Hvilke grøntsager havde vikingerne?

Brugte ukrudt og mælkebøtter som krydderi. Af krydderurter kunne vikingerne samle planter som timian og porse, mens køkkenhaven indeholdt karse og sennepsplanter, som kunne give maden et pift. Fra vikingeborgen Fyrkat er der også fundet frø fra koriander og skvalderkål.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på natmus.dk

Hvad dyrkede man i vikingetiden?

Vikingerne havde mange af de husdyr, vi kender i dag. En almindelig vikingehusholdning i et landbrugsområde havde kvæg, heste, svin, får og geder. Dertil kom høns, gæs og ænder, hvor både æg og dyr kunne spises. Der blev også samlet muslinger og østers, fanget fisk og jaget hjorte- og fuglevildt.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på natmus.dk

Hvad for noget mad spiste vikingerne?

Vikingerne havde brug for al den energi i form af fedt, de kunne få – ikke mindst om vinteren. På menukortet var der kød, fisk, grøntsager, korn og mælkeprodukter. Søde sager blev indtaget i form af bær, frugter og honning – så det var altså ikke det skjulte fedt og sukker, der gav vikingerne problemer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på natmus.dk

Hvilke grøntsager stammer fra Danmark?

I vikingernes køkkenhaver groede der ærter, bønner, grønkål, løg, hvidløg, purløg og porrer - dvs. kun tre forskellige familier. Hertil kom krydderierne karse, kommen og sennep. I marken havde man de fire almindelige kornsorter, men hvede var dog ret sjælden.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på teknologihistorie.systime.dk

Hvad var vikingerne mest kendt for?

Vikingerne var i virkeligheden mange ting. De var modige eventyrere, innovative bådebyggere, dygtige handelsfolk og gemene sørøvere. De danske vikinger havde store armbevægelser i datidens Europa, og deres levevis, kultur og rejser trækker dybe spor til nutidens Danmark.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på faktalink.dk

Hvordan vikingediæter virkelig var



Hvad hed Danmark i vikingetiden?

Af Roberto Fortuna/Nationalmuseet. Vikingetiden er den sene del af jernalderen fra omkring 800 til midten af 1000-tallet. Navnet på folkeslaget danerne er omtalt i Sydeuropa tilbage fra 500-tallet, men navnet på danernes land 'Danmark' dukker først op i 800-tallet.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på denstoredanske.lex.dk

Hvor gammel blev man i vikingetiden?

De mangeartede fund af skeletter og genstande fra vikingetiden er grunden til at vi i dag har et godt billede af hvordan vikingernes krop så ud. Bevarede skeletter viser, at de i gennemsnit var 8-10 cm lavere end vi er i dag og de blev sjældent mere end 35-50 år gamle. Kvinderne blev ofte lidt ældre end mændene.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på vikingeskibsmuseet.dk

Hvilket land kommer broccoli fra?

Broccolien kommer oprindeligt fra Lilleasien og er beslægtet med blomkål. Den er udviklet fra vilde kål i Middelhavsområdet og er især blevet dyrket i Italien.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på arla.dk

Er en kartoffel en frugt eller grøntsag?

Kartoflen er botanisk set en rodfrugt ligesom guleroden, rødbeden, persilleroden og sellerien, men ernæringsmæssigt er den ikke en grøntsag. Det skyldes, at kartoflen har et højere indhold af stivelse og et lavere indhold af bioaktive plantestoffer end andre rodfrugter.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på samvirke.dk

Hvad er Danmarks mest spiste grøntsag?

Der findes i hvert fald ikke bedre grøntsager end netop kartoflen. Det mener brugerne på Videncentret Bolius' Facebookside. Her har mere end hver anden dansker stemt på kartoflen som Danmarks nationalgrøntsag. Helt præcis fik kartoflen 181 stemmer ud af 343 stemmer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på bolius.dk

Hvilke frugter stammer fra Danmark?

Vikingerne kunne blandt andet forsyne sig med hindbær, brombær, blåbær, kræger, skovjordbær, vindruer, hyld, vilde æbler og hasselnødder i skovene. Nogle steder har man også haft valnødder. Bær og frugter kunne spises som de var, de kunne tørres, eller de kunne presses til saft.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på natmus.dk

Hvilken religion havde vikingerne?

Vikingerne troede på asatroen. Det er en tro med flere guder, hvoraf den enøjede Odin og krigsguden Thor er de mest kendte. Fire af vores ugedage er opkaldt efter de nordiske guder. Tirsdag har fået sit navn efter guden Tyr, onsdag er Odins dag og torsdag er Thors dag.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på faktalink.dk

Hvem var der før vikingerne?

til år 800 e.Kr. Perioden før jernalderen var bronzealderen, og perioden før bronzealderen var stenalderen. Stenalderen, bronzealderen og jernalderen udgør tilsammen oldtiden i Danmark. Jernalderen bliver efterfulgt af vikingetiden og den tidlige middelalder.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Hvad hed Rusland i vikingetiden?

Rejsen til Gardarriget. I løbet af 700-tallet fandt de første vikingeskibe ind i Gardarriget, som dengang var navnet på det russiske rige. Det betyder “landet med gårdene,” hvor betegnelsen “gård” nok skal forstås som “by”.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på natmus.dk

Hvor høje var man i vikingetiden?

Vikingerne var i gennemsnit 8-10 cm lavere, end vi er i dag. De skeletter, arkæologer har fundet, afslører, at mændene målte omkring 172 cm, mens voksne kvinder i gennemsnit skød omkring 160 cm i vejret. Velhavende mænd og kvinder synes ofte at have været en del højere end gennemsnittet, nok som følge af bedre levevis.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på natmus.dk

Hvad for nogle svampe spiste vikingerne?

Det hævdes ofte at vikingerne spiste fluesvampe inden de skulle i kamp, men det vurderes i dag at være en skrøne. Vikinger og fluesvampe. Det siges ofte, at vikingerne brugte rød fluesvamp inden de skulle i kamp.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på naturguide.dk

Er en gulerod en grøntsag?

Ja, gulerod er en grøntsag. En gulerod er også en rodfrugt men alle rodfrugter er også grøntsager – og ikke frugter.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på madbanditten.dk

Er banan frugt eller grøntsag?

En banan er den aflange såkaldte frugt, som bæres af bananplanten. I daglig tale betegnes bananen således som frugt, men botanisk set er der tale om et bær.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Er kartofler og tomater i familie?

Kartoffel og tomat tilhører samme familie

Når det overhovedet er muligt at få de 2 planter til at vokse sammen, er det, fordi de tilhører den samme slægt - nemlig natskyggefamilien, der også har chili og auberginer som medlemmer.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på bolius.dk

Er blomkål en grøntsag?

Blomkål (Brassica oleracea var. botrytis) er en grøntsag i familie med hvidkål.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Hvem har opfundet broccoli?

Broccoli er kendt i mere end 2000 år i Italien, hvor den også er blevet forædlet. I Italien kan kålen overvintre pga. klimaet. I Danmark blev den først tilgængeligt for køb i 1957 og indtil 1980erne kun som frossen grønsag.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på da.wikipedia.org

Hvor er blomkål fra?

Historisk oprindelse

Blomkål har været dyrket i området omkring Tyrkiet, Ægypten og Syrien i flere tusinde år. I 1100-tallet indførte spanierne blomkålen til Europa, hvor den første gang kom til Danmark omkring 1400-tallet. Men først fra 1800-tallet blev blomkålen en almindelig grøntsag af dyrke i Danmark.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på tagtomat.dk

Hvilke sygdomme havde vikingerne?

Skeletter viser, at slidgigt i ryg, hænder og knæ plagede den almindelige vikingebonde. Mange vikinger gik også rundt med tandproblemer. Mere end en fjerdedel af befolkningen havde nemlig huller i tænderne (karies) eller tandtab. Fund af kranier viser, at langt de fleste vikinger manglede flere tænder.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på natmus.dk

Hvilken hårfarve havde vikingerne?

Danske vikinger var rødhårede

Huden uden på skeletterne har set ud, som den gør hos de fleste danskere i dag. Genetiske undersøgelser viser, at folk også dengang var blonde, rødhårede og mørkhårede.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på videnskab.dk

Hvordan så kvinder ud i vikingetiden?

Vikingetidens kvinder kunne både være trælle, altså ufri, tjenestepiger og bondekoner. Nogle kvinder deltog i handel. En del af de frie kvinder var hustruer, husbondens frue, som kunne styre gården og forvalte ægteparrets ejendom.

 Anmodning om fjernelse Se det fulde svar på natmus.dk