Den danske modstandsbevægelse udførte under 2. Verdenskrig blandt andet sabotage, likvideringer og andre aktioner samt produktion og udgivelse af illegal presse i deres kamp mod den tyske besættelsesmagt. 85.000 personer deltog i større eller mindre grad i modstandskampen i Danmark ifølge Frihedsmuseets registreringer.
Hvilke modstandsgrupper fandtes der i Danmark under besættelsen?
Modstandsbevægelsen bestod af grupper fra alle dele af landet. Blandt de tidligste var Thomas Sneum, Churchillgruppen og Hvidstengruppen. De største modstandsgrupper var Holger Danske, Ringen og BOPA. I Sverige samledes Den Danske Brigade, der kom i aktion i maj 1945.
Hvilke metoder brugte modstandsbevægelsen?
Modstandsgruppernes vigtigste våben mod besættelsesmagten var sabotage, og deres foretrukne metode var jernbane- og industrisabotage. Ud af de i alt 2.800 større registrerede sabotageaktioner i Danmark var 1.500 rettet mod jernbanerne. Flere af modstandsgrupperne formulerede konkrete regelsæt for deres kamp.
Hvilken betydning havde modstandskampen under besættelsen?
Modstandskampen, som voksede frem i de sidste besættelsesår, fik ikke alene betydning for danskernes selvforståelse. Den viste også hele verden, at der var et kæmpende Danmark. Dermed var vejen banet for, at landet efter befrielsen og efter Anden Verdenskrig blev placeret på de allierede sejrherrers side.
Hvor mange modstandsfolk døde under besættelsen?
Under besættelsen blev omkring 400 danskere likvideret af modstandsbevægelsen, fordi de var mistænkt for at hjælpe den tyske besættelsesmagt.
Besættelsen 1940-1945
Hvordan gjorde Danmark modstand under besættelsen?
Modstanden gav sig bl. a. udslag i opbygningen af en illegal presse og i udførelsen af sabotager. Den illegale presse blev efterhånden et vigtigt alternativ for store grupper af danskere, som ikke ville nøjes med de censurerede nyheder i de officielle danske medier - eller med engelsk radio.
Hvor mange modstandsfolk blev henrettet af tyskerne efter en dom?
I alt blev 102 danske modstandsfolk henrettet efter tysk krigsretsdom.
Hvilken betydning fik modstandskampen efter besættelsestiden?
Modstandskampen havde meget stor betydning for, hvordan der blev set på Danmark efter krigen. Og den betød meget for danskerne selv. Hvis samarbejdspolitikken uimodsagt var fortsat helt frem til 1945, ville det have været invaliderende for vores nationale identitet.”
Hvad skete der med Holger danske modstandsgruppe?
Holger Danske var en af de største modstandsgrupper i København under den tyske besættelse. Den talte henved 350 medlemmer mod krigens slutning i 1945. Gruppen stod for likvidering af ca. 200 stikkere og over 100 sabotageaktioner.
Hvorfor startede modstandsbevægelsen?
Under besættelsen var der danskere, der ville bekæmpe den tyske værnemagt. De ville svække tyskerne i Danmark og støtte de allieredes krig mod Tyskland. På den måde skulle modstanden hjælpe til, at Danmark ville blive befriet.
Hvad var modstandsbevægelsens formål?
Den danske modstandsbevægelse udførte under 2. Verdenskrig blandt andet sabotage, likvideringer og andre aktioner samt produktion og udgivelse af illegal presse i deres kamp mod den tyske besættelsesmagt. 85.000 personer deltog i større eller mindre grad i modstandskampen i Danmark ifølge Frihedsmuseets registreringer.
Hvad var den danske modstandsbevægelse?
september 1943, da Danmarks Frihedsråd blev etableret. Formålet var at have ét overordnet organ for den danske modstandsbevægelse frem for en masse uafhængige grupper. Frihedsrådet bestod af repræsentanter fra flere etablerede illegale organisationer, heriblandt Frit Danmark, Ringen, Dansk Samling og DKP.
Hvad var en modstandsbevægelse?
En modstandsbevægelse er en organisation, som aktivt bekæmper en besættelsesmagt, en lokal regering, der samarbejder med en besættelsesmagt, eller et diktatur.
Hvad ønskede modstandsbevægelsen?
Modstandsbevægelsen ønskede et brud med samarbejdspolitikken, der kunne gøre Danmark til en anerkendt aktør på de allieredes side, og måtte både bekæmpe besættelsesmagten og samarbejdstilhængerne.
Hvor mange modstandsbevægelser var der i Danmark?
En ny »Modstandsdatabase« udarbejdet af Frihedsmuseet viser, at 85.000 personer var med i modstandsbevægelsen under Anden Verdenskrig.
Hvornår sluttede modstandsbevægelse?
Befrielsen 1945
I krigens sidste måneder tog konfrontationerne mellem modstandsbevægelsen og besættelsesmagten til.
Hvad var den største modstandsgruppe?
Modstandsgruppen Holger Danske blev stiftet i foråret 1943. Holger Danske var landets største modstandsgruppe og havde ved krigens afslutning ca. 350 medlemmer. Under krigen mistede gruppen i alt 65 medlemmer, som enten blev henrettet af tyskerne eller mistede livet i forbindelse med en af gruppens aktioner.
Hvem startede Holger Danske modstandsgruppe?
Blandt organisationens ledere kan nævnes stifteren Josef Søndergaard (1906-1946) samt Jørgen Staffeldt, Jørgen Kieler, Hans Edvard Teglers og Knud Larsen (1911-1944). Radioforretningen Stjerne Radio i Istedgade var tilholdssted for Holger Danske og blev flere gange bombesprængt.
Er Flammen og Citronen autentisk?
Flammens og Citronens rigtige navne var Bent Faurschou-Hviid og Jørgen Haagen Schmith. De kom med i modstandsgruppen Holger Danske i 1943 og deltog i både sabotager, hjælp til flygtninge og drab på tyskernes danske hjælpere. Her kan du læse mere om virkeligheden bag de to legender.
Hvad skete der med modstandsbevægelsen?
Frihedsrådet sikrede modstandsbevægelsens enhed og udviklede sig især i krigens sidste år til en politisk faktor, som de politiske partier måtte træde i forhandling med, bl. a. om dannelsen af Befrielsesregeringen i 1945. Fra årsskiftet 1943-44 tog dannelsen af illegale grupper fart.
Hvem var imod modstandsbevægelsen?
Den største afdeling var det frygtede sikkerhedspoliti Gestapo, som talte omkring 300 fastansatte og en del løst tilknyttede danske håndlangere. Gestapos opgave var med alle midler at bekæmpe modstandsbevægelsen. Især var lederen af afdelingen for sabotagebekæmpelse, Erich Bunke, forhadt og frygtet for sin brutalitet.
Hvad betyder modstandsfolk?
En modstandsmand, modstandskvinde eller frihedskæmper er en betegnelse for en, der kæmpede i modstandsbevægelsen mod den tyske besættelsesmagt under 2. verdenskrig. Modstandsmændene udgjorde under 2. verdenskrig modstandsbevægelsen i Danmark, der hemmeligt saboterede tyske styrker, der havde besat landet.
Hvordan blev modstandsfolk straffet?
Lovens højeste straf var dødsstraf, der kunne idømmes i tilfælde af drab og vold, hærværk, angiveri eller forbrydelser mod staten (landsforræderi). I alt 78 personer blev dødsdømt og heraf 46 henrettet i 1946-1950. Lovens minimumsstraf var fire års fængsel.
Hvor blev danske modstandsfolk henrettet?
De dødsdømte frihedskæmpere blev tidligt om morgenen afhentet fra Vestre Fængsel og kørt til Ryvangen. Her blev de bundet til en pæl og skudt. De tre oprindelige pæle befinder sig i dag på Frihedsmusset i København. Modstandsfolk fra blandt andet Hvidstengruppen og Holger Danske blev henrettet på denne plads.
Hvor blev modstandsfolk henrettet?
Mindelunden ligger i Ryvangen, og stedet blev under 2. verdenskrig i perioden 1943-1945 af de tyske besættelsesstyrker anvendt som henrettelses- og begravelsesplads for danske modstandsfolk. I dag kan man stadigvæk opleve stedet, hvor de danske modstandsfolk blev henrettet, begravet og efter besættelsen genbegravet.