sag ved at anke dommen til landsretten. Er du alene utilfreds med dommens afgørelse om sagsomkostninger, kan du kære denne afgørelse til landsretten. Både anke og kære betyder, at du beder om en ny behandling i landsretten.
Hvornår kan man anke en dom?
Du kan anke sagen ved at sende et brev til anklagemyndigheden eller til den byret, som har behandlet din sag. Du kan ikke anke ved at sende et brev til landsretten. Din forsvarer og byretten kan vejlede dig om, hvordan du anker din sag. Fristen for anke er 14 dage, fra dommen er afsagt.
EASY WAY TO APPEAL YOUR CASE IF YOU LOSE
Kan småsager ankes?
Du kan anke dommen, hvis forskellen mellem byrettens dom og det resultat, du ønsker at opnå i landsretten, er over 20.000 kr. Hvis forskellen er mindre, skal du have tilladelse til at anke af Procesbevillingsnævnet. Fristen for at søge Procesbevillingsnævnet om anketilladelse er 4 uger efter, at retten afsagde dommen.
Kan man klage over en dom?
Hvis du ikke er enig i en afgørelse, der er truffet i byretten, har du som hovedregel mulighed for at klage over afgørelsen til landsretten. Der bruges forskellige juridiske ord om det at klage alt afhængig af, hvad det er for en type afgørelse, du ønsker at klage over. Samlet hedder det at appellere.
Hvad sker der hvis man anker en dom?
Hvis du anker dommen, bliver den i første omgang ikke endelig og ikke fuldbyrdet. Dvs. at du ikke umiddelbart skal betale en idømt bøde eller påbegynde afsoning. Du bliver dog heller ikke løsladt, hvis du er varetægtsfængslet.
Kan man anke en dom i Højesteret?
Det følger af retsplejelovens § 371, at domme, som er afsagt af en landsret som anden instans, ikke kan ankes. I samme bestemmelse findes en undtagelse hertil, nemlig at Procesbevillingsnævnet kan give tilladelse til at anke til Højesteret, hvis sagen er af principiel karakter.
Hvem betaler en ankesag?
Hvis du bliver dømt, skal du som udgangspunkt betale alle sagens omkostninger. Du kan læse om sagsomkostninger her. Sagens omkostninger vil hovedsageligt bestå af udgifterne til din forsvarer (salæret). Hvis du har haft en beskikket forsvarer, vil det offentlige i første omgang betale udgifterne til din forsvarer.
Hvad er småsager?
Sager om krav, som har en økonomisk værdi på højest 50.000 kr. uden renter og omkostninger, kan ofte løses både nemt og billigt ved at anlægge en småsag. En småsag kan også være en sag, som ikke har en økonomisk værdi, men hvor kravet fx er, at den anden part skal dømmes til at udføre en bestemt handling.
Hvilke sager kommer i byretten?
Byretten behandler bl. a.: Civile sager, straffesager, tinglysningssager og skiftesager. I Danmark findes der 2 landsretter: Vestre Landsret i Viborg og Østre Landsret i København. Landsretten behandler primært appelsager fra byretten.
Hvornår kan man anke en sag?
Du kan anke dommen ved at sende et brev til anklagemyndigheden eller til den byret, som har behandlet din sag. Du kan ikke anke ved at sende et brev til landsretten. Din forsvarer og byretten kan vejlede dig om, hvordan du anker. Fristen for anke er 14 dage, fra dommen er afsagt.
Hvem kan anke en straffesag?
Byrettens domme i straffesager kan ankes til landsretten af anklagemyndigheden eller af tiltalte i overensstemmelse med reglerne i dette kapitel. Anke sker til den landsret, i hvis kreds byretten ligger. Anken kan ud over dommen omfatte den forudgående behandling af sagen og de afgørelser, der er truffet under sagen.
Kan man anke en civil sag?
Ja, en dom, der er afsagt i en almindelig civil sag, kan du som udgangspunkt klage over til landsretten. Dette hedder at anke.
Kan anklagemyndigheden anke?
Anklagemyndigheden har også mulighed for at anke sagen til landsretten. Den tiltalte eller anklagemyndigheden skal senest anke inden 14 dage, fra dommen er afsagt. Et offer i en straffesag kan ikke beslutte, om en dom skal ankes til landsretten. Det er tiltaltes eller anklagemyndighedens beslutning.
Hvornår er en dom principiel?
En afgørelse er principiel i juridisk forstand, når den indeholder en afgørelse, der vil kunne lægges til grund i fremtidige sager. Sådanne afgørelser vil som oftest vedrøre lovfortolkning, men kan også vedrøre andre forhold, fx bevisbedømmelse.
Hvad kan komme i Højesteret?
Højesteret behandler både civile sager og straffesager. Civile sager er især sager mellem borgerne indbyrdes og sager mellem en borger og forvaltningen. I straffesager kan Højesteret ikke tage stilling til skyldspørgsmålet.
Hvad koster en sag i Højesteret?
Retsafgiften er 2.000 kr. for sager med en økonomisk værdi på over 100.000 kr. Hvis du anker landsrettens dom til Højesteret (hvilket som udgangspunkt kræver tilladelse fra Procesbevillingsnævnet), skal du betale retsafgift på 4.000 kr.
Hvad er forskellen på en dom og en afgørelse?
En kendelse afslutter som regel ikke den enkelte retssag i modsætning til en dom; dog træffes en række afgørelser om afvisning i den civile retspleje også ved kendelse, og alle afgørelser i fogedretterne træffes ved beslutning eller kendelse.
Hvis man taber en retssag og ikke kan betale?
Taber du retssagen, betaler statskassen også sagsomkostningerne til modparten. Du skal som udgangspunkt sende din ansøgning om fri proces til Civilstyrelsen.
Hvor kan man se ens dom?
I CPR registerindsigt kan du se, hvilke oplysninger der er registreret om dig i Det Centrale Personregister (CPR).
Hvilke afgørelser kan ikke påklages?
Afgørelser om tilladelse til at påbegynde bygge- og anlægsarbejder, før der er givet godkendelse, kan ikke påklages. Se miljøbeskyttelseslovens § 33, stk. 2. Påbud/forbud efter miljøbeskyttelseslovens § 69 (tilsynsafgørelser) kan ikke påklages til Miljø- og Fødevareklagenævnet.
Hvilke afgørelser kan påklages?
Klage over afgørelser truffet af kommunen
Afgørelser truffet af kommunen kan som udgangspunkt påklages til Ankestyrelsen af forældremyndighedsindehaveren samt barnet eller den unge, der er fyldt 12 år. Kommunens beslutning om at der skal ske en anbringelse uden for hjemmet, er en afgørelse, der kan påklages.
Kan man altid klage over en afgørelse?
Du har altid mulighed for at klage over afgørelser fra kommunen... Hvis du har fået en egentlig afgørelse fra kommunen, kan du klage over den. Det vil normalt være til Ankestyrelsen. Afgørelsen fra kommunen skal som udgangspunkt være skriftlig, indeholde en begrundelse og en klagevejledning.