Klimaaftrykket fra rødspætter og torsk er for eksempel betydeligt højere, hvis fiskene er fanget med bundtrawl, end hvis fiskene er fanget med såkaldt snurrevod, som kræver mindre motorkraft at fiske med.
Hvilke fisk er mest bæredygtige?
Hvis du vil vælge de mest bæredygtige fisk, skal du kigge efter fisk med Ø- eller ASC-mærket, når du køber opdrættede fisk. Køber du vildtfangede fisk, skal du gå efter NaturSkånsom eller MSC-mærket. Mærkningsordningerne for bæredygtige fisk er dog ikke fejlfrie.
Er laks godt for klimaet?
Et øget indtag af fisk vil øge klimaaftrykket fra kosten. Det er dog muligt at vælge fisk, der belaster klimaet mindre end andre. Sild og muslinger har et relativt lavt klimaaftryk, mens rejer og fladfisk ligger relativt højt. Klimaaftrykket for torsk og laks ligger derimellem.
Hvad er det mest bæredygtige mad?
Bønner, ærter, linser og andre bælgfrugter er en god kilde til protein, og de har en klimabelastning, som er næsten 50 gange lavere end oksekød. Grøntsager, frugt og nødder indeholder også protein. Vegetabilsk protein er mere bæredygtigt end kød.
Hvilke fisk er bedst at spise?
Hvilke fisk skal jeg spise? Variér mellem de fede og de magre typer fisk. Fede fisk er for eksempel makrel, sild og laks, mens magre fisk kan være torsk, rødspætte og sej. Både fersk, frossen og fisk på dåse er godt for dig.
Hvilken fisk og skaldyr er bedre for miljøet: Opdrættet eller vildfanget?
Hvilke fisk skal man undgå?
Undgå udskæringer af vilde fisk som helleflynder, sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre, sandart, oliefisk, escolar, rokke og tun. Undgå torskelever, da den kan have et forhøjet indhold af dioxin og PCB.
Hvilke fisk er dyrest?
Den blåfinnede tun er normalt den dyreste på fiskemarkedet. Japans borgere spiser omkring 75 procent af hele verdens fangst af blåfinnede tunfisk. Men årtier med overfiskeri truer den eftertragtede fisk. Flere vestlige lande har derfor indført et forbud mod at fange den blåfinnede tun i Atlanterhavet.
Hvilken type kød er bedst for klimaet?
3. Vælg lyst kød frem for mørkt kød. Kyllinge- og svinekød belaster klimaet mindre end eksempelvis oksekød.
Hvilke fødevarer er mest klimavenlige?
- Muslinger. De fleste spiser nok muslinger for de smager helt vidunderligt. ...
- Kål. Grønkål, hvidkål, rosenkål, rødkål, spidskål, savoykål. ...
- Svampe. ...
- Danske æbler og pærer. ...
- Kylling. ...
- Andre klimasyndere.
Hvad skal man spise for at være klimavenlig?
- Undgå madspild. ...
- Spis kartofler og pasta frem for ris. ...
- Spis mere grønt end kød. ...
- Når du spiser kød, så vælg det lyse. ...
- Spis lokalt ... ...
- 6. … ...
- Kig også på transportformen. ...
- Spis fisk og vælg de rigtige.
Hvilket kød forurener mindst?
Det skal ses i lyset af, at hverken svinekød eller kyllingekød er at finde i top 10. Svinekød ligger på 4,6 kg CO2 per kg spiseligt kød, mens kyllingekød ligger på 5,5 kg CO2 per kg.
Hvilket kød belaster klimaet mest?
Oksekød og lammekød belaster klimaet mest
Det, som batter mest i forhold til klimaet, er at skrue ned for indtaget af okse- og lammekød. Lammekød belaster nemlig klimaet med 21,4 kg CO2-ækv. pr. kg fødevare og oksekød med 13,9 kg CO2-ækv.
Er det sundt at spise laks hver dag?
Myte 7: Du kan spise laks hver dag
Den officielle kostanbefaling for fisk lyder på 350 g om ugen, heraf 200 g fed fisk som fx laks. Om du spiser en laksesteak to gange om ugen eller foretrækker ca. 30 g fed fisk om dagen til din frokost, er sundhedsmæssigt ligegyldigt.
Er rejer bæredygtig?
Vælg ferske rejer
Det er også godt for miljøet - særligt hvis rejerne er ferske. Ferske rejer udleder nemlig kun 3.0 kg CO2-ækv. Til sammenligning udleder oksekød 13,9 CO2-ækv, ifølge Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug. Generelt har flere typer af fisk og skaldyr et lavt klimaaftryk.
Er makrel bæredygtig?
Ifølge Forbrugerrådet Tænk er Sæbys makreller fanget med 'Pelagisk Mid Water Trawl' (flydetrawl), hvilket er den type trawl, der er kategoriseret af WWF som grøn – det vil sige, at du kan spise makrellen med god samvittighed.
Er rødspætte bæredygtigt?
Rødspætten og skrubben er to eksempler på de lækre spisefisk, der lever i de nordeuropæiske farvande – lige ud for de store fiskeelskende europæiske nationer. Rødspætten og skrubben kommer begge fra bæredygtige bestande og danner basis for velsmagende kvalitetsretter.
Hvilket dyr forurener mest?
De største syndere er oksekød og lam, derefter kommer fisk, enkelte skaldyr og i den anden ende er kylling og svinekød.
Hvad er det mest klimavenlige land i verden?
For anden gang i træk kåres Danmark som verdens mest bæredygtige land af det anerkendte Environmental Performance Index, EPI.
Hvilke grøntsager er mest klimavenlige?
Hvis man vil spise mere klimavenlige grøntsager, er det en god ide at vælge efter sæson ifølge flere forskere. Du står med to tomater. Den ene er dyrket i et stort drivhus, mens den anden er dyrket på en solbeskinnet mark i Sydeuropa.
Hvilket kød er værst for miljøet?
Lammekød er den værste klimasynder blandt fødevarer. Også hummer, oksekød, fladfisk og frosne rejer er blandt de store klimasyndere, når det gælder CO2-udledning. Vil du gerne have kød i dine måltider, er der nogle typer kød, du kan vælge, som er langt bedre for klimaet end lam og oksekød.
Hvor meget belaster avocado klimaet?
5 fakta om avocadoer:
Avocado er en frugt, der vokser på træer, som opsuger og lagrer CO2 og frigiver ilt – ligesom æbler og blommer. Det gennemsnitlige klimaaftryk for en avocado er 0,19 kg CO2æ, for samme mængde oksekød er det 4 kg CO2æ, ost 3,15 kg og for svin 1 kg. (kilde)
Er svinekød klimavenligt?
Dansk svinekød er ikke klimavenligt
Men dansk gris er på ingen måde klimavenligt, og Danish Crown har derfor ikke hjulpet forbrugerne. Tværtimod. Den danske svineproduktion udleder 6,1 millioner tons CO2-ækvivalenter om året, hvilket er 11 procent af Danmarks samlede klimaudledninger.
Hvad er den billigste fisk?
- Kuller, skrubber og ising er billigere alternativer til torsk og rødspætter. Der er mellem 20 og 30 procent i prisforskel, vurderer han. Torsk og rødspætter er ofte de fisk, som folk går med, fordi de bliver sat i forbindelse med bestemte årstider.
Hvad er den mest spiste fisk i Danmark?
Torsken er en af vores mest spiste og økonomisk vigtigste havfisk - både i dag og gennem historien. Den kendes på sit overbid og sin lange føletråd på underkæben, som den bruger til at registrere om der er føde i nærheden.
Hvad koster verdens dyreste fisk?
Den almindelige tun, der fanges vildt, sælges for bogstaveligt talt hundreder af tusinder af dollars. Den bedste kilde til tun er på Tsukiji-fiskemarkedet i Tokyo. Den dyreste tun der nogensinde er blevet solgt havde en pris til 173.600 dollars for en almindelig tun på 201 kg.